Shower time!?

Duik je meteen na je run onder de douche? Of wacht je eerst even? Neem je een koude of toch een warme douche? Wat is het meest effectief? Zelf probeer ik hier al jaren achter te komen. Maar mijn zelfstudie heeft tot op heden niets opgeleverd. Misschien moet ik toch maar eens wat dieper in de materie duiken (lees: universitaire papers bekijken). Dat de wetenschap verdeeld is over  deze kwestie wist ik al. Of heeft Google misschien een antwoord op mijn prangende vraag? (Ik weet ook niet alles 😉 Geen idee. Let’s find it out!

Google: ‘douchen na het hardlopen’ Klik search and off we go. Hebbes!

‘Inspanningsfysioloog Jos Geijsel, die Ajax en de nationale hockeyteams begeleidt, zweert bij een koude verrassing. Bij de grote hockeytoernooien van de afgelopen maand stonden er badkuipen gevuld met koud water in de kleedkamer van de Nederlandse spelers. Geijsel wil niet zeggen hoe lang de sporters ondergedompeld moeten zitten en hoe koud het water moet zijn om de concurrentie niet wijzer te maken.

Het koude water zou de oververhitting van de spieren stoppen en zo de afbraak van de spiereiwitten tegengaan – bevorderlijk voor het herstel. Sportonderzoeker en voormalig wereldkampioen schaatsen Harm Kuipers (Universiteit Maastricht) twijfelt hieraan. Hij zegt dat niet is aangetoond dat koud douchen het herstel bevordert. Afkoelen heeft voordelen, zegt hij. ‘De hartslag daalt sneller, het nazweten wordt onderdrukt en als de spieren flink wat te lijden hebben gehad, wordt ook de ontsteking geremd. Een verstuikte enkel moet je ook koelen om de zwelling tegen te gaan.’ Maar of het ‘gewone’ herstel van de spieren wordt bevorderd, betwijfelt Kuipers. Want ook de aanmaak van eiwitten voor het herstel van de spieren gaat minder snel als je koelt. ‘Ik weet dus niet hoe koelen netto uitpakt.’ Als hij zelf heeft gesport, houdt hij van een steeds koudere douche, omdat het lekker is. ‘Ik begin warm te douchen en draai op het einde de koude kraan steeds verder open. Dat bevalt goed, vooral omdat ik dan minder nazweet.Bron: Medical Facts Tot zover de medische kant van het verhaal.

Als ik zelf gerend heb vind ik het fijner om 10 minuten (niet langer) te wachten en spring dan vervolgens onder de douche. Hiermee dacht ik doorzweten na het douchen te voorkomen. Ik lees nu in het bovenstaande dat dat dus niet helemaal opgaat. Ik douche het liefst warm om afkoeling te voorkomen ook dat is misschien een iets minder goed idee. Na het douchen heb ik vaak nog steeds een bezweette rug. Daarnaast verander ik van een knalrode tomaat naar een spierwitte voetbal en ik krijg het heel koud. Dit komt denk ik door het abrupt stopzetten van de inspanning en het verbrandingsproces (dit weet ik niet zeker, ik denk zelf gewoon dat het daardoor komt, dus als iemand een beter antwoord heeft please let me know).

Wat is voor jou het beste douchemoment? Wacht je eerst of duik je er meteen onder? Kies je voor een koude of warme douche?

?

Francien

Follow my blog with Bloglovin

Recent