#1 Facetherace

Op veler verzoek (Linda, Suzanne, Linda (2), Manon, Myrna bedankt voor jullie feedback) breng ik je de komende tijd diverse hardloopervaringen. Zij het in iets ander jasje. Deze maand blik ik zowel terug op eerder gelopen races, als vooruit met het oog op de Damloop en hopelijk de marathon van New York. Beginnend met de Damloop.

De Damloop en Francien horen bij elkaar zoals Fieke & Francien. De Damloop is van begin tot eind één groot feest. En toch zijn Fieke en ik er elke keer in geslaagd lichtelijk te falen tijdens deze race. Ik wil je daarvan behoeden. Vandaag deel ik daarom de door ons gemaakte (inschattings)fouten.

Onzeker?
De dag voor de Damloop pers ik er nog even een tien kilometer in race tempo uit. I got this (denk ik dan nog). Zo nu ben ik zeker van mijn zaak, in plaats van onzeker. Ik bedoel ik dacht even dat het me niet ging lukken, maar na deze laatste test run weet ik het zeker. Niets is minder waar. Ik kom van een hele koude kermis thuis. Op race day zijn mijn benen zwaar. Bij kilometer acht zijn ze zo goed als leeg. Nog maar acht kilometer te gaan. Joepie.

Advies
Onzeker zijn is niet erg, maar dat op de proef stellen wel. Ik moet van mijn eigen kunnen uitgaan. De juiste voorbereiding is daarbij cruciaal. Bouw je trainingen in de week voorafgaand aan de Damloop juist af. Dan bouw juist een sterker lichaam op.

Hittebestendig
De wekker gaat. De dag van de Damloop is aangebroken. Fieke trekt bij het naar buiten kijken een zwarte, ik herhaal zwarte, long sleeve aan. De zon schijnt niet, het regent en het kan buiten niet meer dan 12 graden zijn. Mispoes. Als ze twee uur later het startvak mag betreden komt de zon door. Stralend blauw. Heet dat ze het heeft. Ze lijkt nog net geen thermo ondergoed te dragen. Sh*t, ze draagt er helaas geen hemdje onder. What to do? Afknippen die handel! Handel = mouwen. We rennen zo snel mogelijk het startvak uit. Zoekend naar een kraampje met speldjes. Daar moet een schaar liggen. Fieke heeft enkele minuten later ontblote armen. Kan ze mooi haar spierballen laten zien én bruin worden at the same time (de wielrenner tan is ultra hip).

Advies
Om een lang verhaal kort te maken, verschijn vooral niet te warm gekleed aan de start. Je krijgt het vanzelf wel warm als je éénmaal rent, ook als het regent. Ben je een koukleum eerste klas? Draag dan een vest dat je halverwege kunt doneren aan een toeschouwer. Zij blij, jij blij.

Te hard van stapel lopen
Als het startschot weerklinkt, verdwijnen onze zenuwen als sneeuw voor de zon. Daarvoor in de plaats komt iets dat adrenaline heet. We lijken wel losgeslagen energie drankjes. Als (Ola) raketjes rennen we de IJtunnel aka sauna tegemoet. We smelten wederom als sneeuw voor de zon. We worden omver gelopen. We worden ingehaald en ons GPS signaal valt voor even weg. Bij het verlaten van de tunnel zit onze eerste kilometer erop. Een pace van 4.20 per kilometer ligt ver boven ons gewenste wedstrijdtempo. We zijn nog net niet geflitst. Wat we wel zijn? Kapot. En dan moet je nog 15 kilometer. Je begrijpt dat dit niet slim is.

Advies
Rustig aan beginnen. Loop op je eerste twee of drie kilometer een halve tot een hele minuut boven je race pace. Voer het tempo daarna gestaag op. Laat je vooral niet gek maken door de mensen om je heen. Ren vooral je eigen tempo, dan weet ik zeker dat je de finish haalt in plaats van de bus met uitvallers.

Welke inschattingsfout heb jij al eens gemaakt tijdens de Damloop en hoe zorg je ervoor dat dit je de 21ste niet nog een keer overkomt?

Similar look | Fieke | Short: Adidas by Stella McCartney | Long sleeve: Nike | Francien | Tight: Nike | Shirt: Nike

?

Francien

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent