Racetip 1: jouw snelste 10km

Jouw snelste 10 kilometer ren je natuurlijk niet alleen! Daarom krijg jij elke maandag van mij en Julia (queen op de 10km) een racetip. De eerste tip: goal setting.

Aangenaam!
Girls, meet Julia. Deze race queen op de 10 kilometer (ja, met een tijd van 34 minuten verdien je die titel!) helpt mij op 16 mei pijlsnel naar de finish van de Nike Women’s 10km Amsterdam. Natuurlijk ben ik super nieuwsgierig, en jij vast ook, hoe ik dat voor elkaar ga krijgen. “Francien, dat kost tijd, kracht, uithoudingsvermogen, inspanning en focus”, was Julia’s antwoord. En zij weet, net zo goed als jij en ik, dat dit laatste bij mij een probleem is. Toch heeft Julia voor mij de oplossing. “Laten we bij het begin beginnne. Francien, je mag dan al een flink aantal jaren meelopen, maar een goede basis is de sleutel naar een succesvolle 10km.”

Stel je doelen op
Elk seizoen bespreekt Julia met haar trainer welke wedstrijden gaat lopen. “Sommige beschouw ik meer als trainingswedstrijden terwijl ik bij andere races juist voluit wil gaan. Nadat we dat hebben vastgesteld, gaan we kijken wat het doel is voor elke race. Wil ik deze uitlopen of liever mijn PR verbeteren? Wanneer je een doel stelt is het makkelijker om daar gericht naar te trainen.”

Aangezien ik (wat) ongeduldig ben vind ik het lastig om me te focussen op mijn lange termijn doel (mijn PR op de 10 KM aanscherpen). Meestal komt het bij mij aan op de korte termijn, maar nu ga ik mij bewuster voorbereiden met een doel in mijn achterhoofd.

De tussenstand
Voor Julia ben ik in mijn racearchief gedoken. “Mijn snelste tijd op de 10km is 48 minuten en de 5km kan ik in 24 minuten. Tijdens de Sevilla Marathon liep ik de eerste 10km in 58 minuten, dus er is nog wat werk aan de winkel. Als dit mijn basisconditie is, hoe sta ik er dan voor voor de Nike Women’s Race (10km) en Marikenloop (5km)?”

Plan van aanpak
Julia vraagt ook jou om te kijken hoe je er voor staat. “Is dit je eerste race? Dan wordt dit automatisch ook je snelste. Loop je al een tijdje mee en ren je daardoor, net als Francien, in je comfortzone in de wetenschap dat je de finish toch makkelijk haalt? Dan is het tijd om daar uit te komen! Laat ons in de comments weten wat jouw gemiddelde tijd en afstand is, dat gaan we volgende week maandag behandelen.”

Ik wil…
… dus precies van jou weten hoe ver je loopt, hoe lang je daar over doet en wat je doel is. Bring it on!

Zie ik jouw tijd en afstand terug in de comments?

?

Francien & Julia

Follow my blog with BloglovinFacebook InstagramTwitter

Recent