Betrapt op doping

Laten we eens kijken naar Lance Armstrong. Je hoeft er (g)een wielerfan voor te zijn.

Gisteren keek ik The Program, een film gebaseerd op het boek Seven Deadly Sins van David Walsh met Ben Foster als Lance Armstrong. Als wielerfan was het vooral een ietwat veramerikaanste tour down memory lane. Prachtige beelden van de blauwe US Postal trein die het hele peloton aan flarden reed en Lance die demarreerde met een kapotte rem nog steeds op zijn achterwiel klemde ( King Lance: “I was just feeling superstrong that day”). Het was alleen allemaal niet waar.

Doping. De beste wielrenner ooit bleek een fraudeur te zijn. Een valsspeler. Overigens wel de beste valsspeler ooit. Armstrong was namelijk een winnaar. Een topsporter die werkelijk alles over had om te winnen. En topsport is fucking science. Why not use it?

Maar de beslissing is niet zo straightforward. Als talentvolle jonge renner ziet hij dat hij tekortkomt. Hij is goed. Maar wordt eraf finaal gereden door de echt grote jongens. Hoe dan?

EPO. Armstrong heeft dope niet bedacht. Winnende renners waren meestal gebruikers. Het was aanhaken of afhaken. Meedoen om de prijzen of 4.000 kilometer achteraan rijden. Om vervolgens vergeten te worden. Lance perfectioneerde en professionaliseerde slechts het juicen. En als iedereen meedoet is de zonde niet het gebruik, maar het betrapt worden.

Bovendien rollen met de overwinningen de sponsoren binnen. En daarmee het deeg, de munnie, them dollar bills. Het is je eigen broodroof als je eerlijk bent en niet gebruikt.

Everyone wants to take a shot at the king
Er waren natuurlijk wel aanwijzingen dat niet alles even zuiver verliep. De UCI, de internationale wieler unie, gaat niet vrijuit. Armstrong heeft wielrennen groot gemaakt in de Verenigde Staten. Wielrennen was nog nooit zo populair. In de jaren voor Armstrong was het wielrennen geplaagd door doping incidenten die de sport hadden beschadigd. Een positieve dopingtest voor de koning van het wielrennen zou desastreus zijn voor de sport. Slacht niet de kip met de gouden eieren. En iedereen die wél beschuldigingen doet is gewoon een zure partypooper. Everyone just wants to take a shot at the king, right?

Uiteindelijk werden de 7 tourzeges die Armstrong tussen 1999 en 2005 behaalde in 2012 geschrapt, toen zijn voormalige ploeggenoten het stilzwijgen verbraken. Maar niet alleen zijn ploegmaten waren op de hoogte. Het hele peloton wist het. En zei niets.

Het ergste zijn eigenlijk die renners die de betrapte dopingzondaars in alle eindeloze praatprogramma’s en public veroordelen, maar zelf ondertussen in the game zitten. Het is de omerta. Iedereen weet het, iedereen doet het, en zolang niemand wat zegt profiteert iedereen.

Behalve de eerlijke renner. De echte kampioen die keihard werkt, maar nooit de prijzen krijgt die hij verdient. Die sporter die eigenlijk het beste is maar verslagen wordt door valsspelers. Die let’s face it, eigenlijk niet goed genoeg zijn.

Instagram Omerta (aka zwijgplicht)
Dat mensen eerder bereid zijn om over te gaan tot hulpmiddelen voor uitzonderlijke prestaties blijkt tegenwoordig op Instagram. De concurrentie is moordend en het wordt steeds moeilijker om snel te groeien. De content is goed, maar toch lijkt er iemand veel harder te gaan. Met vergelijkbare of zelfs mindere posts. Je wordt betaald voor volgers en likes en zoekt naar mogelijkheden om over je dode punt heen te komen. Gelukkig is er een oplossing. De Michele Ferrari-Bot. Een onschuldig programma dat het Instagram algoritme gamed door likes te geven aan random posts en accounts te volgen en ontvolgen. Voor activiteit op je account. Nietszeggende reacties zoals Awesome!, :) en Love it! dumpt bij accounts die je nog nooit gezien hebt. Je activiteit vergroot je zichtbaarheid en bam. Weer duizend volgers erbij. Why not use it?

En met winnen komen de sponsors. Je gratis spullen en je gesponsorde content. Vooral voor mensen die niet bestaan. Want dat is de grap. Jouw volgers bestaan ook uit programma’s.

Instagram knijpt een oogje toe. Zij hebben er niets aan om de relevantie van hun eigen platform te ondermijnen en advertentie inkomsten mis te lopen. Met dat in gedachten is er eigenlijk niet zo veel te verliezen. Misschien alleen voor je zelfbeeld. Dat al je foto’s van je gezonde eten en je workouts nogal hypocriet zijn omdat je in je hoofd niet helemaal gezond bent. Het is namelijk niet echt. You are a cheat.

Maar iedereen doet het. En als je erbij wilt blijven horen en geboekt wil blijven worden door al je ‘favoriete’ merken is groei noodzakelijk. Its all in the game.

En eerlijk is eerlijk, je bent ook niet goed genoeg om het zonder te doen.

#cleanstagram

Liefs,

Francien (& Joyce)

Geef een reactie


2 COMMENTS
  1. Amen! Lieve klein en leuk dan nep en groot! #cleaninstagram

    Linda 2 weken ago Reply
  2. Hi francien en Joyce!
    Ik heb nog nooit van zo’n robot gehoord haha! dus jullie hebben me weer wijzer gemaakt.. maar ik snap dat julliehet zien als doping want datis het ook. Het is niet echt het is een fictief iets wanneer instagram het eraf zou halen/verbieden dan komen de ware volgers naar boven! maar kan ik concluderen dat wanneer ik gevolgd wordt door een bepaald profiel e en een paar dagen later weer gevolgd wordt en zo iedere keer een paar dagen later weer opnieuw gevolgd wordt dat dat dus door een robot wordt gedaan? .. bijzonder!
    nou ja jullie hebben de duizenden volgers wel verdiend op jullie eigen manier dus good job! #cleaninstagram

    joyce 2 weken ago Reply
Get up close & personal with Instagram