Hoe begin ik weer met hardlopen na mijn blessure?

EIN-DE-LIJK. Je mag weer hardlopen (na je blessure)! Je weet niet hoe snel je je schoenen aan moet trekken. Je hebt dat heerlijke gevoel zo gemist. Maar… het fijne gevoel dat de fysio je gaf met het goede nieuws is binnen drie seconde weg als hij er achteraan plakt dat je rustig moet beginnen. Je conditie mag dan namelijk nog steeds wel on fire zijn (door die alternatieve sporten natuurlijk), maar je lichaam is helaas de inspanning van 10 kilometer hardlopen niet meer gewend. Je moet het dus rustig opbouwen. Hieronder een aantal tips hoe jij na een blessure weer verantwoord kunt beginnen met hardlopen.

screen-shot-2016-11-24-at-9-15-11-am

1) Doe een warming-up
Het is belangrijk dat je spieren goed warm zijn voordat je begint met hardlopen. Begin met wat stretchoefeningen om je grootste spieren los te maken en loop of fiets daarna rustig een stukje in.

2) Bouw op met minuutjes
Start niet meteen met 10 kilometer achter elkaar hard te lopen. Zoals ik al aangaf moet je lichaam eerst weer wennen. Hieronder staat een opbouwschema (te gebruiken na je hardloopblessure) dat je weer naar je eerste 10 kilometer begeleidt.

screen-shot-2016-11-24-at-9-05-25-am

3) Doe spierversterkende oefeningen
Het is belangrijk dat je lichaam (weer) sterk wordt. Algemene oefeningen om je hele lichaam sterk te maken zijn hierbij erg belangrijk. Zo train je je lichaam om de impact van het hardlopen aan te kunnen. Je kunt hierbij denken aan core-oefeningen, squats, uitvalspassen, oefeningen met een balansegel of stretchbands.

4) Houd voldoende rust
Wanneer je weer begint met hardlopen is het belangrijk dat je dit niet meteen iedere dag doet. Houd in het begin zeker twee dagen rust.

Op deze manier kun jij er weer voor langere tijd tegen aan (hopelijk dan)! Hou er wel rekening mee dat dit slechts tips zijn en geen persoonlijk advies is. Houd altijd het advies van je fysio aan. Dan is de kans het grootst dat je hem of haar niet meer niet (meer) ziet ;-).

Heel veel hardloop plezier!

?

Bregje (& Francien)

Foto’s door Lisa Hogers & Joyce Bongers

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

P.S. Aangenaam kennis te maken trouwens. Mijn naam is Bregje en ik ben hardlooptrainster. Ik deel wekelijks mijn kennis omtrent hardlopen met jou. Je kunt me niet alleen hier op Girls Love 2 Run volgen, maar ook op mijn Instagram profiel. Waar ik je dagelijks voorzie van tips, tricks en video’s. 

Recent