#12 Voedzooi

VOEDZOOI
Van zooi naar voedsel.

Dit weekend zal Sinterklaas samen met zijn pieten Amsterdam binnenvaren. Ik vond het dus wel tijd voor een heerlijke pepernoten recept. Perfect voor voedzooi. Een gezondere keuze en helemaal in thema. Zo gaan we de feestdagen pas echt goed in! Toch?

What do we need voor een grote zak pepernoten (450 gram)?
400 gram ulta fine oats (gemalen havermout)
100 gram cookies & cream eiwitpoeder
200 ml melk
50 gram speculaas kruiden
5 gram (2 eetlepels) kaneel
snuf zout
1 zakje bakpoeder
20 gram basterdsuiker

Verwarm de oven voor op 160 graden. Pak je keukenmachine erbij (gewone mixer kan ook, of gewoon lekker je handen gebruiken) en gooi daar alle ingrediënten in! Doe je mixer aan en laat je mixer zijn gang gaan. Als het goed is, wordt het nu een geheel. Maak er een hele grote bal van met je handen. Pak er nu een bakplaat bij en vet ze in of gebruik bakpapier. Rol nu kleine balletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat. Druk ze zachtjes in. Doe dit totdat je al het deeg gebruikt hebt.

Bij mij paste ze niet allemaal op 1 bakplaat. Als je twee bakplaten hebt, verdeel ze dan over twee bakplaten en anders bak je eerst een helft en daarna nog een keer. Bak de pepernoten voor een half uurtje in de voorverwarmde oven. Haal ze eruit en laat ze even afkoelen. Yummy! Nu heb je zelf heerlijke pepernoten gemaakt!

De basterdsuiker kun je weglaten als je dat niet prettig vind. Ik ben zelf niet zo bang voor een beetje suiker en zo smaken ze echt iets lekkerder. Ik had de helft van het deeg met suiker gemaakt en de ander zonder. Beide lekker maar als je niet zo bang bent voor een beetje suiker raad ik je toch die met suiker aan!

Hierbij nog de voedingswaarde (met basterdsuiker):

Kcal: 302
Eiwit: 27,3g
Koolhydraten: 36,6g
Waarvan suiker: 11,8g
Vet: 4,8g
En de voedingswaarde van Bolletje:

Kcal: 440
Eiwit: 5,5g
Koolhydraten: 78g
Waarvan suiker: 32g
Vet: 12g

Zoals je ziet is er naast een verschil aan calorieën ook een groot verschil qua eiwitten, suikers en vetten wel en dat is zeker een voordeel! Een veel betere keuze dus! Fijne sinterklaas en enjoy your homemade pepernoten!

?

Jenny

Check out my blog or follow me on Instagram

Recent