Daar zit een luchtje aan

Niets is lekkerder na een flinke run dan dat de zweetdruppels van je hoofd rollen (zo je bilnaad in). Zodra ik klaar ben met sporten ruk ik de natte sportkleding van mijn lijf en spring onder de douche. Even soppen en alles is (en ruikt) weer schoon en fris. Behalve mijn sportkleding dan (de minder romantische kant van hardlopen) want die laat ik wel eens een uurtje (of dagje) liggen waar ik ze heb uitgetrokken (of in de tas waar ik ze in gepropt heb, nog erger). De lucht die er dan vanaf komt doet veel denken aan de dampen die uit mijn kluisje kwamen een week na de gymles op de middelbare school. Daar moet dus wat aan gebeuren!

Eerste hulp bij zweet
Natuurlijk kun je je sportkleding het beste direct na je run in de wasmachine gooien, maar misschien moet je direct door of spaar je liever een wasje bij elkaar. Toch is het belangrijk om de bacteriën die de zweetlucht veroorzaken zo snel mogelijk uit je kleding te krijgen. Spoel daarom je kleding, als je deze niet direct kan wassen, altijd uit. Neem ze mee onder de douche of laat ze even weken in een beetje wasmiddel. Je hebt vast nog wel ruimte in je sporttas voor een klein (hervulbaar)flesje wasmiddel.

Grote wasjes, kleine wasjes…
Juist, stop maar in de wasmachine. Voordat alles de trommel in gaat wel nog even de boel op kleur sorteren en doe kleding met een rits en/of klittenband in een waszak zodat je kleding niet beschadigt. Kies voor het wassen van je sportkleding altijd voor vloeibaar wasmiddel in plaats van poeder. Bij poeder kunnen kleine stukjes achterblijven tussen de vezels van je kleding waardoor deze hun vochtafdrijvende functie verliezen. Gebruik ook geen wasverzachter! Het mag dan wel lekker ruiken maar het goedje beschadigt wederom de vezels van je kleding. Zet de temperatuur niet hoger dan 30 graden, dat vind de elastiek in je kleding namelijk niet leuk. Dat is ook de reden waarom je het niet in de droger gooit maar lekker uithangt op het wasrek.

Ruik ik daar…
Zweet? Misschien komt dit je bekend voor: je staat in je pas gewassen outfit in de gym of in de startblokken voor een run, je bent net vijf minuten bezig en er komt opeens een sterke zweetlucht voorbij. Wat, komt die nou onder mijn armen vandaan? Snif snif, bingo! ‘Maar dit heb ik net nog gewassen…’, zie ik je denken. Hoe dat kan? Die (smerige) zweetlucht ontstaat als zweet in aanraking komt met bacteriën op je huid. Geen bacterien betekent ook geen zweetlucht, maar na een paar flinke work-outs krijg je die niet altijd meer uit je kleding. Resultaat: je kloffie, dat door het wasmiddel lekker fris ruikt, verandert na even zweten in een muffe bende.

Wat nu?
Het goede nieuws is dat de oplossing voor een paar euro(centen) te koop is bij de supermarkt bij jou om de hoek. Breng even een bezoekje aan het schap met schoonmaakmiddelen en grijp naar een fles schoonmaakazijn. Doe een flinke scheut in een emmer water en laat je kleding minimaal een uur weken. Spoel het daarna uit en draai direct een wasje. Je zult zien, je kleding is zweetvrij! Hetzelfde trucje werkt ook met soda, maar gebruik nooit beide tegelijkertijd. De combinatie van beide heft de werkzame stoffen op en dan zit je nog met een zweterige bende.

Tot zover deze mededing van ‘huishoudelijke’ aard. 

Foto door Joyce Bongers

?

Francien & Girls Love 2 Run Team

Follow my blog with BloglovinFacebook InstagramTwitter

Recent