Foodie | Gebakken (paas)ei

De eieren vliegen je deze dagen waarschijnlijk om de oren! Daar doe ik graag nog even een schepje bij bovenop. Iedereen kan een eitje bakken toch? Ik gelukkig ook! Maar waarom is een eitje nou zo goed voor een hardloopster? Daarvoor bezocht ik kort het voedingscentrum.nl, want zij zijn ten slotte eerlijk over eten.

“Eiwit is, net als koolhydraten en vet, een voedingsstof. Eiwit levert calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Een ander woord voor eiwit is ‘proteïne’.  

In eiwit zitten aminozuren waar het lichaam niet buiten kan. Genoeg eiwit eten is dus belangrijk voor een goede gezondheid. Verder helpt een eetpatroon met relatief veel eiwit om op gewicht te blijven. Dat komt doordat eiwit goed verzadigt en belangrijk is om het spierweefsel in stand te houden.

Duur- en krachtsporters hebben wat meer eiwit nodig. Het gaan om sporten waarbij de ontwikkeling van spierkracht centraal staat, gewichtheffen en duursporten zoals schaatsen (sprint), zwemmen (korte afstanden), sprinten (atletiek), skiën en boksen.” (Bron: Voedingscentrum.nl)

Goed waar ik heen wil met mijn verhaal? Je raadt het al ik ga dus een (simpel) eitje bakken. Zodat ik vandaag nog harder kan rennen dan normaal ;). Wat heb je nodig?

INGREDIËNTEN
2 Bolletjes (bruin of wit)
2 Eirenen
1 Plakje ham
Bakboter
Grofgemalen peper
Grofgemalen zout
Grofgemalen knoflook
Optioneel: curry

INSTRUCTIES
Pak je koekenpan(netje) er maar weer eens bij. Scheid het eiwit van het eigeel (ik ben zelf niet zo’n fan van eigeel, maar je mag het gerust inlaten). Doe een paar druppeltjes vloeibare bakboter in de pan, laat de boter even goed warm worden. Daarmee voorkom je dat het ei blijft plakken aan de bodem. Gooi het eiwit in de pan en bakken maar. Ondertussen stop je de opengesneden bolletjes voor 3 minuutjes in een voorverwarmde oven (200 graden). Zo worden je bolletjes lekker krokant. Draai of gooi het ei ondertussen om. Voeg naar smaak peper, zout en knoflook toe. Laat het eitje nog even kort bakken en je bent klaar! Als je van vlees houdt kun je er optioneel nog een plakje ham aan toevoegen.

 

Mijn gebakken ei is zoals je ziet redelijk simpel, maar heb jij een goede variatie of andersoortig eirecept please leave a note below…

?

Francien

Follow my blog with Bloglovin

Recent