Hoepel op hooikoorts

Het begint met een keer onschuldig niezen en voor je het weet gaan alle sluizen open: geirriteerde ogen, kriebelhoest, loopneus… Yes, het hooikoorts seizoen is (helaas al weer even) geopend! Schrale troost: een op de zes Nederlanders heeft er last van.

Last van wat?
Ja, waar heb je eigenlijk last van met hooikorts? Het is een allergische reactie op stuifmeel, ook wel pollen genoemd, van alles wat buiten groeit en bloeit. Het resultaat: geirriteerde slijmvliezen (ogen, neus, keel) en heel veel snot. Lastig voor alle running girls out there, maar zeker geen reden om op de bank te blijven zitten! Een bezoekje aan de apotheek kan geen kwaad, maar met onderstaande tips ben jij ook zo weer up and running.

Rain on me
Grote kans dat jij er een hekel aan hebt, maar iedereen met hooikoorts is juist blij met regen. De druppels halen alle pollen uit de lucht waardoor deze na een regenbui weer vrij is van stuifmeel. Tijd om je regendans te gaan oefenen dus! Mocht het al langere tijd droog zijn, dan kun je het beste in de ochtend je work-out plannen omdat er dan minder pollen in de lucht zitten.

Stad vs bospad
Begrijpelijk dat jij liever het park of bos opzoekt voor een run, maar met al dat groen stuift het er van de pollen. Kies liever voor een run dwars door de stad, daar is de pollenconcentratie namelijk drie tot vijf keer lager. Nog beter: een run op het strand! Ideaal nu het ‘s avonds ook weer langer licht is (en de nieuwste smaken ijs bij je strandpaviljoen geproeft moeten worden).

Zakdoekje leggen
Tissues zijn geen overbodige luxe als de lichaamssappen in constante stromen uit je neus en ogen druipen. Kies voor de steverige variant tissue die bestand is tegen wat (liters) zweet en snot. Nog beter: zo’n ouderwetse, stoffen zakdoek. Ja, niet heel erg fris, maar een ouderwetse snotlap zal minder snel verpulveren dan zo’n papieren geval. Mocht je je handen liever vrij hebben, dan kun je ook met een stevig zweetbandje de ergste watervallen droogdeppen. Wel meteen in de was gooien die dingen! Een likje Vaseline in je neus kan ook enige verlichting geven: zo komen je slijmvliezen niet direct in contact met de pollen.

Gear up
Met een zonnebril rennen is niet alleen voor VIPs en snobs, zo hou je namelijk ook de stuifmeel uit je ogen. Zodra je thuis komt is het ook aan te raden om direct onder de douche te stappen: zo spoel je alle stuifmeel van je huid. Kan je niet direct onder de douche stappen, was dan in ieder geval je handen grondig. En dat geldt ook voor je kleding: direct in de machine dus!

En ja, daar is een app voor
Geloof het of niet, maar na een korte search ben ik al 4 apps tegen gekomen met een pollenalarm en -weerbericht. Deze bijvoorbeeld. Helaas kan ik ze niet voor je testen aangezien ik geen hooikoorts heb, maar hopelijk heb jij er wel wat aan!

Foto door Joyce Bongers

?

Francien & Girls Love 2 Run Team

Follow my blog with BloglovinFacebook InstagramTwitter

Recent