2 Manon | Jump Around

Behalve hardlopen doe ik ook veel aan krachttraining. Dat is niet alleen goed om je spieren te versterken voor het hardlopen, maar ook een fijne afwisseling. En in het kader van afwisseling heb ik een super alles-in-1 workout ontdekt. Ideaal als je flink wilt knallen, maar een keertje niet rennen: touwtje springen! Wie heeft het vroeger niet gedaan?

De voordelen
Het is DE manier om te werken aan kracht, snelheid, conditie en explosiviteit. Behalve dat, train je ook nog eens je schouders, armen, rug en buikspieren. Van 2 x per week touwtjespringen gaan je kracht en conditie al enorm vooruit. Daarom is het voor veel atleten een vast onderdeel van hun training.

Het is ook nog eens één van de meest effectieve manieren om energie te verbranden. Hoe sneller je springt, hoe hoger het energieverbruik. Door de snelle bewegingen worden zenuwbanen geprikkeld zich te ontwikkelen. Er ontstaan nieuwe zenuwbanen en de al aanwezige zenuwbanen gaan hun werk nog beter doen. Hierdoor bereiken signalen vanuit je hersenen de spieren sneller, met meer reactievermogen en snelheid tot gevolg.

Net als hardlopen is het een gewichtsdragende sport. Bij elke sprong vangen je botten 3 x je lichaamsgewicht op. Daardoor worden je botten gestimuleerd om extra botmassa aan te maken. En dat zorgt weer voor een betere botdichtheid.

Welke goodies heb je nodig?

  • Sowieso een springtouw natuurlijk. Het liefst een met zachte handvaten en waarvan het touw een plastic coating heeft.
  • Schoenen met goeie demping, je hardloopschoenen zijn perfect.

Je kunt het prima buiten of op de sportschool doen, maar eigenlijk hoef je er de deur niet voor uit. Trek je sportoutfit aan, schuif de meubels aan de kant, zet je favoriete muziek op and you’re ready to go. Kijk wel uit voor laaghangende lampen J.

Tips & tricks

  • Voor de juiste touwlengte ga je met beide voeten midden op het touw staan. De uiteinden moeten tot iets onder je oksels komen (zie foto).
  • Draai het touw bij het springen vanuit je polsen rond en houd je handen ter hoogte van je middel.
  • Ontspan je knieën en land op de bal van je voet.
  • Bouw het langzaam op. Begin met 1 minuut springen en 30 seconden rust. Je zal zien hoe zwaar het is.
  • Spring niet op asfalt of beton, maar liever op een houten vloer (woonkamer).
  • Wissel je sprongetjes af (verschillend tempo, op 1 been, achteruit, links en rechts etc.).
  • Gebruik het als warming-up voor een run of krachttraining. Binnen een paar minuten zijn al je spieren warm.
  • Voor een extra intensieve training kan je touwtjespringen als een vast onderdeel toevoegen aan je loop- of krachttraining.

Wedstrijden
Touwtjespringen oftewel rope skipping is zelfs een officiële sport met een competitie. Verschillende teams van skippers strijden om de winst met allerlei ingewikkelde zijzwaaien en dubbele draaien van het touw. Check dit filmpje, VERY impressive….

 En ben jij van plan je oude rope skipping skills uit de kast te halen?

P.S. Zondag doe ik mee met de Zevenheuvelloop in Nijmegen. Waar ren jij dit weekend?

?

Manon

Follow my blog with Bloglovin, Facebook & Twitter

P.S. Volgen jullie Manon al op Twitter?

Recent