Basiscursus calorietjes

Het is zover. Francien Regelink, de vrouw die denkt dat je van hardlopen knap wordt (haha) wil weten wat calorieën zijn. Ze wil een basiscursus. Het liefst in kindertaal. Yes.

Nu is dat geen overwinning, want regel 1 van Jelmer de Boer is: ‘Kijk maar even’, (eigenlijk is regel 1 ‘Regel chicks’, maar laten we er niet direct non-fictie van maken.) dus je moet lekker zelf weten wat je wel en niet wilt doen.

Kijk maar even. Tenzij je wilt veranderen. Dan help ik je graag. Maar wel op mijn manier. Want ik heb altijd gelijk. Nu ook weer.

Francien is er eindelijk een klein beetje achter dat de energiebalans zorgt voor gewichtsverandering (niet dat ze nu besluit of af te vallen, daar doet ze niet aan). Welkom bij de volwassen mensen, spuit elf. Gefeliciteerd.

En dus voor Francien, en voor iedereen die nog net even een zetje in de rug nodig heeft (ook al vindt ze van niet), volgt hieronder De Basiscursus Calorietjes of, zoals het nogal vaak in de volksmond wordt genoemd ‘Waarom Jelmer zo intens knap is en detoxidioten detoxidioten zijn en alles en iedereen behalve zichzelf de schuld geven van overgewicht.’

Een calorie is een eigenschap, verder niets

Een calorie is een eenheid van energie. Ieder voedingsmiddel bevat een aantal calorieën, zoals het ook gewicht, volume en omvang heeft. Dat zijn allemaal eigenschappen die niet direct iets te maken hebben met of een product wel of niet goed voor je is. Vergelijk het met de kleur, aantal zitplaatsen en topsnelheid van een brandweerauto. Allemaal eigenschappen. Verder niets.

Er bestaan producten met ontzettend veel volume maar heel weinig calorieën. Een badkuip vol met Evian bevat bijvoorbeeld 0 calorieën, maar is onmogelijk op te drinken. Het levert geen energie, maar je wordt er wel vol van.

Er bestaan ook producten met veel calorieën maar weinig volume. Een eetlepel mayonaise van 15 gram bevat meestal meer dan 100 calorieën (de uitzondering is natuurlijk Remia Friteslijn met 100 kcal per 100 gram, maar deze uitvinding is dan ook geen echte mayonaise). Een eetlepel mayonaise bevat dus meer kcal dan die badkuip met superhip Frans water. Maar nog steeds zegt dit aantal calorieën niet zo veel.

Een calorie is zoals gezegd een energieeenheid. De ene calorie is dus de andere wel. Ieder voedingsmiddel levert een bepaalde hoeveelheid energie. Een appel (70 kcal) levert dus evenveel energie als een halve Mars Icecream (ook 70 kcal). Om zo’n voedingsmiddel te verbranden is evenveel energie nodig.

Laten we het heel simpel houden: als ieder voedingsmiddel een aantal calorieën bevat en je een x aantal calorieën nodig hebt per dag om überhaupt te blijven leven, dan weet je dat je een tekort moet creëren om af te vallen. Toch? Dan weet je wat je op een dag zo ongeveer in je snuitje kunt drukken en (belangrijker nog) wat niet.

Dus, wil je iets veranderen aan je gewicht, tel dan calorieën. Altijd. Iedere dag. En zorg voor een tekort. Hoeveel dat tekort moet zijn? Dat moet je lekker zelf uitvinden en ervaren, maar een dagelijkse portie honger is natuurlijk nooit verstandig.

Wil of kun je geen calorieën tellen? Dat mag en dat kan. Maar dan moet je je blijven realiseren dat afvallen pas het gevolg is van een negatieve energiebalans: minder eten dan verbruiken.

Zo, dat was ‘m. Simpel he? Het is bijna te mooi om waar te zijn.

Ik, Francien, snap het nog steeds niet helemaal, maar dat is okay. Waarschijnlijk wil ik het ook niet snappen en is het simpel gezegd een kwestie van verdiepen. Ik eet wat ik lekker vind. Blijf ik ook doen. Maar begrijpen wat je binnenkrijgt is het belangrijkste. Niet het afvallen. Voor mij niet in ieder geval. – Francien

En nee, ik heb het niet over macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten), micronutriënten (mineralen, vitaminen en spoorelementen), vezels en water. Want die zijn niet belangrijk als ik alléén de energiebalans wil uitleggen.

?

Jelmer  & Team Girls Love 2 Run

Foto gemaakt door Joyce Bongers

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

Recent