TGIF: Star Wars The Force Awakens

Het is #JANUari, maar het is ook Disney maand bij Girls Love 2 Run. En Disney betekent, naast die awesome halve marathon in Parijs, natuurlijk vooral films. Thank God It’s Friday! Deze maand krijg je elke vrijdag een Disney review van Cine.nl. Zodat je weet wat je kan doen als je dit weekend eens lekker wil bankhangen na je lange training.

Vandaag Star Wars: The Force Awakens. Niet het eerste waar je aan denkt bij Disney, wel een prima film om jezelf nog eens op te trakteren deze maand. Bijvoorbeeld als je je 15 workouts gehaald hebt?

Spektakelstuk
10 jaar na de laatste Star Wars film is er eindelijk een nieuw deel. Is Star Wars: The Force Awakens, het zevende deel uit de reeks, goed? Kort gezegd: Ja.

Het nieuwste hoofdstuk van Star Wars voelt vertrouwd. Van de rollende opening credits tot aan misvurende Stormtroopers en kneuterige scèneovergangen: J.J. Abrams heeft de oorspronkelijke trilogie goed bestudeerd. Misschien wel iets té goed. Want The Force Awakens is een perfecte kopie geworden van de eerste drie Star Wars films. Eentje met geüpdatete effecten, nieuwe personages, maar weinig vernieuwende plot-elementen. Waar Abrams bij de reboot van Star Trek (die andere populaire scifi-franchise) duidelijk zijn eigen stempel wist te drukken, blijft de filmmaker hier vooral binnen de lijntjes kleuren. Desondanks is The Force Awakens een spektakelstuk geworden.

Feest der herkenning
Voor Star Wars fangirls is de film een feest der herkenning, met talloze referenties en bekende gezichten: Leia (Carrie Fisher), tegenwoordig generaal van de rebellen, Han Solo (Harrison Ford) en zijn harige kompaan Chewbacca (Peter Mayhew) zijn allemaal van de partij.

star-wars-force-awakens-rey

Maar The Force Awakens blijft niet alleen in het verleden hangen. Naast de nieuwe slechterik Kylo Ren (Adam Driver), een soort van puberende Darth Vader met een kort lontje – ken je hem nog uit Girls? –, worden er drie nieuwe hoofdpersonages geïntroduceerd: Rey (Daisy Ridley), Finn (John Boyega) en Poe (Oscar Isaac). Rey is een welkome sterke vrouwelijke rol in het Star Wars universum. Het trio heeft een fantastische chemie en vooral het personage van Isaac zal met zijn vlotte oneliners weleens kunnen uitgroeien tot de Han Solo van de nieuwe generatie. Maar dan zou er in de volgende films wel veel dieper in de achtergrond van de personages gedoken moeten worden, want in The Force Awakens blijft het verleden van de nieuwe helden in het mysterie gehuld.

Met de nieuwe Star Wars is niet alleen de Force ontwaakt, maar zijn er ook veel vragen gerezen. Voer voor de vervolgdelen dus, die ongetwijfeld zullen komen. Met wat mazzel zonder dezelfde lange tussenpauze.

Star Wars: The Force Awakens draait nu in de bioscoop.

Heb jij de nieuwe Star Wars al gezien?

?

Team Girls Love 2 Run & Cine

PS: Lees nog veel meer filmtips, lijstjes en reviews op Cine.nl

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

Recent