2 Live | Toos make-uploos?

Waarom je absoluut geen make-up moet dragen naar de gym? OMDAT HET JE HET ER TOCH VANAF ZWEET. Francien, je draagt zelf ook make-up als je naar de gym gaat. Dat klopt helemaal. Ik sport namelijk letterlijk tussen de bedrijven door. Ik heb niet eens de tijd om mijn make-up eraf te halen. Daar tegenover staat eigenlijk ook dat ik bijna geen make-up draag dus dan valt er ook weinig vanaf te halen. Als het goed is zit er aan het einde van je workout toch geen make-up meer op je gezicht. Toch ben ik nieuwsgierig naar de effecten van make-up tijdens je workout. Daarom ben ik op onderzoek uit gegaan. Ik kwam terecht op een artikel van Dr. Ava Shamban. Want is het nou goed of slecht om make-up te dragen tijdens je workout? En is waterproef mascara bestand tegen een zweetaanval? Hieronder vind je de antwoorden.

Als het zweet je uitbreekt verdwijnt zelfs je licht opgebrachte foundation als sneeuw voor de zon. En met verdwijnen bedoelen ik niet dat het oplost, maar dat het van je gezicht afdruipt. Waardoor er prachtige vlekken ontstaan (NOT). En dat is helemaal niet grappig als je naast een te knappe dude op de treadmill staat. Trust me. Oog make-up – in het bijzonder mascara, ook waterproef – is een slecht idee omdat het uitloopt en dus in en onder je oog terecht komt. Een blush is volkomen overbodig je workout zorgt namelijk al voor een gezond blosje op je wangen. Right?

‘Dikke’ foundations, poeders en concealers kunnen ervoor zorgen dat je poriën verstopt raken tijdens het sporten. Terwijl deze juist open dienen te staan als je zweet. Op deze manier kan je gezicht ademen. De eerder genoemde make-upjes zorgen voor verstopping, wat kan leiden tot huidirritaties of breakouts. Idealiter verwijder je je make-up voorafgaand aan je workout. Gebruik hiervoor een sulfaat-vrije gezichtsreiniger die je huid niet irriteert. Daarnaast drogen sulfaat-vrije gezichtsreinigers je huid niet uit en zijn ze vrij van synthetische geuren, zodat je onnodige huidirritaties voorkomt. Voor make-up afhalen heb je niet altijd de tijd. Laat staan het geduld. En ik begrijp ook heus wel dat je er goed uit wilt zien tijdens je workout. Maargoed in sportschool sta je niet om mooi te zijn, daarvoor zijn andere gelegenheden veel geschikter. Je staat hier voornamelijk voor jezelf.

Tijdens het sporten is het dus belangrijk om je gezicht te laten ademen. Zweten zorgt er juist voor dat je gezicht zich ontdoet van stoffen die zorgen voor verstopte poriën. Warmte en transpiratie warmen de huid op, waardoor de afvalstoffen beter afgevoerd worden. Je ziet heel vaak dat jongens en meisjes in de sportschool hun hoofd afvegen aan hun t-shirt. Daar is niets mis mee. Echter kun je beter deppen in plaatsen vegen. Als je veegt komt er nog meer zweet los. Daar is op zich niets mis mee. Echter is het onnodig. Als je dept zweet je nog steeds door, maar wel iets minder hard.

De primaire functie van zweet is natuurlijk verkoeling van je lichaam. So make sweat your best accessoiry, want daardoor kun je je workout langer volhouden. Bij oververhittig is vaak lastig(er) om je workout vol te houden. Thank God for sweat.

Think twice voordat je een handdoek van de gym gebruikt. Helaas worden de handdoeken van de meeste sportscholen niet op dezelfde manier gewassen zoals dat in ziekenhuizen gebeurt. Ze ruiken misschien heel fris en zien er mooi wit uit, toch kunnen er heel bacteriën leven in de vezels van de handdoeken. Dit komt vooral voor als de handdoeken niet tijdig vervangen worden of niet goed zijn schoongemaakt. ‘Even if you bring your own towels, the gym environment can transfer bacteria onto your skin, whether you’re in a Cobra yoga pose or lifting a set of kettlebells. So after your post-exercise smoothie, Shamban recommends hitting the shower no less than one hour after your workout is done. And don’t forget your flip-flops.” – Dr. Eva Shamban

Hartstikke leuk en fijn die gratis showergels op je sportschool. Echter is niet altijd even goed voor je huid. Wees vooral heel lief voor je huid. Scrub niet te hard en stel je gezicht niet bloot aan extreem warm water. Neem een lauw/warme douche en gebruik een ongeparfumeerde zeep, zoals de Dove Beauty Bar. De zeep en reinigingsmiddelen op je sportschool zijn vaak antibacterieel waardoor lichte huidirritaties kunnen ontstaan.

Net als ik geen tijd om je haar te wassen na het sporten? Gebruik dan een droogshampoo en gooi je haar in een losse knot, zodat je ‘vieze/natte’ haren niet op je gezicht (vast)plakken.

Gebruik je crèmes en bodylotion na het sporten? Dan is het volgens Dr. Shamban het beste om deze na 10 minuten aan te brengen. Hierdoor geef je je huid even de tijd om te herstellen. Hiermee verminder je de kans op verstoppingen en huidirritaties in de vorm van puistjes. Om de ontsteking van een bestaand puistje tegen te gaan na het sporten kun je gebruik maken van een ijsblokje. Plaats deze rechtstreeks op het puistje voor zo’n 10 seconden. Doe dit zo’n 5 keer en your good to go.

Welke beauty routines blijven er dan nog over in de sportschool? Bind je haar in een mooie losse lage paardenstaart en breng een (getinte) gloss aan op je lippen. Laat de sportkleding van je broertje vooral thuisliggen en trek gewoon een mooie sportset aan. Dan voel je je direct al een stuk zelfverzekerder.

Het heeft weinig zin om een bodylotion of gezichtscrème aan te brengen voordat je begint met sporten. De lotion/crème krijgt hierdoor niet de kans om goed in te trekken of komt in je ogen terecht. Daarnaast voelt het vaak ook een beetje sticky aan. Met uitzondering van een sport-friendly zonnebrand als je buiten gaat sporten. Dr. Shamban raadt je aan om een lotion/crème 10 minuten na het douchen aan te brengen. En omdat niemand zit te wachten op een foundation meltdown adviseert ze je om je lichaam eerst af te laten koelen voordat je je make-up aanbrengt.

Best een leerzame post dacht ik zo. Sport jij met of zonder make-up?

?

(Fieke &) Francien

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent