Dear Fanny Blankers-Koen,

Het is niet vaak meer dat ik mijn pen oppak om iemand op naam te adresseren! Maar toen ik je op 26 april jongstleden door mijn beeld zag vliegen met dank aan een Google doodle wist ik het zeker. Die vrouw ‘verdient’ een (eigen muntstuk! En een) door mij getypte brief.

Fanny, je schreef meermaals geschiedenis. Je trackrecord is on-Nederlands. In 1948 maakte je je opwachting op London’s Wembley track. Als 30-jarige moeder van twee kinderen overtrof je je tegenstanders met maar liefst nog 0.7 seconde – de hoogste marge in de 200-jarige geschiedenis van de Olympische Spelen – en een record dat vandaag de dag nog steeds staat!

Je komt ter wereld in Baarn. Als je de ‘r’ daaruit laat dan zou je zeggen dat je geboren bent om op de baan te lopen. Fanny he?! In 1918 vestig je op 17-jarige leeftijd een nationaal record op de 800m. Als je 18 bent neem je deel aan de Olympische Spelen in Berlijn. Je wordt dan vijfde in de 4x100m en zesde in hoogspringen.

Als de Olympische Spelen van 1940 en 1944 geannuleerd worden, verwacht niemand jou nog terug te zien op een Olympische ondergrond. Toch ben je je voornemens om deel te nemen aan de Londense Spelen van 1948. Waar je brieven van velen ontvangt die kritiek op je hebben, omdat je blijft racen, ondanks dat je moeder bent en men erop staat dat je thuis blijft. Daarom schrijf ik je vandaag dat ik ontiegelijk blij ben dat je niet bent thuisgebleven! Op jezelf durven vertrouwen against all odds. Je deed het niet alleen. Je kwam, overzag en Overwon vol overmacht. Je veroverde maar liefst vier gouden medailles tijdens de Londense Spelen van 1948 en won de 100m, 80m horde, 200m en 4x100m estafette om de eerste (moeder / huis)vrouw te worden die vier medailles wint op één enkele Olympische Spelen. Het levert je internationaal de bijnaam ‘The Flying Housewife’ op.

Op 26 april jongstleden zou je 100 zijn geworden en om je te eren/gedenken kocht ik het Fanny Blankers-Koen Vijfje. Het ontwerp is een verwijzing naar je vaart en (daad)kracht.

Mag ik je vanaf deze plek bedanken voor je nalatenschap en doorzettingsvermogen? #foreverfanny

Liefs,

Francien

PS. Alles dat goed is begint natuurlijk met een F: Fast (as F*ck), Female, (The) Flying (Housewife), Francien en zo kan ik natuurlijk nog wel even doorgaan. Again hoe Fanny is dat?!

PSS. Dafne Schipper – jouw opvolgster –  sloeg op 3 juni de ceremoniële slag tijdens Fanny Blankers Koen Games.

Recent