Part II HillBillies In The Making

Heb je ‘HillBillies In The Making Part I’ gelezen? Let’s move on! We have some advise to share with you girls! Just in case you come across a hill!

Kleine stapjes.

Het is goed om, of je nou op heuvels of vlakke wegen rent, een hoge pasfrequentie aan te houden. Coach Koers vertelde ons dat wij, met onze lengte, ongeveer 85 a 90 stappen per minuut zouden moeten zetten. Op deze manier verbruik je minder energie en kun je makkelijker corrigeren als je moe wordt. Daarbij kun je ook je huidig beter aanpassen wanneer je bijvoorbeeld geconfronteerd wordt met een heuvel. Door de kleine passen heuvelopwaarts land je meer op de bal van je voet. Dit kost minder inspanning is bovendien beter voor je houding.

Houding.

Je houding speelt een grote rol bij het oprennen van een heuvel. Zorg ervoor dat je lichaam een mooie rechte lijn vormt. Het is heel makkelijk om, wanneer je een heuvel op loopt, in elkaar te zakken en krom te gaan lopen. Zo maak je het lopen zwaarder voor jezelf (nog zwaarder ja…). Het is de bedoeling dat je heupen, schouder en knieën in een lijn zijn. Heuvelopwaarts betekend dat dus dat je iets voorover helt. Ook daarom: kleine pasjes…

Zet de aanval in.

“Heuvels moet je aanvallen!” Zoals Marko zei. Wij vroegen ons hardop af waarom? “Ze zijn er om overwonnen te worden. Dus dan mag je er ook in volle gang er overheen knallen.” Maar wel in je eigen tempo.

Keep your eyes on the price.

Heuvels kunnen kort, lang, hoog, laag of all of the above zijn. Zorg ervoor dat je je ogen op de top van de heuvel richt, ook al is deze niet altijd even goed in zicht is. Hierdoor kun je een betere inschatting maken, hoever moet je nog, wordt het steiler of kun je nog even ergens uithijgen in between? Vergeet vervolgens niet om als je boven bent gewoon door te lopen. Het bereiken van de top hoeft niet het einde van je run te betekenen… What goes up, must come down, toch?

Downhillen.

Het mooie van een heuvel oprennen is dat je er vervolgens nog harder vanaf mag rennen! Maak ook daarbij kleine pasjes, zodat je de klappen beter op kunt vangen. Probeer niet op je hak te landen, maar meer op het midden van je voet. Het overtreden van de snelheidslimiet mag, maar pas op dat je niet uit de bocht vliegt ;-).

Fashionwise.

Draag kleding waarin je je vrij kunt bewegen, eigenlijk geldt dit sowieso als je gaat hardlopen, maar als je heuvel oprent misschien nog wel meer. Zorg er daarnaast ook voor dat je niet te warm gekleed gaat. Doordat je bergopwaarts loopt verbrand je heel veel energie. En bij het verbranden van energie komt veel warmte vrij. Zorg er daarom voor dat je kleding draagt die ook goed doorademt. En we blijven meisjes, dus je mag best wel fashionalbe de heuvel oprennen. Dat doen wij namelijk ook.

Train hard.

Krijg je tijdens een wedstrijdrun te maken met heuvels? Zorg er dan voor dat je in je voorbereiding ook intervaltrainingen doet op heuvels. Hierdoor wordt je lichaam sterker en ben je beter voorbereid op je wedstrijd. Ren tijdens je interval trainingen de heuvel meerdere malen op in een hoog tempo. Dit tempo bepaal je echter zelf, maar dient wel boven je gemiddelde niveau te liggen. Trappen lopen is ook een goede training om je spieren te leren ‘bergopwaarts’ te lopen, vergeet dat dus vooral niet op te nemen in je training.

Take a look around.

Als je de heuvel bent opgerend kom je logischerwijs uit bij de top! Enjoy the view voor je het weet ben je al weer beneden! Ren door, maar kijk goed om je heen. Als wij volgende week de top(pen) bereiken zullen we zeker ook even om ons heen kijken om te genieten van het uitzicht!

Dit was het wel wat betreft de tips! Wat staat er voor de komende week nog op de agenda? Een duurloop, nog een heuvel sessie en natuurlijk niet te vergeten de Girls Love 2 Run at night run. Will you be there too?

Kun je wat met deze tips en adviezen denk je? 

?

Fieke & Francien

Follow my blog with Bloglovin, Facebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: GirlsLove2Run) to keep up to date! See you there!

Recent