Goede nacht, Goede dag

Slapen. Ik deed het de afgelopen weken te weinig en dat kwam me duur te staan. Lees: blaasontsteking, maagzuur en rugproblemen. Misschien droeg mijn bedbank waar ik al drie jaar lang zonder tussenkomst van een matras ook niet bij aan de broodnodige nachtrust. Toen ik eind december een mail ontving van Ikea, kon ik mijn geluk niet op.

IDEE
Of ik zin en tijd had om samen met Joyce de nieuwe boxsprings te bekijken? Ik twijfelde geen moment. Belde Joyce op en zei dat ik een idee had. Rust is namelijk de meest onderschatte training van een (top)sporter. En dus werd er zelfs een heel maandthema aan opgehangen.

Churandy Martina’s favo hobby?
Vraag Churandy Martina naar zijn favoriete bezigheid en zijn standaard antwoord is slapen! Ik sluit me hier volledig bij aan. Voordat ik je meer vertel en laat zien over mijn nieuwste aanwinst wil ik je voorzien van de nodige ‘Wist je datjes.’

Wist je dat…
– 12% van de mensen in zwart wit dromen (ik droom zelf vrij kleurrijk…)
– Dat we alleen kunnen dromen over gezichten die we een keer hebben gezien – of dit nu lang of kort geleden is (dit wist ik dus gewoon niet he?)
– Je hoofdkussen ongeveer elke drie jaar vervangen moet worden (ik heb de mijne al 17 jaar… oeps)
– Dromen belangrijk zijn voor een goed humeur, het oplossen van problemen en het verminderen van stress (wauw, dat wist ik niet)
– Een powernap van 20 tot 25 minuten wel degelijk helpt (I told you so!)
– Dolfijnen en walvissen nooit echt slapen, één helft van de hersenen slaapt terwijl de ander wakker is (series, ik wou dat ik een walvis was!)
– Het katoen van de Ikea boxsprings van meer duurzame bronnen komt (dit is dus duurzame sluikreclame)
– Koala’s 22 uur per dag slapen (wat een leven!)
– Vrouwen vaker nachtmerries hebben dan mannen (komt omdat wij vrouwen langer nadenken over dingen, denk ik)
– Je de boxspring kan afstemmen op je persoonlijke slaapcomfort (okay, eerst zien dan geloven) 

KENNIS
Laat ik voorop stellen dat ik de ballen verstand heb van bedden, laat staan boxsprings. Als ik normaal gesproken door Ikea loop (lees: ren) dan denk ik zelf alles beter te weten. Ik heb geen tijd voor verkooppraatjes. Ik bedoel Ikea is groot genoeg, daarom loop ik er liever zelf doorheen. Tot nu. Juist door de ADHD’er in mij de tijd te gunnen kennis in te winnen over het bed met behulp van een ervaren verkoper loop ik straks niet alleen met de mooiste boxspring de deur uit, maar ook nog eens eentje die past bij mijn slaap stylo. En aangezien ik er de komende 10 jaar op wil liggen (lees: slaapkamer workouts, zwangerschappen, er tot rust wil komen en er op wil slapen). Ikea durft me zelfs 25 jaar garantie aan te bieden, omdat ze zo zeker zijn van hun zaak! Ook al is het wel raadzaam om elke 10 jaar van bed te wisselen.

IKEA - aankoop bed GL2R groot (8)

Word ik nou ouder en wijzer?
En klinkt het stom als ik zeg dat ik het steeds belangrijker begin te vinden dat iets op een eerlijke, duurzame wijze geproduceerd wordt? Kan aan mijn leeftijd liggen (ja, inderdaad bijna 30). Wat ik daaraan vooral heel belangrijk vind is dat degene die het produceren (medewerkers) goede arbeidsomstandigheden geboden worden. Fijn dat Ikea het belang daarvan eveneens inziet!

IKEA - aankoop bed GL2R groot (4)

Duurzaam doen dus
‘Het katoen van de Ikea boxsprings van meer duurzame bronnen komt. De katoenteelt heeft echter zware gevolgen voor mens en milieu. Sinds september 2015 gebruikt het woonwarenhuis daarom uitsluitend nog katoen afkomstig van duurzame bronnen en geproduceerd volgens de richtlijnen van het Better Cotton Initiative (BCI). IKEA dringt daarmee de schadelijke impact op het milieu terug en tilt tegelijk de arbeidsomstandigheden in de katoenteelt naar een beter niveau. Het woonwarenhuis is de eerste grote retailer die deze mijlpaal wereldwijd heeft bereikt.’ – Bron: Ikea – Sorry, maar dat ik vind ik dus belangrijk. Oprecht.

IKEA - aankoop bed GL2R groot (3)

IKEA - aankoop bed GL2R groot (2)

Zij-, rug- of buikslaper? You tell me!
Slaap je op je rug, je buik of je zij? (ik ben een buik- zijslaper) Hoe je slaapt kan bepalend zijn voor je matras en kussen. De boxsprings hebben binnenveringsmatrassen. Deze bestaan uit een laag voor stabiliteit die je bewegingen opvangt (ik draai dus megavaak in mijn slaap) en een laag voor comfort. Er zijn middelharde of stevige matrassen, waarbij een stevig matras handig is voor als je op je rug of buik slaapt en een middelhard matras voor als je op je zij slaapt.

IKEA - aankoop bed GL2R groot (6)

Wil je me kussen?!
Daarnaast is een kussen met de juiste stevigheid belangrijk. Zo hebben zijslapers een grotere afstand tussen de nek en schouders, vaak slaapt een harder en hoger kussen dan het fijnst. Maar je kan ook kiezen voor een zachter kussen (doe mij die maar), memoryfoam en verschillende vullingen als synthetisch, dons of veren. En hoe zit het met jou (ik ben heus niet nieuwsgierig ofzo…)?

IKEA - aankoop bed GL2R groot (7)

EVALUATIE
Ik maak nogal eens de fout niet te luisteren naar hetgeen dat ikzelf vind. Alsof mijn mening niet telt. Waardoor ik vaak met iets thuiskom waar ik bij nader inzien toch niet zo blij mee ben. Ik heb dan niet het lef het terug te brengen. Bij Ikea weten ze dat en schijnbaar ben ik niet de enige. Je kunt daarom 90 dagen proefslapen op je matras! Ben je bij nader inzien toch niet helemaal tevreden over je aankoop en lijk je er niet helemaal lekker op te gaan, dan kun je het matras dus gewoon terugbrengen of op laten halen! Beter dan dit kan gewoon niet. Right?

Crashtest?
Weet je wat nog beter is om te weten, ik ga het bed ook uitgebreid voor jou testen. Joyce gaat datzelfde doen. We hebben namelijk allebei een ander bed gekozen! Ik kan je natuurlijk niet iets aansmeren zonder het zelf uitvoerig getest te hebben… Am I right? Van slaapkamerworkouts tot ontbijtjes op bed. Je kunt het zo gek niet bedenken of ik test het uit! En Joyce eveneens. Lukt het Joyce bijvoorbeeld om foto’s te bewerken vanuit bed? Dat zou toch ideaal zijn? Nou ja, met een laptop in bed is natuurlijk niet tot rust komen, maar wel heerlijk voor een semi-luie zondag.

IKEA - aankoop bed GL2R groot (1)

AANWINST
Kijk dit is dus mijn nieuwste aanwinst! Kijk nou, hij is echt heel mooi! Zoals ik al zei heb ik gekozen voor de Vallavik Boxspring. Weet je waarom? Ik vind het headboard heel erg mooi. En daar kan ik lekker tegenaan zitten met een kussen een laptop op mijn shoot. Ja, ik werk het liefst vanuit bed. Een Netflix marathon lijkt me ook niet verkeerd trouwens.

IMG_3358-1024x683

Thuis bezorgd
Mijn bed wordt trouwens aanstaande maandag bezorgd, want ik kan mijn bed natuurlijk niet meenemen in de metro… Alhoewel, de boxsprings zijn zo klein verpakt, dat je ze zelf kan meenemen in je auto! Ook passen ze door bijna elk trappengat. Joyce heeft de hare al in huis staan. Ik heb al dagenlang niets meer van haar vernomen dus ik ga vanuit dat ze er heerlijk op slaapt ;-). Als Jenny nou aanstaande maandag nog even dit ontbijtje op bed komt brengen ben ik een gezegend mens!

Wakker worden met…
Owja, had ik al gezegd dat ik iedere vrijdag van deze maand met een heerlijke vent, Jan Versteegh bijvoorbeeld het bed induik? Met die knappe man wil ik best een beschuitje eten op mijn Vallavik boxspring. Voor het gemak duikt Joyce nog even tussen de lakens van haar Dunvik boxspring met niemand minder dan actrice Toprak Yalciner. In plaats van een zweeTdate ga ik voor een #ZweeDdate. Aangezien Ikea van Zweedse komaf is… goed gevonden he? Vind ik zelf dus ook!

Kom je binnenkort ook bij me uitrusten? Mag wel!

?

Francien & Joyce

Video gemaakt doorn Maarten Films
Foto’s gemaakt door Joyce Bongers

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

P.S. Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Ikea en Newslab

Recent