De 4 meest voorkomende hardloop blessures en hoe je deze herkent.

Hey daar ben ik (Bregje, hardloop coach) weer! Dit keer vertel ik je meer over de 4 meest voorkomende hardloop blessures en hoe je ze herkent!

screen-shot-2016-11-10-at-10-56-36-am

De meeste hardlopers hebben wel eens last van een blessure. De een wat vaker dan de ander en de een wat erger dan de ander, maar ze hebben een ding gemeen: HET IS NIET LEUK. Zo werd ik onlangs ook stevig beetgepakt door de in de volksmond bekende “Shin Splints” (ik zet dit expres tussen haakjes, omdat iedereen die mij op instagram volgt weet dat dit eigenlijk het Mediaal Tibiaal Stress Syndroom heet). OK. NIET FIJN DUS. Dit betekende dat ik VIER maanden niet mocht hardlopen (JA OMG… VIER) en hele dikke vriendjes werd met mijn twee fysio’s Monique en Stijn van Palestra fysiotherapie. Achteraf denk ik dat ik eerder de blessure had kunnen herkennen en daarmee de gevolgen had kunnen beperken. Om deze reden heb ik dan ook mijn nieuwe vriendin Monique opgebeld over wat de meest voorkomende blessures zijn, wat de oorzaken hiervan zijn en hoe je blessures het beste herkent zodat JULLIE er WEL tijdig bij kunnen zijn!

Hoe herken je een blessure?
Er zijn verschillende soorten blessures: een blessure die direct ontstaat en een blessure die geleidelijk ontstaat. Bij een directe blessure kun je bijvoorbeeld denken aan het verzwikken van je enkel. Hierbij ervaar je veel pijn, ontstaat er een zwelling en wordt je direct beperkt in je functioneren. Indirecte blessures, zoals “shin splints”, zijn lastiger te herkennen. Hieronder zijn een aantal herkenningspunten opgesomd.

– Geregeld pijn(tjes) rond dezelfde plek in een spier, pees of gewricht tijdens en/of na het hardlopen
– Vaak voorkomende stijfheid in een bepaalde spier(groep) (achteraf denk ik dus dat ik hieraan mijn blessure eerder had kunnen herkennen)
– Het aanpassen van je looppatroon om pijn te vermijden
– Roodheid van de huid op of nabij de pijnlijke plek
– Warmere huid op of nabij de pijnlijke plek

Het is belangrijk dat als de bovenstaande symptomen langer dan een week aanhouden je contact opneemt met de fysio.

Oorzaken blessures
Eerlijk is eerlijk, een blessure komt niet uit de lucht vallen. De meeste blessures ontstaan door:
– Te lang en/of te intensief trainen
– Te snelle opbouw van het trainingsschema
– Het uitvoeren van blessure uitlokken trainingsvormen zoals heuveltraining
– Het dragen van ongeschikte schoenen of versleten schoenen
– Overgewicht
– Oneffenheden en/of het niet egaal zijn van de ondergrond waarop je loopt
– Het niet (goed) uitvoeren van een warming-up.

Het is dan ook belangrijk dat je je bewust bent van de invloed van de bovenstaande punten en dat je ervoor zorgt dat je altijd een warming-up doet, goede schoenen draagt….. (nouja, lees anders maar gewoon mijn vorige blog terug)!!

Meest voorkomende blessures
Grote kans dat je een van de onderstaande vier blessures in je hardloop carrière eens tegen gaat komen. Je kunt dus maar beter alvast even kennismaken met mister Achilles, madame Knee and granny Shin.

1) Pijn aan de buitenzijde van de knie
Deze klacht wordt tractus iliotibialis-frictiesyndroom genoemd. Hierbij is de peesplaat aan de buitenzijde van het bovenbeen overbelast geraakt. Deze peesplaat loopt vanaf het bekken tot aan de zijkant (buitenzijde) van de knie. De pees zelf kan ontstoken raken, de slijmbeurs onder de pees of beide structuren. Je ervaart de pijn meestal alleen tijdens het hardlopen. Wanneer je stopt met hardlopen verdwijnt de pijn vaak direct.

2) Pijn aan de voorzijde van de knie
Deze klacht wordt ook wel patellafemoraal pijnsyndroom genoemd. De pijn is aanwezig aan de voorzijde van de knie (achter en/of rondom de knieschijf). De pijn neem toe tijdens of na het hardlopen. Extra pijnklachten ervaar je door traplopen en heuvel op lopen.

3) Pijn aan achillespees
Wanneer je pijn hebt aan je achillespees bevindt zich daar vaak een ontsteking. Deze kan ontstaan door overbelasting. De pijnklachten ontstaan vaak geleidelijk en nemen toe naarmate er doorgetraind wordt.

4) Pijn aan de voorzijde van het onderbeen (“Shin Splints”)
Deze aandoening wordt ook wel mediaal tibiaal stresssyndroom (MTSS) genoemd. Het is de benaming van een ontsteking aan de spier(en)/pezen die hechten aan de binnenzijde van het scheenbeen. De pijnklachten nemen meestal na het hardlopen toe.

HELP!!! WAT KAN IK HIER AAN DOEN?!
Ik snap dat je in paniek raakt van het feit dat je wellicht een blessure onder de lederen hebt, maar negeren is echt niet de oplossing. Hieronder daarom een aantal tips wat je zelf kunt doen wanneer je vermoedt dat je een blessure hebt!

– Raadpleeg een fysiotherapeut (Monique en Stijn zijn dus heel leuk)
– Stop of verminder je looptraining (JA ECHT)
– Vervang je looptraining door rustig fietsen (of een andere minder belastende sport. Hier zal ik volgende week meer over vertellen)
– Koel de pijnlijke plek met ijsklontjes gewikkeld in een theedoek of een coldpack 3-4 keer per dag, gedurende 10-15 minuten (Oké, dit advies is dus heel ambitieus van Monique, laat je niet afschrikken hierdoor. Als je het iedere dag een keer doet ben ik ook al trots!)
– Rek iedere dag of zelfs een aantal keer per dag (EN HOUD DEZE REKOEFENING MINIMAAL 30 SECONDE VAST EN VEER NIET!!)

Oké DIKKE SHOUT OUT dus naar Monique van Palestra Fysiotherapie die deze blog mede mogelijk heeft gemaakt en mij samen met Stijn van mijn blessure heeft afgeholpen!! Lobi Long time! Ook Lobi voor jullie allemaal.

Tell me, tegen welke hardloop blessure(s) ben jij al eens aangelopen?

?

Bregje (& Francien)

Foto’s door Lisa Hogers & Joyce Bongers

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

Recent