24 uur helemaal niets

Een dag helemaal niets doen… Hoe vaak verzucht je wel niet dat je daar wel even behoefte aan hebt?! Ik weet niet hoe het met jouw drukke leventje zit? Maar dat van mij kan soms wel wat extra rust gebruiken!

Terwijl jij afgelopen weken je grenzen verlegde door te trainen naar je allereerste of snelste 10 km race ooit, zocht ik een hele andere grens op. Eentje die misschien wel relaxt klinkt, maar die voor een druktemaker als ik toch een hele uitdaging bleek.

Op zaterdag 2 mei deed ik 24 uur lang helemaal niets. Maar dan ook echt h-e-l-e-m-a-a-l NIETS.

Geïnspireerd door een blonde god
Hoe kom je op zo’n idioot idee?! Nou, door de (blond haar, gebruinde en goed gespierde, maar bovenal) zeer inspirerende Health & Lifestyle Coach Crispijn Hartzema dus. Een paar weken geleden mocht ik hem ontmoeten tijdens zijn lezing voor onze running crew. Hierin vertelde hij o.a. dat hij zichzelf graag test. Een test die hij zich nog goed kon herinneren, was die van een hele dag niets doen: “Wakker worden, ogen open en… blijven liggen.”
Leuk als ik het vind om mijn eigen grenzen te verleggen, besloot ik dit experiment ook eens aan te gaan.

Wc & citroenwater als luxe
En dus: telefoon uit, laptop uit, klokken weg. Iedere mogelijk externe prikkel nam ik weg. Oké, om het mezelf ietsje gemakkelijker te maken heb ik mezelf de nacht ervoor natuurlijk wel even goed vermoeid. Om 5 uur ‘s ochtends zag ik mijn hoofdkussen en gingen mijn 24 uur in… GO!

Nadat ik door het daglicht werd gewekt, besefte ik me helaas al snel waar ik aan begonnen was. De eerste paar uur werd ik enorm gepest door mijn gedachten: “Even lekker ontbijten? Doe maar niet. Een boek lezen mag toch wel? Nee. Een blogpost schrijven dan? Nope. Maar wat als ik nu eens gewoon lekker met mezelf ga spelen? Niemand die het ziet toch? MAG NIET!”

Naar de wc gaan en citroenwater drinken, waren de enige luxes die ik mezelf had toegestaan. De minimale basis om mezelf niet lichamelijk ongemakkelijk te hoeven voelen. Je kan het je misschien wel voorstellen: die dag was iedere slok en ieder wc-bezoek weer een feestje. Stiekem besloot ik ook nog een keer op m’n kop in bed te gaan liggen (#yolo!).

The day after
De 24 uur tikten voorbij en ik werd rustiger en rustiger. Eigenlijk ging dit best wel goed! Mijn drang om dingen te doen ebde weg en mijn gedachten lieten me steeds meer met rust. Ik accepteerde dat ik mocht genieten van even helemaal niets hoeven doen of vinden.

En de dag erna? Nog nooit voelde ik me zó uitgerust: lichamelijk en geestelijk. Een vers opgeladen Duracell batterijtje was er niets bij.

Put yourself to the test
Regelmatig denk ik nu terug aan deze dag. Het helpt me eraan te herinneren hoe gemakkelijk het is om jezelf druk te maken om niks. Ik raad je dan ook van harte aan het ook eens te proberen! Geen dure stilte retraite in een klooster in België of meditatiecursus in Bali. Gewoon thuis, waar de uitdaging misschien wel het allergrootst is!

 Hoe zou jij 24 uur niets doen beleven denk je?

?

Anouke & Team Girls Love 2 Run

Follow my blog with BloglovinFacebook InstagramTwitter

Recent