#4 FACETHERACE

Het is donderdagnacht, 03:47 uur, slapen kan ik niet. Wil ik niet. Eerder op de dag ontmoet ik Hans Koeleman. Hij overhandigt me ‘Het Blauwe Uur.’ Een boek van zijn hand. ‘Op een vroege ochtend staan zeven hardlopers aan de voet van de grootste duin van Nederland. Het zijn vooral beginners. Vier uur later komen ze via dezelfde duin de bewoonde wereld weer in. In de tussentijd hebben ze hardgelopen, in het donker en in stilte. Geen van hen had gedacht dat zomaar, met nauwelijks training, te kunnen.’ Vanaf bladzijde één voel ik me onderdeel van deze groep. De nacht. Het avontuur dat roept. Het doet me besluiten de Dam tot Damloop die volgende nacht zelf te lopen. Met Hans.

Chick on mission
Gedreven door adreline race ik die ochtend de stad door. Mijn missie is begonnen. Waar haal ik een logo vandaan? Waar tover ik een Go-Pro vandaan? Waar vind ik  spuitbussen? Via Facebook heb je je aan me voorgesteld. Ik heb trouwens enorm moeten lachen om je comment. Mijn antwoord op jou comment staat niet op Facebook. Die kun je terugvinden op het parcours van de Dam tot Damloop. Aan het begin van de avond ontvang ik het volgende berichtje. ‘Ik heb er zoveel zin in. I’m about to shit myself.’ Dit bericht is afkomstig van een chick, die er net zoveel zin in heeft als ik. Dat maakt dat we gedrieen om 23:42 uur de trein instappen. De bestemming? Zaandam.

Eén groot feest
Maar wie rent er nou een professionele race zonder bezemwagen? Juist, niemand. Dus naast een tas vol sportdrankjes en krachtvoer (daar hoef jij nou weer niet over na te denken vandaag of morgen), sleep ik ook mijn fiets de trappen van het station op. En wie had gedacht dat het zo’n feestje zou zijn in één van de laatste treinen richting Zaandam? Een ding is zeker: wij hebben een hele andere missie dan onze halfdronken, bierdrinkende en boerende medereizigers.

Zaandam
In Zaandam aangekomen lopen we zo vanaf het station naar de finish. En het voelt inderdaad net zo raar als het klinkt: we beginnen bij het eind. De bekende brug aan het eind van de Damloop, die voor vele renners  vandaag en morgen een gevoel van verlossing zal brengen, is ons startpunt. Zigzaggend tussen het uitgaanspubliek zoeken we de weg en ons ritme en gaan we van start.

#InstaPEEstop
Ik ren daar niet alleen maar voor de ervaring, een omgekeerde Damloop midden in de nacht (en om als allereerste de Dixies te testen), ik ren daar vooral voor jou. Donderdag vroeg ik je wie je was, of ik je zondag zou zien, of we samen zouden rennen. Ik werd blij van je enthousiaste reactie en daardoor zou ik het liefst met jou tegelijk willen rennen. Omdat de organisatie van de Damloop daar uiteraard andere ideeën over heeft, heb ik zelf een manier bedacht om samen met jou deze 10 mijl te battelen.

I got your back
Als ik denk aan wanneer ik jou het hardst nodig zou hebben tijdens de race, dan is dat op de laatste paar kilometer. Ik voel me dan niet meer on top of the world, alle zin en motivatie is letterlijk onder m’n schoenzolen gezakt. Dan heb ik jou, mijn support team, het hardst nodig. Waarom zou ik dit niet voor jou terug doen? In de tas zit, naast sportdrankjes en krachtvoer, ook vier hele grote spuitbussen. Verwacht geen adembenemende street art of kleurrijke tags. Verwacht alleen wat jij op dat moment van mij nodig hebt: een hart onder de riem, een flauwe grap en een kleine herinnering aan dit: GirlsLove2Run. Dus, die laatste kilometers, ik ben bij je. Kijk maar goed. Zoek naar mij, want ik ben er voor je. Ook al rennen we niet samen, I got your back. Laat op jouw Instagram, Twitter of Facebook zien dat je met gevonden hebt, door je foto’s te voorzien met #GL2R.

IJtunnel?
De IJtunnel wordt overgeslagen. Het is te gevaarlijk om deze tunnel te betreden terwijl het verkeer langs ons heen raast. We pakken daarom het pontje. Stilletjes genieten we van dit mooie avontuur dat we niet alleen voor onszelf hebben gelopen, maar vooral voor jou. Jij bent er nu echt helemaal klaar voor morgen. #GL2R has your back. Laat je me weten als je mij hebt gevonden?

Zie ik je bij de finish?

?

Francien

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent