Volvo Ocean Race

ZWEETDATE
Omdat er bloed, zweet en tranen aan te pas komen. 

De ballen verstand
Kijk, laat ik even één ding voorop stellen alvorens je begint met het lezen van deze blogpost. Ik heb dus echt de ballen verstand van zeilen. Ik ben nooit verder gekomen dan de Sneekweek en daar was ik niet voor het zeilen. Maar vooral voor the boys. Owja en ik heb in een ver verleden deelgenomen aan een zeilkamp. Dat letterlijk en figuurlijk in het water viel. Kortom: tot voorkort had ik niets met zeilen. Totdat ik de Volvo Ocean Race van dichtbij mocht meemaken. Anderhalve week was ik in rep en roer, ik hing bijna iedere dag uit op de expo en was vooral gecharmeerd van Team SCA: de enige boot die volledig bemand wordt door vrouwen.

Man overboord?
Ik maakte via Facebook meerdere malen contact met Team SCA en kreeg daarop heel enthousiaste reacties terug. Mijn voornaamste doel? Een interview regelen met #girlboss Carolijn Brouwer. Met mijn press card kwam ik heel ver, maar helaas niet ver genoeg. Daarom lulde ik mijzelf aan boord bij één van de persboten. Sprak met de Europese marketing manager van SCA en de persvoorlichter van Team SCA. Het mocht helaas niet baten.

#girlboss in het wild
Diezelfde week kwam ik Carolijn acht keer tegen. Op de pier, in de Zara, in Waterfront. Toch had ik niet het lef om op haar af te stappen. Hoe irritant moet het wel niet zijn als iedereen de hele dag wat van je moet? Ik, als full on ADHD rockstar, moest ontzettend veel moeite doen om mijn impulsiviteit in bedwang te houden. Teleurgesteld keerde ik huiswaarts. En dan bedoel ik ook echt teleurgesteld.

You can’t always get what you want
Waarom ik zoveel (verspilde) moeite heb gedaan om een interview met Carolijn te regelen? Omdat ik je wil laten zien dat deze loodzware race bepaald geen kattepis is. Uiteraard kon een andere impulsieve actie van mijn kant niet uitblijven. Ik heb op copy paste gedrukt. Het interview dat je hieronder leest is dus (helaas) niet van mijn hand…. Charlotte, de editor voor Lindanieuws.nl, lukte het wel om een interview te regelen met  Charlotte, Of ik jaloers ben? Ja. Of ik het beter had gekund? Nee.

Carolijn: ‘Ik heb 8 onderbroeken voor 28 dagen’
‘Ik heb net drie chocoladeletters gekregen. Op 5 december zijn we op zee. Ik smokkel er gewoon een paar mee in mijn tas: dan maar een onderbroek minder.’ Ik sprak vanmiddag in Kaapstad met Carolijn Brouwer, zeilster tijdens de Volvo Ocean Race en wereldwijf voor LINDAnieuws.

Onderbroeken, die heeft Carolijn aan boord niet veel. We hebben één tas, formaatje grote rugzak. Daarin zitten onze persoonlijke spullen. Waaronder acht onderbroeken, voor 28 dagen. Ze zit er niet mee. Gebruikt inlegkruisjes (SCA is  het moeder bedrijf van Libresse, Tena en Tempo). En wat boeit een schone onderbroek als je aan de race van je leven bezig bent?

Wereldwijf
Een relaxed wereldwijf, zo komt ze op me over. Met een bruine kop en grote handen vol eelt van het harde werken. Open en ontzettend vriendelijk, ook tegen de mensen die wat van haar ‘moeten’. Zoals ik dus.

Mammie, mammie
Haar zoontje Kyle (3) is ook aanwezig op het V&A Waterfront in Kaapstad, en haar man Darren, ook een zeiler. Kyle en Darren reizen met het vliegtuig voor me uit. Als ik aan kom varen, dan zijn ze er al en dan roept Kyle vanaf de kade: mammie, mammie.

Ik denk aan de dag dat ik ze weer zie
Of het moeilijk is, zo lang weg van haar man en zoontje? Ik concentreer me op de aankomst. Natuurlijk is het zwaar om weg te zijn, maar daar denk ik niet aan: ik denk aan de dag dat ik ze weer zie. Dat helpt. En ik heb een ontzettend leuke nanny. Er zijn drie vrouwen aan boord met kinderen en die kunnen het allemaal heel goed met elkaar vinden. Als zij hun kinderen weer zien op één van onze stops dan vallen ze elkaar in de armen.

Spaghetti bolognese
?Dat ze niet kan douchen, dat wist ik al. En vier uur op, vier uur af: en dan in het nog warme bed van een ander kruipen, dat had ik ook al ergens gelezen. Maar ik ben zo verschrikkelijk benieuwd wat de vrouwen nou eten aan boord? We hebben twee grote kookpotten. Daar gaat een soort poeder in, met water, even koken en dan heb je spaghetti bolognese. Of curry. Of chili con carne. Althans, daar smaakt het naar.  

Bammetje Hollandse kaas
Ze verbruikt in 24 uur 6000 calorieën: En dat moet je er dan allemaal weer aan eten. Met astronautenvoer en mueslirepen. Het cadeautje is de chocoladereep. Één voor elke dag. Wat ze het allerliefst zou eten als ze van de boot af komt: Een bruine bam met Hollandse kaas. Maar jammer genoeg heb ik die hier nog niet gezien, lacht ze.

Geen wind is het zwaarst?
Wij leken denken misschien dat het één en al spanning en sensatie, metershoge golven en bikkelen is. Dat is het ook: Maar er zijn ook dagen dat er geen zuchtje wind staat. Dat het lijkt alsof je achteruit gaat. Dat is mentaal veel zwaarder dan wanneer je druk bezig bent. We moeten dan echt vechten voor elke meter die de boot maakt.

Op het podium
Team SCA haalde net voor de finish nog Team MAPFRE in en kwam als zesde binnen na de eerste etappe. Maar afgelopen zaterdag heeft ze als derde op het podium gestaan na een race in de buurt van Kaapstad. Dat voelde zo goed. De omstandigheden waren heel moeilijk. Maar we werden derde. Dat is een goeie opsteker. We gaan ervoor.

Tot zover het interview. Carolijn houdt voor Lindanieuws.nl iedere week een dagboek bij. In juni meert de Volco Ocean Race voor 24 uur aan in Den Haag. Omdat ik niet gauw opgeef probeer ik het dan gewoon nog een keer.

?

Francien

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent