Wat zijn endorfinen?

Het woord is deze maand al een paar keer gevallen: endorfinen. En waarschijnlijk weet je, net als ik, wel vaagjes wat dat zijn. Iets met stofjes waar je blij van wordt, toch? Ja, zoiets – ik vertel je alles over deze onmisbare stoffen.

Endor-wat?
Endorfinen zijn witte stofjes die door je lichaam aangemaakt worden in je hersenen. Het zijn neurotransmitters: dat betekent dat endorfinen ‘berichten’ overbrengen tussen verschillende delen van je hersenen. Ze reageren op stress, angst, of pijn, en zorgen er daarmee voor dat je pijn minder voelt. Er zijn wel twintig soorten endorfinen – één daarvan, de beta-endorfinen, zijn in hun pijnstilling zelfs nog sterker dan morfine.

Wat heb ik eraan?
Endorfinen reageren dus op pijn en stress, maar zorgen ook voor een tijdelijk geluksgevoel. De theorie is dat ze je laten weten dat je genoeg gehad hebt van iets fijns (seks, eten, beweging). Ook zorgen ze ervoor dat je op een later tijdstip dezelfde activiteit weer wilt uitvoeren: je gaat je er namelijk heel lekker van voelen.

Aan de keerzijde hiervan kan een gebrek aan endorfinen juist ook vervelende effecten hebben. Zo is het mogelijk dat bijvoorbeeld  je lichaam niet aangeeft dat iets ‘genoeg’ is. Ook kan een disbalans gelinkt zijn aan depressieve gevoelens, of angst.

Hoe kom ik aan endorfinen?
Je lichaam maakt endorfinen op allerlei momenten aan: door te sporten, maar ook als je verliefd bent, of door seks. Kan je wel wat extra oppeppers gebruiken? Via onderstaand lijstje vertel ik je wanneer endorfinen aangemaakt worden:

Beweging
De runner’s high bestaat! Werkt ook met andere intense cardio activiteiten, of zware krachttraining.

Meditatie of ademhalingsoefeningen
Spreekt voor zich.

Bevallen
Okay, geen activiteit die je regelmatig wil gaan doen, en zeker niet alleen voor wat endorfinen 😉 Maar wel bij uitstek één waarbij je lichaam natuurlijke opeppers en pijnstillers aanmaakt!

Alcohol
Licht alcoholgebruik maakt endorfinen aan, maar let op: zwaar drinken doet dat niet

Verliefd zijn
Vlinders in je buik!

Eten
Je lichaam maakt endorfinen aan als je vetten of suikers eet: daarom werkt het ook zo verslavend. Ook als je chilipepers eet maak je endorfinen aan: komt door het stofje capsaïcine.

UV licht
Daglicht helpt! Je volgende rondje in de buitenlucht rennen?

Dus hoe kom jij vandaag je portie endorfine?

?

Anneloes (& Francien) 

Foto gemaakt door Joyce Bongers

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter  

P.S. Informatie komt van hier, hier en hier.

Recent