Facebook Q&A

Heb je het Facebook inloopuur gemist? No worries! Zelfs ik heb weer heel veel nieuwe dingen geleerd van dit inloopuur. Ik heb de beste vragen met het oog op de (halve) marathon ervoor je uitgehaald. Goed?

Voeding gerelateerde vragen

Lezer: Na mijn duurloop drink ik vaak een plons water. Direct daarna heb ik trek in pasta of boterhammen. Is dat eigenlijk wel geschikt voor na het hardlopen?
Sportdiëtiste Esther: helemaal goed. Energie aanvullen = koolhydraten eten. Let wel op de hoeveelheden natuurlijk. Je zou ook nog een 150-200 gram kwark kunnen eten na training voor een goed herstel van je spieren. Probeer eens 150 gram Skyr naturel van Arla na je training te eten met bijv. vers fruit. Dan heb je lekker een goede hoeveelheid eiwitten en wat natuurlijke suikers. Datzelfde geldt voor Vifit, boordevol eiwitten en fruitsuikers. Daarna vul je de rest van jouw trek aan met een bordje pasta met verse groenten of bijvoorbeeld een aantal boterhammen.

Lezer: Over twee weken loop ik de (Amsterdam) Marathon, hoe ga ik nu met mijn eten de goede kant op?
Sportdiëtiste Esther: Het is belangrijk om koolhydraten te eten. Pasta’s, rijst, aardappel maar ook brood. Ik zou adviseren om niet veel anders te doen.. dus de laatste week lekker af te wisselen. De avond voor de marathon rijst met groente en bijv. kip of vis.. Het ontbijt niet anders doen dan normaal. Wel iets ruimere hoeveelheden! Heel veel succes.. Let er op dat je wel een eet en drink schema maakt voor de hele marathon.

Lezer: Ondanks dat Tony Chocolonely heel lekker is, ben ik benieuwd naar tips om gewicht te verliezen en toch genoeg koolhydraten binnen te krijgen, vanwege het halve marathon trainen heb ik het idee dat ik veel energie binnen moet krijgen. Maar bijvoorbeeld Annemerel.com trainde voor een marathon met een monster PR én viel 10 kilo af.. Hoe?!
Sport diëtiste Esther: Annemerel heeft haar hele voedingspatroon verandert. Met meer balans in haar voeding. Hiervoor heeft ze experts geraadpleegd. Je bent van harte welkom om een keer langs te komen. Een tip die ik je kan meegeven is: balans in de voeding. Koolhydraten, vetten en eiwitten horen in een voeding thuis. Weet wat je moet eten voor, tijdens en na training. Zodat je eventueel kan afvallen zonder dat het ten kosten gaat van je trainingen.

Fysiomed_GL2R (7)

Fysieke gesteldheid vragen.

Lezer: Ik heb ontdekt dat ik mijn schouders optrek tijdens het lopen… Kan ik hier iets aan doen? Is dit mijn lichaamsbouw of doe ik iets verkeerd?
Fysio Sander: Het aanspannen van de hoge schouderspieren kan met een aantal dingen te maken hebben. Een gebogen houding en/of een verminderde strekking van je bovenrug zorgt ervoor dat je eerder deze spieren aanspant. Dit kan door vermoeidheid komen. Probeer dus jezelf lang te maken, en een trotse houding aan te nemen. Daarmee hou je je rompspieren actief, ontlast je die schouder spieren en maak je het jezelf makkelijk om je ademhaling te reguleren.Verder kan het nog wel eens helpen om je armen van tijd tot tijd los te gooien, en je handen (relatief) laag te houden tijdens het rennen.

Lezer: Stel dat mijn veters losraken tijdens de marathon, dan moet ik stoppen om ze te strikken. In het verleden kreeg ik hierdoor pijn aan mijn zij. Wat kan ik hier aan doen?
Loopster Francien: deze blog lezen en deze ook.

Lezer: Ik heb sinds ik regelmatig hardloop als ik langere tijd sta, bijvoorbeeld onder de douch of bij het koken, vaak last van stijve spieren rondom mijn knie. Als ik dan weer een stukje wandel gaat het weer over. Is dat een teken van iets of komt het doordat ik over het algemeen hardere spieren heb gekregen?
Fysio Sander: dit kan duiden op stijfheid van het kniekapsel, of zoals je zegt stijfheid van de spieren. Afhankelijk van wat het is moet je dat laten behandelen of laten rekken. Laat dus je knie en heup even onderzoeken door je fysio. Dit kan dat onderscheid goed maken en je adviseren en behandelen.

Aanstaande dinsdag (13 oktober) zit ik weer om 16:00 uur klaar op Facebook met Fysio Sander en Sportdiëtiste Esther. Dus heb je nog vragen voor mij en mijn team stel ze dan vooral! Btw de kleertjes die ik hier draag zijn van Jogha

Succes met de laatste loodjes!

?

Francien  & Team Fysiomed

Foto gemaakt door Joyce Bongers

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

Recent