Bregje rent en reist door Malta

‘Bregje, wil je misschien voor Girls Love 2 Run naar Malta? Vraagt Francien. Ik twijfel geen moment, vraag mijn werkgever om toestemming en vertrek enkele weken later richting dit prachtige eiland! Het hoofddoel? De marathon van Malta van dichtbij bekijken. Daarnaast plak ik er ook gelijk even een korte vakantie aan vast. Gewoon omdat het kan. En ik kan je vertellen, dat Malta een dikke vette aanrader is. Daarom vertel ik je hieronder alles wat je moet weten over Malta!

OVER MALTA
Malta is met net 400.000 inwoners, 300 zonnige dagen per jaar en 2 miljoen toeristen ieder jaar een waar vakantieland. Malta telt naast het hoofdeiland nog twee eilanden: Gozo en Comino. Echter heeft Comino maar drie inwoners. De voertaal die gesproken wordt op Malta is Maltees. Deze taal lijkt een beetje op Arabisch. Omdat Malta vroeger een kolonie was van Engeland en het erg toeristisch is spreekt iedereen er nagenoeg perfect Engels. Daarnaast is Malta een van de meest katholieke landen van de wereld. 98 procent van de bevolking is Katholiek. De 550 prachtige kerken en kathedralen zijn dan ook dominant in de skyline van het eiland.

IMG_7316

CULTUUR
Het Katholieke Malta heeft een Mediterrane, laid back, cultuur. De inwoners van Malta zijn in de gehele geschiedenis gedomineerd door andere landen en zijn daarom zeer open minded, toegankelijk en hartelijk naar iedereen. Ze houden er van om de deur uit te gaan en samen koffie en wijn te drinken, te eten en naar het strand te gaan. Erg leuk aan de eetcultuur vind ik dat ze alles samen delen. Zoals mijn gids zei: ‘We love to nibble’. Daarnaast is het een enorm veilig land. De inwoners laten zelfs hun sleutel in de voordeur zitten, zodat iedereen altijd naar binnen kan komen. En ook alle auto’s zijn altijd open met de sleutel erin. Hoe bijzonder is dat?!

IMG_7303

Malta National Atlethics Stadium

SPORT & MALTA
Voetbal is absoluut de belangrijkste sport in Malta. Daarnaast zijn er veel inwoners die een vechtsport beoefenen zoals MMA of Judo. Maar gelukkig heeft Malta ook een prachtige atletiekbaan met een prachtig blauwe tribune, waar zowel senioren als kinderen heerlijk kunnen trainen. Daarnaast zie je ook veel Maltezers in de ochtend of in de avond hardlopen aan de boulevards. Hier zijn vaak brede verharde paden gemaakt, waar je heerlijk langs kunt hardlopen met het prachtige uitzicht van de zee. Naast hardlopen is Malta uitstekend geschikt om te duiken. Malta heeft namelijk de mooiste en helderste zee van Europa.

BEZIENSWAARDIGHEDEN
Malta is absoluut adembenemend. De combinatie van het groene landschap, de ijsblauwe zee, de gele lijmstenen huizen en prehistorische gebouwen maakt Malta absoluut tot een van de mooiste eilanden van Europa. Waan je hieronder even op Malta!

IMG_7309
Azure Window, Gozo

IMG_7301
Citadel, Gozo

IMG_7306
Blue Grotto, Malta

IMG_7299

Golden bay, Gozo

IMG_7296

Groene landschap, Gozo

GO, GO, GO!
De beste periode om op vakantie te gaan naar Malta is in mijn ogen februari t/m april. In deze periode is het namelijk nog rustig en is heel het eiland nog groen door het ‘regen seizoen’. Het is in Malta niet verstandig om een auto te huren. Voor de toffe dudes onder ons, kan dat natuurlijk wel, maar de Maltezers rijden links, hard en de straten zijn smal. Een veiligere optie om je te verplaatsen op het eiland is het openbaar vervoer. Dit is uitstekend geregeld. Voor 1,50 Euro kun je je met alle mogelijke vervoersmiddelen verplaatsen.

IMG_7295

Vicoria, Gozo

FUN TO KNOW
– Tot 4 jaar geleden was het niet mogelijk om in Malta te scheiden
– Naast Games of Thrones is Poppye opgenomen op Malta en kun je nog altijd de Poppye Village bezoeken.
– Mensen van Malta heten Maltezers. Wat is het kip en het ei denken jullie?
– Het lievelingsgerecht van de Maltezers is konijn.
– De Azure Window stond op instorten toen ik er was en is afgelopen woensdag, 8 maart daadwerkelijk ingestort.

IMG_7300

Poppye village, Malta

Is Malta iets voor jou als je dit zo ziet? Morgen vertel ik je trouwens meer over de marathon! 

?

Bregje (& Francien)

Foto’s door Bregje zelf!

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

P.S. Aangenaam kennis te maken trouwens. Mijn naam is Bregje en ik ben hardlooptrainster. Ik deel wekelijks mijn kennis omtrent hardlopen met jou. Je kunt me niet alleen hier op Girls Love 2 Run volgen, maar ook op mijn Instagram profiel. Waar ik je dagelijks voorzie van tips, tricks en video’s. 

Recent