Slechte hardloop gewoontes

Beste hardlopert van sommige gewoontes moet je gewoon echt af!

Te snel te vaak
Dit is de meest gemaakte fout! Als beginneling denk je dat het nodig is om direct 5 keer per week te gaan (waarbij je voor een harde ondergrond kiest). Doe maar niet. Daarmee hebben je binnen no time een blessure genaamd shin splits te pakken. Je mag ook gewoon beginnen met 2 keer per week (op een zachte ondergrond). Vind ik namelijk een beter idee. En wie denkt dat deze fout alleen voorkomt bij beginners heeft het mis! Ook doorgewinterde hardloopsters gaan hierbij af en toe flink de mist in. Terugkomend van een blessure denk je dat je binnen 4 runs weer on top of your game te zijn? Think again! Of wil je opnieuw op de reservebank plaatsnemen. Rustig opbouwen is de sleutel tot succes.

Niet opgeladen
Wat doe je als je telefoon leeg is? Juist, dan leg je ‘em aan de lader. Wat doe je als lichaam leeg is? Juist, dan ga je niet als een malle door naar je volgende afspraak om vervolgens 3 witte wijntjes weg te tikken. Wat dan wel? Na een stevige run is het zaak om high carb snack (banaan, bessen, magere yoghurt, energy bar) te eten. Een uur later ga je voor een goede maaltijd voorzien van genoeg proteïne (eiwitten) om je spieropbouw te bevorderen. Pas dan kan je lichaam er weer goed en wel tegenaan.

Buikspieren?!
Okay, ik heb dus jarenlang gedacht dat hardlopen niets meer was dan het ene been voor het andere been neer te zetten. Pas toen ik langere afstanden ging lopen (lees: halve en marathons) snapte ik niet waarom ik telkens na zo’n 15 kilometer helemaal ingezakt ging lopen en waarom me dit dus heel veel energie kostte. Inmiddels weet ik dat mijn buik- en rugspieren (de core dus) net zo belangrijk zijn als mijn benen. Als mijn core (dus wederom mijn buik en rug) sterk (genoeg) zijn hou ik het hardlopen langer vol én het kost me minder energie. Waardoor ik dus sneller de finish overkom.

Zonnebrand wat is dat?!
Waarom moet je je insmeren tijdens je run? Omdat veel buiten sporten (hardlopen dus ook) de kans op huidkanker verhoogt. Zo. Dat klinkt best wel grof, maar het is wel waar. Atleten (en dat ben jij ook) realiseren zich vaak niet dat zweten ervoor zorgt dat de huid minder goed Uv-straling kan tegenhouden. Zo zorgt 15 minuten joggen gemiddeld voor een afname van 17% van de natuurlijke bescherming tegen UV-straling. Er is zelfs onderzoek bekend waarbij de bescherming 40% afgenomen was. De conclusie? Smeren, smeren en nog eens smeren.

Te snel gestart
OMG, hoe vaak ik me al wel niet aan deze steen heb gestoten… Helemaal op race-day. Loop je eerste 2 of 3 kilometer een halve tot een hele minuut boven je race pace. Voer het tempo daarna gestaag op. Laat je niet gek maken door de mensen om je heen. Ren vooral je eigen tempo, dan weet ik zeker dat je de finish haalt in plaats van de bus met uitvallers.

Doktertje spelen
Als hardloopster voel je heel goed aan of er iets niet klopt in of aan je lichaam. Voel je pijn, dan vormen pijnstillers al snel een oplossing. Daar heb ik mezelf ook al vaak genoeg aan schuldig gemaakt. Niet doen! Heb ik ooit van jullie geleerd na mijn eerste ultra marathon. Als je doorloopt met pijntjes die wel aanwezig zijn, maar die je dankzij de pijnstillers niet meer voelt, vergroot je kans op blijvend blessureleed. En dat moeten we natuurlijk niet hebben. Neem het zekere voor het onzekere en raadpleeg je fysio of arts ipv Google.

Snoozemode_GL2R_deel2_JoyceBongers (2)

Lekker geslapen?
‘Rust is de meest onderschatte vorm van training.’ hoorde ik sprint kampioene Marlou van Rhijn laatst zeggen. En dat ben ik helemaal met haar eens. Genoeg slaap verbetert niet alleen je prestatie, maar draagt ook bij aan het herstel van je lichaam na een run. Pak je nog te weinig slaap, kijk deze even naar deze app.

Stretchen is niet nodig
Dus je slaat het stretchen over?! Doe dat maar even niet. Ik krijg vaak de vraag wanneer je moet stretchen, voor, tijdens of na? Zelf ga stretch ik tijdens en na mijn run. Hiermee kan ik blessures voorkomen. Okay, ik laat je wel weer even mijn video zien voor de zoveelste keer!

Je pakt nooit rust
Je kunt ook te ver gaan. In het verleden heb ik periodes gehad waarbij ik 7 tot 9 keer per week aan het lopen was. Geen idee waarom. Ik vergat daarbij rust te pakken. Het gevolg? Ik werd sneller ziek, want mijn lichaam kreeg niet de tijd om te herstellen en was daardoor vatbaarder. Op een gegeven moment raakte ik zelfs mijn motivatie kwijt. Dus van heel vaak naar nul keer per week. Neem op zijn minst 2 rustdagen per week. Je lichaam heeft deze tijd gewoon nodig om te herstellen. Beamen ook de gebroeders Mulder.

Tot zover de slechte gewoontes waar je echt vanaf moet. Heb jij nog een slechte gewoonte die ook in dit rijtje thuishoort? 

P.S. Deze blogpost is gebaseerd op een artikel van Runner’s World.

?

Francien  & Team Girls Love 2 Run

Foto’s gemaakt door Joyce Bongers

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

Recent