2 Manon | Natural high

Toen ik van de week de deur uit ging voor een run was ik van plan om niet heel ver te rennen.  Want na m’n winterdip ben ik langzaam weer bezig om kilometers in m’n benen te krijgen. En om overbelasting te voorkomen bouw ik het langzaam op. Maar al na een paar kilometer merkte ik dat ik lekker in m’n flow zat. M’n benen voelden soepel, de zon scheen, kort broekje aan en een lekker muziekje op.

Waar ik eigenlijk van plan was richting huis te gaan ging ik verder rechtdoor. Ik was niet meer te stoppen, het ging zo lekker! Uiteindelijk heb ik 2 x verder gelopen dan ik van plan was. En ik was niet eens moe! Ik voelde me onwijs gelukkig, zo’n gevoel dat je de hele wereld aan kan. Wow! Volgens mij was dit een runners high!  Het maakte me nieuwsgierig, want hoe ontstaat dit gevoel eigenlijk? Dus ik ben op onderzoek uit gegaan:

Endorfine
Als je een tijdje aan het rennen bent komt er endorfine vrij in je hersenen. Dit gelukshormoon kan je een beetje zien als lichaamseigen morfine. Als je tijdens een run tot het gaatje gaat en letterlijk overal pijn voelt, komt je lichaam in actie. De fysieke pijn verdwijnt en je kan voor je gevoel onbeperkt doorgaan. Het mind-over-body effect doet zijn werk. Endorfine wordt ook aangemaakt als je bijvoorbeeld mooie muziek luistert, chocolade eet of verliefd bent.

Anandamide
Naast endorfine is er nog een andere stof van belang, anandamide. Dit kan je vergelijken met natuurlijke marihuana. Behalve het gevoel dat je high bent zorgt anandamide ook voor een verwijding van je bloedvaten en luchtwegen. En daardoor kun je beter en langer rennen.

Rennen is gezond!
Dankzij de endorfine en anandamide is rennen een super goed middel tegen depressies. Uit onderzoeken is gebleken dat renners veel lekkerder in hun vel zitten dan niet-renners. En volgens mij kan iedereen die rent beamen dat rennen het ultieme middel is om je hoofd leeg te krijgen en je happy te voelen.

Verslaving
Net als bij echte drugs kan je verslaafd raken aan het gevoel van endorfine en anandamide. Sommige hardlopers gaan daardoor dwangmatig rennen. Ze kunnen niet 1 dag zonder, het is nooit genoeg. Dus net als bij alles geldt ook voor hardlopen: geniet, maar ren met mate.

Hoe voelt een runnershigh bij jou?

?

Manon

Je kan me volgen op Twitter en Instagram (username: manonruns)

 

Recent