De Running Spice Girls

Iedereen kent inmiddels Dafne Schippers: als je alle media moet geloven is zij zo’n beetje de enige succesvolle atletiekvrouw in Nederland op dit moment. Gelukkig is dat niet waar, en zit een aantal atletiek talenten Dafne (figuurlijk) op de hielen.

Amsterdam Running Phanos - GL2R (klein) (4)

Running Spice Girls
Deze vijf Amsterdamse badass dames trainen gezamenlijk bij Phanos. Niet zeuren, veel trainen, en veel – heel veel – lachen. Wie zijn (v.l.n.r. op de foto hierboven) Loreanne Kuhurima (24), Janice Babel (23), Kadene Vassell (26), Jamile Samuel (23) en Madiea Ghafoor (23)?

Als je ze samen ziet denk je ten eerste dat het vooral een groep hele hechte vriendinnen is. Pas als je beter luistert wordt het duidelijk dat het vooral over één ding gaat: rennen. Olympische Spelen, EK’s, NK’s, alles komt voorbij. Alle vijf zijn ze ambitieus, hardwerkend, en nemen geen blad voor de mond.

Ze zijn allemaal gespecialiseerd in de korte afstanden: 100 meter, 200 meter, 4x 100 meter en indoor 60 meter. Alleen Madiea rent ook ‘lang’: 400 meter op de baan. Op de vraag wat ze behalve lopen nog meer doen, wordt in eerste instantie hard “slapen” geroepen, en series kijken. Janice is bijna klaar met haar opleiding sportmarketing, verder richten ze zich allemaal fulltime op het lopen.

Amsterdam Running Phanos - GL2R (klein) (6)

Wilden jullie altijd al aan atletiek doen?
Jamile: “Mijn broer is hordeloper, mijn zusje meerkampster. Mijn vader voetbalt en geeft kickboxtraining, en mijn moeder was vroeger schoonzwemster en doet nu veel in de sportschool.”

Op de vraag of iedereen uit zo’n sportief nest komt wordt volmondig ‘nee’ geantwoord. Janice: “Ik wist door Marion Jones dat ik ook atletiek wilde doen, in de tijd dat zij alleen maar won – maar we weten nu waarom, haha. Ik herkende veel uit mezelf in haar.”

Kadene: “Ik ben Jamaicaan, en in Jamaica zie je atletiek overal om je heen. Ik had nooit in mijn hoofd dat ik topsporter wilde worden, maar wel dat ik dat gewoon wilde doen.”

Janice: “Ik vind dat Kadene haar verhaal echt niet goed uitlegt. Begrijp: Kadene is gescout op een Mission Olympic, zo’n dag waarop je als kind met je school van alles kan doen dat met de Olympische Spelen te maken heeft. En uiteindelijk stond ze in 2012 gewoon zelf op de Spelen! Dat is toch mooi! Kan je een boek over schrijven! Mission Olympic geslaagd!”

Jamile: “Ik was vooral met zwemmen bezig, en mijn broer zat op atletiek. Ik wilde alles wat hij deed, dus ook atletiek. Ik wist wel dat ik wat snel was, maar ik deed gewoon lang leve de lol. Op een gegeven moment werd het steeds serieuzer. Ik bekijk nu per jaar waar ik voor train.”

Amsterdam Running Phanos - GL2R (klein) (5)

Wat is het hoogtepunt van je carrière tot nu toe?
Janice, Loreanne en Jamile halen meteen herinneringen op aan toen ze bij de jeugd-WK in Canada waren in 2010. Jamile heeft toen drie keer brons gehaald: 100m, 200m, en 4x 100m. De laatste samen met Loreanne (en Dafne).

Janice: “Ja, ik was wel Nederlands Kampioen op de 200m in 2012, maar dat was totaal niet mijn doel – het was een bijkomstigheid. Wel een hoogtepunt!”

Madiea: “Het EK indoor vorig jaar was voor mij eigenlijk een hoogtepunt, maar ook meteen een dieptepunt. Ik had heel goed gelopen in de series, maar de halve finale was twee uur daarna: die heb ik toen verkloot. Het was wel een mooi moment, ik heb heel veel geleerd en weet dat ik vorig jaar niet genoeg gevochten heb tegen mijn tegenstanders.”

Kadene: “De Olympische Spelen in 2012. Toen zijn we zesde van de wereld geworden.”

Janice: “Die Nederlands Kampioen titel telt ze niet eens!”

Loreanne: “Ook voor mij was het toernooi in Canada in 2010 een hoogtepunt – omdat Jamile er was, haha! Maar dus die bronzen medaille met het estafette team.”

Dit jaar zijn de WK Indoor Atletiek, EK Outdoor, én de Olympische Spelen. Hoe gaat jullie jaar eruit zien?
Janice: “Sommigen van ons richten zich nog op indoor; ik zelf richt me vooral op het EK. Wat daar gebeurt is bepalend voor de Olympische Spelen. We moeten ons nog kwalificeren voor het EK, maar als we daar met een groep naartoe gaan hebben we best een goede kans om naar de Spelen te gaan.”

Loreanne: “Vanaf april tot eind juni (dan is het NK) zijn we druk met de kwalificaties halen. De Spelen zijn al in de zomer, dus het zit best dicht op elkaar.”

Kadene: “In eerste instantie richten we ons op de individuele plaatsingen.”

Janice: “Je moet je bij de snelste zes lopen, dan ben je in het team. Je hebt voor Nederland op een toernooi eigenlijk alleen Dafne en Jamile op de sprint, en verder focust Nederland zich vaak op de estafette.”

Amsterdam Running Phanos - GL2R (klein) (9)

Hoe gaan jullie Dafne Schippers voorbij streven?
Jamile: “Ik denk niet dat je echt naar haar moet kijken, je moet vooral naar je eigen prestaties kijken. Je moet zorgen dat je je limieten haalt, of dat nou individueel is of in de top 6. Als je alleen naar haar gaat kijken, dan kan je liever stoppen.”

Janice: “Wat Dafne heeft gedaan is atletiek bekend maken voor iedereen, dat is wel heel handig – ook voor sponsors. Verder gaat het vooral om op jezelf focussen.”

Jamile: “Buiten Dafne zijn er natuurlijk nog veel meer toppers.”

De limieten voor de Olympische Spelen en het EK worden besproken. Om de 100 meter op de Olympische Spelen te mogen lopen moet er 11.19 gehaald worden, voor het EK 11.30. Janice onderbreekt de discussie over de 200m limiet: “Het is niet belangrijk, we moeten gewoon hard rennen, hallo!”

Hoe doe je dat dan, focussen op jezelf?
Jamile: “Als je hard traint en goed je best doet, dan kan je heel veel bereiken. Altijd blijven doorzetten.”

Loreanne: “Je moet toch gedisciplineerd blijven, ook met dit weer.”

Janice: “Richt je op korte termijn doelen. Op bijvoorbeeld 10kg erbij voor je krachttraining.”

Jamile: “Op één ding tegelijk.”

En als je geen zin hebt?
Jamile: “Je moet toch gaan, en als je er dan bent dan kun je maar beter ook je best doen. Je hebt een doel voor jezelf, ook als je geen topsporter bent. En je weet dat je moet trainen om dat te bereiken.”

Madiea: “Veel mensen maken het heel moeilijk, maar het is gewoon simpel. Je moet het ook gewoon doen. Want als je het nu niet gaat doen, ga je het later ook niet doen. Dan is het te koud, dan is het te nat, het is nooit goed.”

Janice: “Plus je woont in Nederland, dus… je hebt geluk als het mooi weer is.”

Amsterdam Running Phanos - GL2R (klein) (7)

Hoe zien jullie trainingsweken er op dit moment uit?
In koor: “Zwaar.”

“We trainen elke dag, behalve zondag. Vaak trainen we twee keer per dag: ’s ochtends kracht in de sportschool, ’s middags lopen op de baan. Daarnaast hebben we ook zelf nog aparte trainingen: Kadene is geblesseerd, Madiea traint ook vaak individueel.”

Het favoriete onderdeel van de training?
Janice is duidelijk: “Het einde!” Jamile houdt het meest van krachttraining, specifiek armspieren. Janice: “Krachtpatser! Lekker breed worden om te imponeren tijdens de toernooien.” Loreanne sluit af met haar favoriete onderdeel: starttraining. “Lekker kort!”

En het aller kutste onderdeel?
Allemaal tegelijk: “Lange tempo’s!”. Loreanne: “200, 250 meter – voor ons is dat een lange afstand ja. Madiea begint zo’n beetje bij de 250…”

Janice: “Maandag is altijd de zwaarste dag: het begin van de week, en de zwaarste (tempo) training.”

Amsterdam Running Phanos - GL2R (klein) (1)

Hoe ga je om met een blessure?
Terwijl iedereen lacht zegt Jamile: “Dat ligt eraan de hoeveelste keer het is!” “Het kan dat je even door een diep dal moet. Je hebt sowieso een periode dat je alles skipt en niets doet, maar op een gegeven moment heb je genoeg zitten treuren en ga je weer trainen. Dan moet je ook echt die switch maken en weer opnieuw beginnen”, voegt Janice eraan toe.

“Ik was er een jaartje tussenuit om te voetballen, na mijn vorige blessure. Om dat mee te maken, te kijken hoe het was. Maar op een gegeven moment dacht ik wel, ik wil weer rennen.” “Weer rondjes rennen?”, vragen we. Janice: “Hé, rondjes rennen doe ik niet!” Jamile: “Stukjes bocht!”

Helpt het dat jullie vriendinnen van elkaar zijn?
Janice: “Ja, het is wel leuk. Gewoon effe sarren tijdens de training. En we zien elkaar buiten de atletiekbaan echt veel teveel eigenlijk!”

Madiea: “Veel mensen snappen het gewoon niet. ‘Hoezo ga je weer trainen, kun je niet een dag rust nemen.’”

Jamile: “Ja of, ‘Als je moe bent kan je toch gewoon thuisblijven?’ Nee ik kan dus niet thuisblijven!”

Amsterdam Running Phanos - GL2R (klein) (8)

Wat willen jullie in 2016 zeker hebben gedaan?
Janice: “Toernooien halen”

Jamile: “Individueel meedoen op de Olympische Spelen”

Janice: “Ok, zij is al een stapje verder, maar voor mij is sowieso meedoen aan de Olympische Spelen een doel – dus niet per se individueel”

Madiea: “Het is ook gewoon een belangrijk jaar: je hebt het WK indoor, en vrij snel daarna het EK outdoor…”

Janice: “Je vergeet het NK!”

Madiea: “Het NK is niet belangrijk man! En daarna meteen de Spelen. Als je alle drie kan halen heb je echt een heel leuk jaar.”

Janice: “Het wordt een heel leuk jaar, of een verschrikkelijk jaar. Het is het een of het ander, nooit het midden.”

Amsterdam Running Phanos - GL2R (klein) (3)

Tot slot: jullie ultieme tip voor GL2R lezeressen?
Madiea: “Gewoon doen!”

Kadene: “Ja, niet erbij nadenken, gewoon doen.

Madiea: “Ik denk dat het heel belangrijk is om een goed team achter je te hebben. We zeggen wel ‘het is leuk om elkaar te leren kennen’, maar ik weet dus wel van hen waar ze op moeten letten. Wij willen altijd doorgaan. Een goed team achter je kan je aanmoedigen als het nodig is, maar kan ook zeggen ‘Beter stop je nu, voordat je wel iets gaat scheuren’.”

Janice: “Met team bedoelt ze mensen. Dat hoeven geen deskundigen te zijn. Maar gewoon anderen waar je mee traint.”

Loreanne: “Hou het plezier erin!”

Dat laatste is voor deze groep training buddies duidelijk gelukt – hun kracht zit in dat ze er lol en plezier in houden, en daar kun je niet omheen! We gaan er vanuit dat we deze vijf in 2016 nog heel heel vaak terug zien komen.

?

Anneloes (& Francien)

Foto’s gemaakt door Joyce Bongers

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

 

Recent