De voordelen en werking van sportcompressiekousen op een rijtje

De voordelen en werking van sportcompressiekousen op een rijtje.
De allereerste keer dat mijn vader ging hardlopen met compressiekousen weet ik nog goed. Ik heb hem toen heel hard uitgelachen. Ik zat midden in mijn puberteit en vond het echt niet cool dat je met dat soort gekke sokken over straat ging. Nu, ongeveer 10 jaar verder, begrijp ik heel goed waarom mijn vader compressiekousen draagt. Door het dragen van compressiekousen heb je namelijk minder spierpijn, minder kuitklachten en minder scheenbeenblessures. Vooral die laatste twee zijn voor mij, nu ik net herstellende ben van een kuit- en scheenbeenblessure, erg belangrijk. Echter is niet iedere hoge sok een compressiekous en zal ook niet iedere compressiekous dezelfde voordelen opleveren. Het is daarom belangrijk om je vooraf te verdiepen in de werking van een compressiekous.

Hoe werkt een compressiekous?
Sportcompressiekousen hebben een relatief hoge druk die afneemt van enkel tot knie. De druk zorgt ervoor dat de bloedstroom wordt geoptimaliseerd. Op deze manier worden de afvalstoffen van het verbrandingsproces sneller afgevoerd. Daarnaast wordt de schokbelasting verminderd waardoor je spierschade voorkomt. Compressiekousen helpen blessures voorkomen, maar helpen ook bij de genezing van blessures. Daarnaast werken ze bevorderend bij het herstel van je training. Je kunt de compressiekousen zowel tijdens als na de training dragen.

De voordelen op een rijtje
Minder spierpijn
Sneller herstel
Minder kuitklachten
Minder scheenbeenblessures
Betere prestaties
Snellere genezing blessures
Minder spierschade door schokdemping

Waar moet een goede sportcompressiekous aan voldoen?
Ze hebben een afnemend drukverloop vanaf de onderzijde van de kuit. Een ideaal drukverloop is perfect in verhouding met de hydrostatische druk (de druk van de zwaartekracht). Het breiwerk van de compressiekous is zeer belangrijk. Het breiwerk moet namelijk de spiercontour goed volgen. Wanneer de spier wordt aangespannen moet er ongeveer even veel compressie zijn als wanneer de spier ontspannen is. De compressie moet dus altijd gelijk zijn. Het is belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van ventilerende microgaren. Hierdoor krijg je een perfecte warmteregulatie. De compressiekous moet perfect aansluiten bij jouw been. Hiervoor moet je onderbeen op verschillende punten worden opgemeten. Wanneer dit niet goed gebeurt, kan er te veel of te weinig compressie ontstaan. Bij te veel compressie kunnen er vochtophopingen ontstaan en bij te weinig compressie heeft de kous geen effect meer. Ga dus altijd voor een sok met meerdere opmeetpunten. Het is zeer belangrijk dat de compressiekous een medisch keurmerk heeft. Wanneer het product bewezen medische voordelen oplevert en het minimaal compressiedruk niveau 2 heeft (dat is tussen de 23 en 32 millimeter kwikdruk) én het drukprofiel de beencontour goed opvolgt mag het zelfs een lager BTW tarief (6%) hanteren. Je kunt een goede sportcompressiekous dus herkennen aan het lage BTW tarief.

Volgende week zal ik de sportcompressiekousen van Herzog, STOX Energy en Nike met elkaar vergelijken. Welke denk jij dat het beste uit de test komt en draag jij al compressiekousen tijdens of na het hardlopen? Ik ben benieuwd!

?

Francien (& Joyce)

Liefs,

Model Bregje
Foto door Joyce Bongers 

Recent