Living life in the fastlane

Loop je altijd dezelfde afstand, of varieer je in kilometers? Probeer je jezelf constant uit te dagen om nog sneller te rennen? Momenteel bevind ik mij op een punt, waar ik een afstand van 5 km niet meer sneller kan afleggen. Dat frustreert me enorm. Het kost me heel veel moeite en inspanning om onder de 25 minuten te duiken op deze afstand. Het is me al 1 keer gelukt dat dan weer wel, maar van een constante tijd is geen sprake. Hoe worden jij en ik dan toch sneller?

Kies voor interval (in het verleden is hier al eens een specifieke blogpost aan gewijd). Niet mijn favoriete onderdeel. Want langere tijd lopen tussen het rennen door voelt op de één of andere manier als falen. Ook al is dit niet zo. Je wordt er alleen maar sneller van, misschien moet ik dit ook maar eens gaan inzien.

Neem een runningbuddy mee. Het liefst iemand die sneller is of harder kan lopen als jij. Jongens zijn hier uitermate geschikt voor. Ik heb natuurlijk Fieke die supersnel is, door haar word ik ook sneller. Het voordeel van iemand die harder loopt is dat je er zelf toe wordt gedreven om in zijn of haar tempo te volgen. Je wordt uitgedaagd en dat is misschien net wat je nodig hebt om sneller te worden. Maar blijf wel binnen je comfortzone lopen, als het echt niet gaat stop dan gewoon of ga in rustiger tempo lopen.

Naast interval is het ook aan te raden om één keer in de week krachtoefeningen te doen (of een andere sport), zodat je sterker wordt. Kies zelf welke zones je wilt trainen. Sterkere spieren zorgen ervoor dat je veerkrachtiger bent/wordt en dat je meer power hebt/krijgt waardoor je het langer en beter volhoudt.

Kies voor comfortabele kleding die je niet in de weg zit tijdens het rennen. Dus laat alsjeblieft die te grote lelijke hoodie in je kast liggen en die joggingbroek van je vriend(je) is toch echt te groot. Daarnaast dien je ook rekening te houden met de gevoelstemperatuur. Te warm gekleed gaan kan funest zijn tijdens je run, omdat je je warmte niet kwijt kan.

‘It’s a mindset.’ Geloof in jezelf (klinkt wat cheezy, niet?). Je traint niet alleen je lichaam tijdens je run, mentaal moet je jezelf ook pushen, want je kunt het echt, zolang je het maar wilt!

Tot slot, diverse onderzoeken hebben aangetoond dat muziek luisteren tijdens je run ervoor kan zorgen dat je sneller wordt! Dus kies je favoriete powersong(s) en hit that play button!

Deze tips ter harte nemend ga ik zelf werken aan mijn snelheid, Doe je met me mee? ‘For now all that I can say is run as fast as you can and #makeitcount!’

?

Francien

Follow my blog with Bloglovin

 

Recent