2 Listen | Werkt muziek prestatie verhogend?

Sport je liever met of zonder muziek. Francien, vraag je nou of ik liever een ‘patatje met’ of een ‘patatje zonder’ wil? Exactly my point. Patat smaakt toch gewoon lekkerder ‘met’ in plaats van ‘zonder’? Sporten ‘zonder’ muziek is okay. Sporten ‘met’ muziek is heerlijk!

Sportpsycholoog Costas Karageorghis (verschrikkelijk achternaam om uit te spreken) heeft onderzoek gedaan naar de invloed van muziek op je prestaties. Door muziek te luisteren kun je langer doorgaan, heb je minder snel last van pijn en je sport gecontreerder.

Als ik de beste man ‘met’ gekke achternaam mag geloven, dan is sporten dus bevorderlijk voor de hersenen. Dit komt (naar alle waarschijnlijkheid) omdat muziek hetzeflde werkt als sporten voor het lichaam. ‘Muziek verbetert de concentratie en leidt af van de pijn en vermoeidheid. Daardoor kun je dus meer inspanning leveren.’ (Bron:  Gezondheidsnet.nl)

Het soort muziek waar je naar luistert heeft ook invloed op je prestaties. Zo werkt uptempo muziek stimulerend, waardoor het lijkt alsof je harder rent of hoger springt. Trage muziek maakt kalm.

Als ik naar mijn eigen playlist kijk dan is dat eigenlijk een mix van nummers en tempo’s. Ik hou enorm van R&B, hiphop, maar ook gewoon van Nederlandstalige pop of hiphop.

Ik weet niet hoe ik een playlist vanuit Spotify op het blog moet delen, maar ik wil best mijn top-10 met je delen.

Beyonce – Pretty hurts (rustig)
Yellowclaw feat Adje – P*ssyrich (uptempo)
Kraantje Pappie – Met z’n tweeën  (rustig)
Splack Pack – Shake That Ass Bitch (uptempo)
Mya – My Love Is Like… Wo (rustig)
Amerie – Take Control – (uptempo)
Boys II Men – Human Nature (rustig)
Eryka Badu – Tyrone (rustig)
Jennifer Hudson – Love You I Do  (uptempo)
The Waifs – Gillian – (rustig)

Best persoonlijk om zo’n playlist te delen, want de meeste nummers roepen tijdens het lopen een bepaald gevoel op. Maar goed dat terzijde, I LOVE RUNNING WITH MUSIC. Dus koptelefoon op en gaan met die banaan!

Wat is jouw absolute number #1 powersong?

(Fieke &) Francien

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you there.

PH: Mariana Rocha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19 Reacties

 1. 16 december 2013  18:54 by Chantal Beantwoorden

  Yellow Claw - Shotgun
  Yellow Claw - Last Night Ever
  Stromae - Papaoutai

 2. 16 december 2013  19:00 by Marlon Beantwoorden

  Muziek werkt bij mij ook echt motiverend. Ik luister alleen hele andere muziek, haha.
  80's, hardrock, nieuwe rock bandjes, dat is zijn meer mijn dingen.
  (led zeppelin, kensington, nickel back, michael jackson, eagles, ga ik erg lekker en hard op! :) (ligt aan mijn bui wat het beste gaat, denk dat dat er 1 van Kensington zal zijn)
  X

 3. 16 december 2013  19:15 by Sanne Beantwoorden

  Can't stop my feet - Go back to the zoo!
  Hoe toepasselijk tijdens het rennen.. :)

 4. 16 december 2013  19:45 by Ilse Beantwoorden

  Ik luister juist zelden muziek tijdens het hardlopen! Alleen op de loopband heb ik wat muziek op om wat minder afgeleid te worden door het gepuf om me heen. Buiten word ik juist afgeleid door muziek waardoor ik mijn ademhaling uit het oog verlies en binnen no time loop te hijgen (zonder het te horen) Eigenlijk precies dezelfde reden als ik heb om liever alleen te lopen dan met iemand anders :)

 5. 16 december 2013  20:35 by Linda Beantwoorden

  Met natuurlijk! Hihi! Heerlijk om met muziek te lopen. Soms merk ik dan niet eens hoe ver ik al ben, super! Qua muziek luister ik graag naar Workout Mix, Running Hits (zie beide Spotify) of mijn zelf samengestelde lijstjes met oa They don't care about us van Michael Jackson, Stromae met Papaoutai, Kate Ryan - Désenchantée, Love is Gone van David Guetta, Wavin Flag van Knaan en ga zo maar door.

 6. 16 december 2013  21:52 by Judith Beantwoorden

  Een heerlijke hardstyle set of een setje van Hardwell. Te downloaden op lsdb.nl. Alles up tempo dus lekker motiverend!

 7. 16 december 2013  22:35 by Anneke Beantwoorden

  Ultieme powersong ; GAS op die lolie haha! Dat nummer werkt perfect om nog even doe allerlaatste energie eruit te rennen!

 8. 16 december 2013  22:37 by Maaika Beantwoorden

  ik luister altijd mijn vaste playlist op spotify... laatst was ie uitgelogd en heb ik met 538 gelopen... heel irritant al die reclames... heb ook wel eens met de muziek van zumba gelopen maar dat ging net goed... wilde de hele tijd dansen... =D

 9. 17 december 2013  09:25 by Judith Beantwoorden

  Ik luister echt heel uiteenlopende dingen tijdens het hardlopen (mededankzij mijn gare telefoon die heel lang geen aparte playlist meer wilde samenstellen voor me en ik dus mijn volledige (hele kleine, want ik kreeg ook geen nieuwe nummer meer op dat ding) playlist op shuffle langs hoorde komen. Varierend van Acda & De Munnik tot John Mayer. En van the Golden Earring tot Paul SImon. Sinds gister Heb ik er eindelijk weer een hele lading nieuwe muziek op gekregen. Favorieten;

  Audio Bullyes
  John Mayer
  De Jeugd
  Justin Timberlake (mijn guilty pleasure ;)
  Faithless
  Foo Fighters

  En nog wel meer, maar deze zijn favoriet. :) Ik heb trouwens wel eens gelezen dat je je playlist ook regelmatig moet veranderen, omdat het anders niet meer 'werkt'. Dat heb ik dus gisteren gedaan en ik liep er meteen harder van. Of dat kwam doordat ik zoveel frustraties had, dat ik anders iemand had afgemaakt. ;)

 10. 17 december 2013  11:12 by Anke Beantwoorden

  En welke headphones zijn zoal favoriet? Ik ben nog op zoek... Dopjes vallen bij mij al uit als ik stil zit!

 11. 17 december 2013  13:50 by Nicole Beantwoorden

  Ik loop momenteel nog met "Keep Running" van Evy (les 6 van de 30 gehad, nog even te gaan dus), heb wel gemerkt dat ik het veel prettiger vind om met muziek te lopen dan zonder. Ben al wel aan het zoeken naar leuke "opzwepende" muziek, als straks dit Evy-programma is afgelopen wil ik wel muziek blijven afspelen tijdens het lopen!

 12. 17 december 2013  14:31 by Margot Beantwoorden

  Klein vraagje Francien: blijft die koptelefoon goed zitten op je hoofd tijdens het lopen? Draag je die ook tijdens wedstrijden?

  Ik gebruik de standaard oortjes van apple (de oude versie want de nieuwe die bij mijn iphone zaten zijn gewoonlijk pijnlijk voor mijn oren) maar die geraken zo snel versleten... en zijn denk ik ook niet regen en zweet proof.

  • 17 december 2013  22:31 by Ilse Beantwoorden

   Hoi Margot, heb je al eens gekeken naar de urban ears medis.... echt super!! Je kan ze zelf passend maken s/m/l voor je oorschelp en ze zijn er in te veel leuke kleurtjes!! ;)

   • 18 december 2013  08:26 by Margot Beantwoorden

    Thnx ga ik zeker eens doen! Ik heb van urbanears de plattan plus (dat is de echt koptelefoon) perfect voor op kantoor maar niet echt een aanrader voor tijdens het lopen... Ik had er eigenlijk nog niet aan gedacht om hun andere modellen eens te checken!

 13. 17 december 2013  22:35 by Ilse Beantwoorden

  Geen muziek = niet lopen!! Pas was ik net op weg was mijn Ipod leeg... gelijk rechtsomkeer!! :)

 14. 18 december 2013  08:00 by Susanne Beantwoorden

  Mijn powersong is Titanium van....? Geen idee eigenlijk. Ik denk Davod Guetta? In ieder geval, als dat nummer voorbij komt vlieg ik echt door de straten. Heerlijk!

 15. 19 december 2013  16:37 by Sjess Beantwoorden

  Ik kan het allebei, lopen met en zonder muziek :). Als ik een saai rondje (of drie...) door de bebouwde kom loop dan is muziek prettig. Ik gebruik wel een special hardloop koptelefoon van Philips waar je je omgevingsgeluiden nog mee hoort. Maar als ik lekker in het park/de natuur loop doe ik juist liever geen muziek op. Lekker genieten van de rust en stilte! Maar ook een beetje uit veiligheid, hou liever mijn omgeving goed in de gaten als ik alleen in 'the middle of nowhere' loop.

 16. 29 december 2013  14:09 by Angela Beantwoorden

  run run run van Sharon Doorson!! "you better run run run...!"

Laat een reactie achter

Je emailadres wordt niet getoond.

MENU