Start 2 run!

Hoe kun je nou het best beginnen met hardlopen? Je hebt al onze blogposts gelezen en hebt voor het eerst (of na lange tijd) zin, écht zin, om je hardloopschoenen aan te trekken en te beginnen. Je hebt misschien zelfs al het internet afgezocht naar een hardloopwedstrijd bij jou in de buurt, zodat je iets hebt om naar toe te werken. Maar hoe begin je nou?

Onze eerste damloop in 2009

Ten eerste: We zijn blij dat de intentie er is, goed zo;) Een goed begin is het halve werk.
Online zijn er heel veel programma’s en schema’s te vinden die je kunnen begeleiden in het (verantwoordelijk) behalen van je doel. Zo is er het Start to Run programma van Evy Gruyaert of van Renate Wennemars, maar ook andere schema’s om uit te printen en op je koelkast te plakken!

Wat je niet moet doen is overenthousiast raken. Geloof me, iedere dag gaan lopen is echt teveel. Als je net hebt besloten dat je wil gaan rennen en je het virus helemaal te pakken hebt, is dat natuurlijk heel verleidelijk, maar toch niet verstandig. Je lichaam is al die beweging niet gewend en gaat op een gegeven moment protesteren. Met rust houden tot gevolg, en voor je het weet staan de loopschoenen weer in de kast.

Wat je wel moet doen? Rustig opbouwen en reële doelen stellen. Reëel? Dat is dus niet na 2 weken in één keer 10 KM lopen;) Wat wel reëel is? Dat is natuurlijk afhankelijk van je conditie en de tijd die je hebt, maar toewerken naar een 5 KM in een week of 5 a 10 is best te doen. En daar zijn nou die schema’s super handig voor:) We hebben er hieronder een voor je gevonden die je in 5 weken klaarstoomt voor een 5KM, maar ook heel goed te gebruiken is voor een 10KM of halve marathon.

Dit schema geeft alles aan in Miles, 1 Mile staat gelijk aan 1,6 KM. Je wisselt interval af met duurloop en andere krachttraining en na 5 weken loop je zomaar 5KM! Lukt de 5 KM je makkelijk? Voeg dan aan elke training 1 mile toe en je loopt in 5 weken 10 KM. En als je dat hebt gehaald, voeg gewoon nog een mile toe aan elke training voor een halve marathon:) Eitje! Toch?

Loop jij al jaren of ben je net begonnen? En hoe heb jij je eerste stappen als hardloper gezet?

?

Fieke

Follow my blog with Bloglovin

Recent