Pijn in je zij

Het is jou vast ook weleens overkomen, PIJN IN JE ZIJ! Persoonlijk vind ik het de meest irritante pijn tijdens een run, want voor mijn gevoel komt het uit het niets en kun je er weinig aan doen. Eigenlijk wil je doorlopen, maar dat lukt vaak niet. Is er niet een manier waarop je pijn in je zij kunt voorkomen?

Ik ging op onderzoek uit en stuitte op een artikel van Runnersworld.nl. Want hoe wordt pijn in je zij eigenlijk veroorzaakt? Het antwoord?

‘Bij het lopen zijn er organen in de buikholte die letterlijk trekken aan het diafragma ofwel middenrif. Lever, darmen, milt en maag vormen samen een geheel van meerdere kilo’s dat aan dunne draden is opgehangen aan die spierplaat midden in je romp. Door het op en neer schudden trekken ze aan het middenrif en dat veroorzaakt de pijn.’

De belangrijkste vraag. Wat kun je daar onderweg aan doen?

‘Het eerste en beste antwoord is aan de rem trekken. Want zo neem je de belangrijkste oorzaak weg. Maar goed… je wilt verder! Zoek de pijnlijke plekken en druk er met je hand op. We hoeven het je bijna niet te zeggen, want dat doe je meestal vanzelf.

Er is een kans dat je er wel iets aan kunt doen: probeer steeds uit te ademen op het moment dat je landt op de voet die niet aan de kant van de pijn zit. Je kunt ook proberen juist niet over je ademhaling na te denken. Dat zou vanzelf goed moeten gaan, zodat het middenrif gelijktijdig met je organen naar beneden zakt.’ (Bron: runnersweb.nl)

Het versterken van je buikspieren kan bijdragen aan het voorkomen van pijn in je zij. Dus af een toe een goede sit-up sessie er tussendoor kan vast geen kwaad. Toch?

Heb je ook weleens last gehad van pijn in je zij? En wat doe je dan? Stop je of probeer je gewoon door te lopen? 

?

Francien

Follow my blog with Bloglovin, Facebook & Twitter

Recent