SALU: Boost your energy

Energie, wat is het nu eigenlijk? In het woordenboek staat: de energie zelfst.naamw. (v.) Uitspraak: [en?r??i] Verbuigingen: energie|ën (meerv.) 1) zin om iets te doen, het vermogen om licht, warmte of beweging te maken. Het vermogen om arbeid te verrichten.

De een heeft er te veel van, de ander te weinig. Laten we eerlijk zijn, in deze 24 uurs-maatschappij kunnen we bijna niet uitgerust opstaan en de dag zonder (lichamelijke) stress beëindigen. Er wordt veel  van ons gevraagd, we moeten bij onmogelijk veel sociale gebeurtenissen zijn, wekenlang blokken achter de boeken, carrière maken en niet te vergeten er ook nog goed uit zien. Geen wonder dat je af en toe compleet instort en het weer even duurt voordat je weer optimaal functioneert.

Gelukkig is hier wat aan te doen. Op mentaal gebied is het goed om na te gaan wat jou energie geeft en wat energie van je vergt.

  • Probeer de dingen die energie van je vergen te beperken en durf hier nee tegen te zeggen.
  • Stel niet te hoge eisen aan jezelf en wees niet te streng.
  • Stel haalbare doelen, want volgens ons is dat een van de grootste energieboosters!
  • En niet te vergeten, wees lief voor je lichaam, want je moet het er nog een tijd mee doen. Verzorg het goed van binnen en van buiten.

Daarnaast heeft voeding ook een grote invloed op je energiepeil. Grote hoeveelheden koolhydraten (= snoep, koek, aardappelen, rijst, pasta, brood etc.) voor het slapen gaan zorgen ervoor dat je groeihormoon gedurende de nacht minder goed zijn werk kan doen. En het groeihormoon helpt juist je energielevel omhoog te krikken.

Alles wat min of meer lichaamsvreemd is, zoals chemische E nummers bijvoorbeeld, kost je lichaam ook veel energie om om te zetten in iets dat bruikbaar voor je is. Energie die we liever voor iets anders gebruiken, toch? Dus neem bij voorkeur pure voedingsmiddelen, hier is het lichaam uiteindelijk op gebouwd. Als je fitter wilt worden, kies dan producten met maximaal 5 ingrediënten. Een lange ingrediëntenlijst waarbij je de helft niet uit kunt spreken doet volgens ons niet veel goeds voor je lichaam.
Probeer in plaats van pasta eens quinoa, boekweit of teff. Dit zijn graansoorten boordevol eiwitten en nog lekker ook!

  • Quinoa wordt al duizenden jaren gebruikt in de Andes; een belangrijk ingrediënt voor de lokale bevolking. Het heeft een wat nootachtige smaak, is zeer voedzaam en is te vinden in natuurvoedingswinkels.
  • Boekweit is een graan dat vol vitamines en mineralen zit. Daarnaast is het ook nog licht verteerbaar, dus dan hoeft niet al je energie naar je darmen om te verteren. Op deze manier houd je energie over voor andere dingen.
  • Teff is een vrij onbekende graansoort. Deze verteert erg langzaam en is daarom uitermate geschikt voor een lange run. Daarnaast geeft het een langer vol gevoel (Ethiopische atleten eten deze graan voor de energie, dus waar wacht je nog op?).

Wat deze granen gemeen hebben is dat het glutenvrij is. Gluten zijn eiwitten die bijvoorbeeld brood luchtig maken. Ken je deze granen en gebruik jij ze ook al? Zo nee, misschien is het een leuk idee om het uit te proberen, ook voor de variatie.  Kijk voor lekkere recepten op onze Facebook pagina.

?

Saskia & Oriane

Recent