2 Eat | Learn a little

Lezen over eten, over wat je lichaam nodig heeft en wat juist niet. Ik vind het super interessant. Heb er gewoon een aantal boeken over thuis liggen. En nu, met hopelijk een marathon in het vooruitzicht, is het ook niet onbelangrijk om hier wat meer mee bezig te zijn. Je snap dan ook hoe blij ik was met het boek Voeding en Sport van Joris Hermans en Anja van Geel. Ik las alleen het deel gefocust op duursporten, aangezien dat is wat een marathon lopen is:) Ik deel een paar fijne weetjes met je…

  1. Voor een goede prestatie is een juiste energiebalans nodig. Om goed te presteren heeft het lichaam de keus om óf koolhydraten óf vetten om te zetten tot energie. Hoe hoger de intensiteit van de inspanning hoe meer koolhydraten en hoe minder vetten je lichaam gebruikt. Andersom geldt: bij een lage intensiteit worden meer vetten en minder koolhydraten als brandstof gebruikt.
  2. Waarom marathonlopers hun koolhydraten bijvullen met die smerige gels? Ons lichaam kan slechts een beperkte hoeveelheid koolhydraten opslaan. Wanneer je hier doorheen bent gaat je maximale prestatievermogen met ongeveer 50% achteruit, omdat je lichaam ineens terug moet vallen op alleen vetten/eiwitten. Je kunt doorgaans ong. 1,5 uur intensief sporten op de koolhydraatvoorraad, daarna is aanvulling nodig.
  3. Het is voor een duursporter beter om koolhydraatrijke voeding binnen te krijgen en niet te veel vetten op te nemen. Dat betekend niet dat je alle vet moet schrappen. Natuurlijk is vet wel nodig! Maar ga voor goede vetten en niet teveel.

Hoe zit het dan eigenlijk met drinken?

  1. Volgens dit boek is uitdroging een onderschat probleem. Het heeft namelijk een enorme impact op je prestatie. En dat terwijl duursporters vaak te weinig drinken. Daarom raden ze hier aan om goed op te letten. Je kunt je vochtverlies bijvoorbeeld meten door direct voor en na de inspanning op de weegschaal te gaan staan. Het verloren gewicht is dan het verloren vocht. Ze raden je vervolgens aan om 1,5 keer zoveel vocht aan te vullen.
  2. Daarnaast zeggen ze dat het verstandig is om tot 1 liter te drinken in de laatste 2 uur voor de wedstrijd. Dit wordt dan niet meer gebruikt voor je blaas, maar voor transpiratie. Ook al heb ik altijd het idee dat ik na elke slok moet plassen;)
  3. Ook is het belangrijk om het drinken tijdens het sporten te trainen. Zo kun je ook in de wedstrijd voldoende drinken en heb je tijdens trainingen het gevoel van een klotsbuik ect afgeleerd.
  4. Drink voordat je dorst krijgt! Dorst ontstaat namelijk wanneer je eigenlijk al in prestatie achteruit bent gegaan. Te laat dus.
Recent