Sportrusten?!

Adem in, adem uit
Doe je samen met mij even een kleine oefening? Ga op een stoel zitten en tel eens hoeveel ademhalingen je in 1 minuut doet. Meer dan 10 keer? Dan adem je te vaak. Probeer vervolgens in 1 minuut maximaal 6-8 keer te ademen, door steeds het volgende te doen: adem in, adem uit, en pauzeer even. Door rustiger te ademen bespaar je energie en is je hoofd minder vol.

Ok, leuk, maar wat heeft dit dan met hardlopen te maken?! De bovenstaande (mini-)oefening komt van Sportrusten. Snoozen = rusten, dus deze maand is het perfecte moment om eens aandacht te besteden aan deze alternatieve trainingsmethode.

Rusten?!
Ja rusten dus: neven Koen en Maarten de Jong zijn samen het brein achter Sportrusten. Het is een filosofie die gericht is op je klaarstomen voor (lange afstanden) hardlopen, maar op een rustigere manier dan de traditionele trainingsschema’s. Dit gebeurt vooral (zoals je vast al doorhad) met werken aan je ademhaling, en door je trainingen wat anders in te delen. Mocht je deze zomer dus je marathontraining beginnen: zes keer in de week trainen is echt niet nodig, hou je eens rustig! Lees trouwens ook Francien’s post van vorige week nog maar even.

Maar hoe dan?
Het Sportrusten programma bestaat uit 5 punten die je 100 dagen volhoudt:
Iedere dag een ademhalingsoefening (lees er hier nog wat meer over)
Kort voor het sporten 2 minuten een ademhalingsoefening
3x in de week lopen
Waarvan 1x in de week “vogels kijken”, a.k.a. rustig lopen om vet te verbranden
1x in de 3 weken een lange duurloop

Hou je rustig
Vooral dat langzaam lopen is dus helemaal niet erg, en klinkt voor mij als een ideale training in warm zomerweer/na een willekeurig festival weekend. Je hebt het vast wel eens op je trainingsschema zien staan: een langzame training op bijv. 1 minuut langzamer per kilometer dan wat je normaal rent. Ik voel me dan dus altijd alsof ik terug in de tijd zo langzaam ga. En alsof iedereen me uitlacht wanneer ze me inhalen (‘ja maar, ik kán echt wel sneller!’)…

Less is more
Gelukkig is dat dus eigenlijk heel goed voor je, rustig aan doen! Koen de Jong kan het nog net wat beter uitleggen dan ik:

Door met een lage hartslag hard te lopen leer je om harder te lopen op je zuinige vetten. Grofweg heb je 2 brandstoffen: energiezuinige vetten en energiesnelle suikers.

Snel ademen, veel zoet eten en altijd in een hoog tempo hardlopen zorgt voor een snelle suikerverbranding. En dat is zonde. Want van je energiezuinige vetten heb je genoeg voor weken terwijl je van je energiesnelle suikers maar slechts voor een uurtje op de plank hebt liggen.

Door rustig te lopen gaat je basissnelheid omhoog terwijl je nog wel op je zuinige vetten loopt. En daar word je blij van. Zo boor je een energievoorraad aan die je nu als overtollig ballast gewend bent mee te nemen.

Meer weten
Hun filosofie is eigenlijk in 3 woorden samen te vatten: adem langer uit. Probeer deze maand dus eens wat meer op je ademhaling te letten, of jezelf bij 1 van je wekelijkse trainingen wat in te houden. En als je meer wil weten over dit concept, kun je bij Sportrusten natuurlijk terecht voor meer informatie. Van een gratis variant tot een alles-in-1 pakket.

En, heb je tijdens het lezen van dit artikel meer op je ademhaling gelet?

?

Anneloes

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

Recent