#5 Workitout

Als je me een jaar geleden had verteld dat ik moest rondkomen van 50 euro per week, dan had ik je keihard uitgelachen. Ik gaf namelijk eerder 50 euro per dag uit. True story. Waaraan? Aan dingen die ik totaal niet nodig had. Blijkt nu. Al zes maanden heb ik geen toegang meer tot mijn eigen salaris. Daar heb ik zelf voor gekozen. De één heeft een coach voor het sporten ik een coach die niet mijn lichaam traint, maar die mijn financiën gezond houdt. Naast de beste keuze om me te laten onderzoeken op het Alle Dagen Heel Druk syndroom, is het aannemen van een budgetcoach de één na beste  beslissing geweest. En zoals ik daarnet al aangaf, ik kom inderdaad rond van 50 euro per week. Dat ik zonder geld veel beter af ben dat weet ik namelijk al heel lang. Ik ben hierdoor veel creatiever en efficiënter. Geld maakt me niet rijk, maar vooral heel lui.

Wat doe je nu dan anders in tegenstelling tot voorheen?

 • Doe geen boodschappen meer bij de Albert Hein. Dat deed ik trouwens zo’n drie keer per dag.
 • Koop (bijna) geen kleding meer.
 • Reis doordeweeks niet meer met het openbaar vervoer.
 • Ga niet meer vijf keer per week uit eten.

Hoe doe je het nu dan?

 • Verkoop mijn inboedel bij de Ruilhoek. Alle ongebruikte sportkleding die je daar aantreft is van mij. Het saldo (ik de helft, zij de helft) dat ik daarmee opbouw geef ik daar ook weer uit. Inderdaad dat heet tegenwoordig triftshoppen. Helemaal niet erg, want deze winkel ligt in Amsterdam-Zuid. De dingen die ik daar aantref voor een fractie van de prijs vind ik elders nergens. Vaak nog ongedragen ook. Zo scoorde ik vorige week nog een Acne shirt en vandaag een Zoe Karsen tee. Je kunt er ook voor kiezen om het saldo uit te laten cashen. Dat doe ik ook af en toe als ik urgent geld nodig heb. Als ik bijvoorbeeld onverwachts op een date moet.
 • Doe bulkinkopen bij de Action (yes I love it) en Dirk van der Broek. Iedere week bekijk ik netjes de aanbiedingen en op basis daarvan maak ik mijn boodschappenlijstje.
 • Ik fiets en ren overal naartoe.
 • Mijn telefoonrekening is tussen 150 en 300 euro per maand, blijft een probleem. Ik praat veel en graag. Ik ben naar een vergelijkingswebsite gegaan en ben er inmiddels achter dat ik ook een onbeperkt sim-only abonnement kan afsluiten voor 28,24. Binnenkort toch maar even langs de telefoonwinkel gaan…
 • Kook nu voor mijn vrienden en zij voor mij.
 • Ontbijt en lunch ik op werk in plaats van on the go of buiten de deur.
 • Wil ik toch uiteten op een budgetvriendelijk manier dan ga ik naar Bokas. Fijne gerechtjes, ultra hippe setting en het belangrijkste kleine prijsjes.

Geen geld om te eten?
Om de perceptie van geld terug te krijgen heb ik de eerste drie maanden niet eens weekgeld gehad. Ik had zoveel spullen om te verkopen dat ik daar dus drie hele maanden van kon rondkomen. In totaal heb ik nu 11 dagen gehad waarop ik geen geld had voor eten en drinken omdat ik dat het weekend ervoor al had uitgegeven. Waaraan? Dates, festivals, etentjes of aan een item dat echt niet mocht ontbreken in mijn kast. Dat is vervelend, maar ik mag niet klagen, want overdag kan ik genoeg eten. En op de één of andere manier vind ik altijd nog iets van snoep in mijn kast. Vroeger was ik namelijk professioneel snoepjes verzamelaar.

Geen geld om te sporten?
Mijn gecertificeerde budgetcoach beheert nu mijn financiën. Alles wordt op tijd betaald en ik kan niet meer zomaar geld uitgeven aan dingen die ik niet nodig heb. Daarnaast zijn er spaardoelen opgesteld en ontvang ik iedere maand een overzicht van de kosten en baten. Wel zo prettig. Of ik me hier voor schaam? Nee. Het is vooral een geruststelling. Of ik hier vrijwillig voor gekozen heb? Ja, ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen. Mijn budgetcoach beheert niet alleen mijn financiën, maar leert me ook allemaal dingen om nog efficiënter met mijn geld om te gaan. Waarom ik je dit hier vertel? Omdat ik voor het (indoor) sporten ook een aantal budget vriendelijke opties moest zoeken. Puur omdat ik een gym abonnement nu niet kan betalen. Die budget vriendelijke tips wil ik ook graag met jou delen.

Get outside
Francien, dat is een inkoppertje. Klopt, maar als je eenmaal buiten staat zijn legio mogelijkheden om te bewegen voor gratis. Je begrijpt dat ik ren, maar ik bezoek ook regelmatig de SportAs op voor een bezoekje aan de gratis outdoor gym. En ren dan gelijk door naar de openbare track & field baan van ASV Arsenal.

Koop je favoriete health magazine
In de Women’s Health en Runner’s World vind je iedere maand nieuwe workout routines. Meestal behoeven deze bijna tot geen equipment en kun je ze altijd en overal uitvoeren. De kosten? Enkel de prijs die je betaald voor het magazine.

Bouw je eigen sportschool
Je kon daarnet al lezen dat ik de Action en Dirk van der Broek twee hele fijne winkels vind. Ik doe er namelijk niet alleen mijn bulkinkopen ik heb er ook mijn fitness equipment vandaan. Van dumbells tot een yogamat. Binnen een handomdraai heb ik een pop-up gym in mijn eigen woonkamer.

Make it a challenge
Wat begon als een eenmansactie resulteerde al gauw in groep van acht collega’s die één keer per week samen het Vondelpark opzocht in de lunchpauze. Gratis en leuk. Ik heb het genoegen dat mijn kantoor is  uitgerust met waterval douches. Naar een snelle douche zat ik weer helemaal refreshed achter mijn bureau. Op 1 januari werd er zelfs een challenge opgezet. Wie kan er de meeste kilometers maken in één jaar? Je begrijpt dat de winnaar aan het einde van het jaar mag eten op kosten van de baas. Dit verhoogt de participatie en het motiveert om nog meer te bewegen.

Heb jij nog budgetvriendelijke workout tips?

Foto: Joyce Bongers

?

Francien

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent