Inter wat?

RUNIVERSITY
Omdat college volgen nog nooit zo leuk was. 

Inter wat?
Juist ja, iedereen heeft het erover: intervaltraining. Maar what the !ӣ$%^ is het nou eigenlijk? En wat heb jij er aan? Er is behoorlijk wat wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het nut van intervaltraining, maar omdat jij natuurlijk geen zin en tijd hebt om je daar doorheen te worstelen, vind je hieronder een crash course in deze trainingstool.

Wat is het?
Intervaltraining is een korte, krachtige vorm van fysieke activiteit, afgewisseld met langere rustperiodes of lichtere intensiteit.

Voordelen
Dat klinkt erg leuk, maar wat heb jij daar nou eigenlijk aan? Door je training af te wisselen met intervaltraining worden niet alleen je vetverbranding en stofwisseling gestimuleerd, ook nemen je uithoudingsvermogen en snelheid toe. Op de lange termijn kan je niet alleen intensiever trainen, je houdt het ook nog eens langer vol. Daarnaast kan je lichaam misschien wel een broodnodige oplawaai gebruiken. Wanneer je namelijk constant dezelfde training en oefeningen doet, raakt je lichaam hieraan gewend en zal het moeilijker zijn om nieuwe doelen te behalen. En dan nog wat: uit onderzoek blijkt dat je met een uur intervaltraining dezelfde resultaten behaalt als met vijf uur normaal trainen. (www.gezondheidsnet.nl)

Welk schema past bij jou?
Zoek een schema dat past bij jouw doelen. Wil je trainen op tijd? Of op snelheid? Een schema voor sprint-, tempo- of duurtraining heb je zo gevonden op internet. Heb je geen zin om te zoeken? Dan kun je eenvoudig de volgende vuistregel aanhouden: doe zes cycli van 30 seconden sprint, 90 seconden rust. Bouw dit langzaam op met 30 seconden sprint, 60 seconden rust enzovoorts.

Bijhouden?
Er zijn ontzettend veel applicaties die een uitkomst bieden als het gaat om het timen van je interval trainingen. Zelf gebruik ik de Simple Interval Training app. Zoals de naam al aangeeft, simpeler kan het gewoon niet.

Voordat je begint
Vergeet niet, net als bij je gewone training, een goede warming-up te doen voordat je van start gaat. Bouw in het begin rustig op: train niet te vaak en te intensief om blessures te voorkomen. Vergeet uiteraard ook je cooling down niet.

Het is niet verstandig om een intervaltraining te doen als je geen goede basisconditie hebt. Zorg dat deze eerst op pijl is voordat je hiermee aan de slag gaat.

Wat zijn voor jou de voordelen van intervaltraining?

?

Francien & GL2R Team

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent