Kan ik dat?

Vandaag neemt Thomas mijn schrijfpen voor even over. Hij heeft net iets meer kennis van zaken, als het gaat over de optimale sportieve mindset.

Met enige regelmaat krijg ik als sportpsycholoog vragen als “Thomas, zo’n marathon, dat heb ik ook nog op mijn verlanglijstje staan.. maar ik vraag me af of ik het wel kan.. Is dat wel iets voor mij?”

“Dat hangt er vanaf…” is dan eigenlijk altijd mijn antwoord. Als je zo’n uitdaging aangaat – en voor iedereen is die uitdaging natuurlijk weer anders – moet je aan drie voorwaarden voldoen om met een grote smile die medaille in ontvangst te kunnen nemen: je moet het kunnen, willen én durven.

Kunnen
Met de nodige training kan eigenlijk iedereen een marathon voltooien. Al is het alleen maar omdat wij evolutionair gezien nou eenmaal gemaakt zijn om langdurig achter antilopes en andere lekkernijen aan te rennen.

Natuurlijk moet je wel gezegend zijn met een DNA pakketje die niet onverhoopt allerlei afwijkingen met zich meedraagt. Zonder benen een marathon rennen is vrij lastig (al leg je dan gewoon de 42k in je rolstoel af) en in het geval van een hartafwijking (doodsoorzaak nr 1 onder duursporters) is het de Goden verzoeken als je meerdere uren achtereen de proef op de som neemt door jezelf flink af te peigeren. Als het gaat om dit laatste punt, raad ik een ieder dan ook altijd aan om een sportmedische test te doen alvorens mee te doen aan een marathon. Vaak wordt dit ‘gewoon’ vergoed door je zorgverzekeraar.

Maar de belangrijkste boodschap is dat je vrijwel altijd tot meer in staat bent dan je denkt. Ik roep weleens gekscherend: “Stel je eens voor dat er iemand met een jachtgeweer achter je aan zit en de trekker dreigt over te halen als je stopt met rennen, wedden dat je dan die 42 kilometer wel weet te overbruggen?”

Willen
Hoe fantastisch zou het zijn? Gewoon dé MARATHON van je bucket list afstrepen! New York, Berlijn, Kaapstad, here we come! Er is alleen ook een downside..

Zo’n marathon van je bucket list afstrepen klinkt natuurlijk fantastisch, maar als je naast je drukke baan ook nog 4/5 dagen in de week moet trainen met daarbij een lange duurloop tijdens je welverdiende weekend.. Tsja! En het lastigste is dan misschien nog wel om tijdens het verjaardagsfeestje van je BFF de wijntjes te laten staan en na een paar uurtjes het festivalterrein weer te verlaten, aangezien een dag later toch echt een ’30-er’ op het programma staat! En dat terwijl je weet: Failing to prepare, is preparing to … Juist ja!

Mijn ervaring is dat je bij de voorbereiding op een marathon je trainingen stevig moet blokken in je agenda en je dan aan een belangrijke regel te houden: “No concessions”.

Durven
Van couch potato naar marathonloper, alleen de gedachte al! Ik weet niet of mijn lichaam dat wel aan kan! Val ik dan niet uit elkaar? Op 6 mei 1954 liep Roger Bannister op de Iffley Road Track in Oxford als eerste man de mijl (1,6 km) in minder dan vier minuten. Dit tot grote verbazing van de doktoren, die ervan overtuigd waren dat Bannister dood zou neervallen bij het doorbreken van deze grens. De experts kregen ongelijk en vele hardlopers volgden in datzelfde jaar Bannister’s voorbeeld. Opeens leek iedereen in staat om de vier-minuten-grens te doorbreken! Ik weet natuurlijk ook wel dat een mijl nog geen 42k is.. Maar er zijn mensen in deze wereld die nog veel langere afstanden rennen, zoals de Comrades (90km) of de Spartathlon (246km). Dan klinkt 42,195m opeens niet zo ver meer toch? En bedenk je ook: stel nou dat de afstand van Marathon naar Athene 65 kilometer was geweest, dan hadden we vast niet zo moeilijk gedaan over die 42 kilometer…

Relativeren helpt dus, maar pas natuurlijk wel op dat je geen onverantwoorde risico’s gaat nemen. Doe een sportmedische test, laat je begeleiden en luister goed naar de mensen om je heen. Maarrr, most importantly, ga bij jezelf ten rade: Kan ik het? Wil ik het? Durf ik het? Het is natuurlijk niet voor niets dat Wim “The Iceman” Hof mensen de extreme kou instuurt met het mantra: “Ik kan het, ik wil het, ik doe het!”.

Wat is jouw uitdaging? En waar zit de twijfel? In het kunnen, willen of durven? Ik zie het graag in de comments below! 

PH: Joyce Bongers

?

Thomas & GirlsLove2Run Team

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent