Get hooked: de ideale loophouding

Een juiste loophouding is essentieel om blessures te voorkomen en vooruitgang te hoeken uhh boeken. Tijdens mijn trainingen besteed ik altijd veel aandacht aan de juiste hoeken van het lichaam. Zo kan iedereen van de Nike+ Run Club mijn gegil nog dromen: KNIEEN OMHOOG en TENEN OMHOOG. Het nam zelfs vormen aan dat ik excuses kreeg als iemand een foto op Instagram had geplaatst waarbij de hoeken duidelijk verkeerd waren. Dan was het: Sorry Bregje voor m’n hangende tenen. Maar wat bedoel ik hier nou precies mee? En hoe ziet een goede loophouding er eigenlijk uit? Ik zal het je vandaag proberen uit te leggen aan de hand van een biomechanische analyse van een super charmante screenshot.

1. Armstrong
Om te beginnen, de armen. Heel belangrijk voor een stabiel bovenlichaam en actieve houding. Zorg ervoor dat je elleboog (nummer 1 op de foto) in een hoek van 90 graden is. Je duwt je elleboog naar achteren en zorgt hierbij dat je hand meebeweegt vanaf schouderhoogte, langs je heup (punt 7). En zorg ervoor dat je schouders en handen ontspannen zijn, dus geen opgetrokken schouders, gebalde vuisten of gestrekte vingers (punt 8).

Screen Shot 2017-01-26 at 3.22.32 PM

2. Knees up
Een goede knie-inzet is belangrijk om paslengte en snelheid te creëren en een efficiënte loopbeweging te maken (zie hoek 2 op de foto). Bij een optimale knie-inzet heb je drie hoeken van 90 graden, namelijk punt 2, 3 en 7.

3. Toes up
Zoals ik in de inleiding al vertelde: ik zit bovenop de positie van tenen en voeten van de mensen die ik coach. Mijn favoriete onderdeel dus. Ik kan echt heel gelukkig worden als mensen hun voeten en tenen niet laten hangen. Deze zijn belangrijk om goed af te kunnen zetten, spanning te houden op je benen en efficiënt te kunnen lopen. Het is hierbij belangrijk dat je tenen niet slap naar beneden hangen, maar dat je enkelgewricht in een hoek van 90 graden blijft (zie hoek 3 op de foto)

4. Keep your head up
Een veel gemaakte fout is dat mensen naar beneden kijken wanneer ze lopen of een oefening doen. Het gevolg hiervan is dat het bovenlichaam naar voren gaat hellen, de knie naar beneden zakt en dus alle hoeken fout zijn. Het is dus belangrijk dat je recht vooruit kijkt en de achterkant van je hoofd in een rechte lijn op je lichaam staat (zie punt 6 tot punt 7).

5. Hips don’t lie
Daarnaast is het belangrijk dat je heupen eveneens recht onder je bovenlichaam staan (punt 7). Stabiele en neutrale heupen zijn essentieel tijdens het hardlopen, je hele lichaam blijft door dit middelpunt stabiel. Te zwakke of instabiele heupen of een verkeerde positie van de heupen kunnen vervelende blessures als gevolg hebben. Denk aan onderrug-, hamstring- en bovenbeenklachten. Stabiel en neutraal houden dus! Probeer maar eens je knie op te tillen wanneer je heupgewricht is gekanteld naar achteren (dus je met je kont naar achteren staat). Je kunt je knie dan niet helemaal naar boven brengen. Wanneer je heupen recht onder je bovenlichaam staan en je dus een neutrale houding aanneemt kun je je knie wel helemaal omhoog bewegen. Probeer maar eens uit voor de spiegel, en zie en voel het verschil. Je knie komt een stuk hoger! Let er wel op dat je dan niet met je bovenlichaam naar achter gaat hellen (zie punt 6 tot punt 7).

6. Hou je poot stijf
Een ideale loophouding heeft zelfs van de achterkant van je hoofd tot aan je enkelgewricht een lijn van 180 graden, een rechte lijn dus. Probeer jezelf in te beelden dat je een bezemsteel vastplakt achterop je hoofd tot je heup en je voet daar recht onder plaatst, dit is de ideale houding. Je ziet op de foto dat mijn enkelgewricht en dus standbeen (punt 4) niet in een rechte lijn onder mijn lichaam staan. Dit komt omdat mijn standbeen (knie) niet gestrekt is, en ik er als het ware doorheen zak. Hiervoor moet ik spierversterkende oefeningen doen voor mijn enkel, knie en heupen. Een ideale positie zou dus de lijn zijn tussen punt 5 en punt 7.

Je kunt deze optimale hoeken en lijnen het beste trainen door middel van loopscholingsoefeningen en spierversterkende oefeningen. Het zal echter niet in een keer goed gaan, maar oefenen baart kunst. Het is dus belangrijk om loopscholingsoefeningen en spierversterkende oefeningen te integreren in je trainingen, meer hierover in mijn laatste twee blogs!

Hopelijk ben je binnenkort ook hooked 😉

?

Bregje (& Francien)

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

P.S. Aangenaam kennis te maken trouwens. Mijn naam is Bregje en ik ben hardlooptrainster. Ik deel wekelijks mijn kennis omtrent hardlopen met jou. Je kunt me niet alleen hier op Girls Love 2 Run volgen, maar ook op mijn Instagram profiel. Waar ik je dagelijks voorzie van tips, tricks en video’s. 

Recent