Work it out

Loopt jouw agenda ook over van de afspraken? En wordt je to-do list ook als maar langer? Zelf doe ik momenteel niets anders dan werken, tijd om te koken is er niet of nauwelijks (hello healthy but expensive take-out food), hardlopen en slapen. Blogposts die schrijf ik om 06:30uur. Hoe zorg ik ervoor dat ik de hele dag effectief blijf doorknallen, zonder een zenuwinzinking te krijgen of een volledig moment van niets doen?  Ik ging op onderzoek uit en stuitte op de volgende tips, afkomstig van mijn favoriete blog NSMBL.

1. Op tijd komen! Klinkt logisch, maar soms is dat toch ietwat moeilijk als je bijvoorbeeld afhankelijk bent van een bus die om de drie meter stopt of een vertraagde trein. Op tijd komen zorgt ervoor dat je eerst alles rustig kunt organiseren, alvorens je echt begint met werken. Glaasje water, laptop openklappen, notitieblokje erbij pakken. Pas je als je helemaal goed en wel geïnstalleerd bent kun je rustig (voor zover dat gaat) van start gaan.

2. Neem af en toe een korte pauze. Ik zelf vergeet dat nog wel eens. Het is bijna jammer dat ik niet rook, dan zou mijn lichaam namelijk vanzelf aangeven dat ik behoefte heb aan een sigaret en dus een korte pauze moet nemen. Nee grapje, ik ben blij dat ik niet rook, maar 5 minuten afstand nemen van mijn laptop en dat zo’n drie keer op een dag kan best wel eens wonderen doen.

3. Maak je to-do list voor de volgende dag aan het einde van je werkdag. Daarmee maak je je hoofd leeg en kun je de volgende dag met een gerust hart van start gaan. En het helpt echt! Voorheen werkte ik met een notitieboekje, nu werk ik met digitaal notitieboekje genaamd WORD. Hierin maak ik iedere dag mijn to-do list. Als ik een taak heb volbracht streep ik de taak letterlijk van mijn lijstje af, door deze rood te markeren en er een streep doorheen te trekken. Een to-do list in een WORD document werkt voor mij veel overzichtelijker. Mijn Moleskine gebruik ik nu alleen nog voor (aan)tekeningen.

4. Af en toe last van een slecht humeur? Dat kan gebeuren… Daar heeft iedereen weleens last van. Probeer het toch opzij te zetten of los te laten, want het maakt je geen leuker persoon om mee te werken.

5. Goed plannen is het halve werk. Zet je taken op een rijtje, wellicht in de vorm van een to-do list of in je hoofd, en bepaal waar de prioriteit ligt. “Tip: plan per uur in wat je denkt te kunnen bereiken, zo heb je meteen een fijne dagindeling.”

6. Laat je vooral niet afleiden door je mailbox! De mailbox zorgt bij mij linea recta voor stress. Het geeft mij het gevoel dat ik mensen direct moet beantwoorden, terwijl heel veel mailtjes ook wel kunnen wachten tot een moment van de dag waarop je of iets minder gefocust bent of gewoon meer tijd hebt. Hou je eerst bezig met je prioriteiten alvorens je je mail gaat afhandelen. Wil je je inbox toch checken? Beantwoord dan alleen mailtjes die een hoge prioriteit hebben.

7. Hou contact met je collega’s. Ook dat klinkt logisch, maar dat is niet altijd vanzelfsprekend. Communiceren via je mail of Facebook terwijl je collega gewoon achter je zit is tegenwoordig heel normaal. Toch kun je je gerust ook even omdraaien om iets te overleggen, zonder dat je daarbij andere collega’s stoort. Wel zo gezellig voor iedereen. Niet alles hoeft digitaal te verlopen, toch?

8. JE WERKPLEK SCHOONHOUDEN! Als een drukke werkweek heb kun je dit ook terugzien aan mijn bureau. It’s one big mess! Een opgeruimd bureau geeft minder afleiding en dat zorgt er wederom voor dat je effectiever kunt werken. As we speak moet ik eerlijk toegeven dat mijn bureau al behoorlijk vol ligt en dat terwijl de week pas net begonnen is. Na de pauze plan ik dus een opruim-momentje in.

9. “Denkwerk s’ochtends! Het is aangetoond dat de hersenen van de meeste mensen in de ochtend het best mee willen werken, dus plan je denkwerk in de morgen!”

Heb jullie nog goede tips om effectiever te werken? Please let me know! 

?

Francien

Follow my blog with Bloglovin, Facebook & Twitter

 

Recent