2 Cheat | Drop it likes hot

Basketbal. Ja vandaag ga ik basketballen. Vooral het directe balcontact vind ik leuk. Indirecte contactsporten met een bal spreken me veel minder aan, het hulpmiddel maakt het balcontact lastiger. Daarom ben ik ook niet goed in hockey, tennis en golf, Fieke daarentegen wel.

Als ik het basketbalveld oploop voel ik me weer even dat meisje op de middelbare school. Competitief, hyper actief en klaar om te dunken! Kan ik het nog? Ik begin met het nodige gedribbel. Terwijl ik richting de basket dribbel, vraag ik me af wat de spelregels ook alweer zijn. Geen idee eigenlijk. Voor het gemak zoek ik deze even op via Google.

Hoe werkt het spel precies?

‘In een basketbalwedstrijd staan 5 spelers tegenover 5 andere spelers. Het doel is zoveel mogelijk punten scoren. Een speler kan zich voortbewegen met de bal door te dribbelen. Bij elke pas die de speler zet moet hij de bal stuiteren. Door een pass te geven kan hij een andere speler in stelling brengen. Het verdedigende team probeert de bal af te pakken door passes te onderscheppen, schoten te blokkeren of een rebound te pakken als de bal terugstuitert van de ring. Als er gescoord wordt gaat het balbezit over naar het andere team.

Als een speler de bal door de basketring gooit krijgt het team 2 punten. Wordt er gescoord van achter de 3 punts-lijn dan krijgt het team 3 punten. Ook kan een speler 1 punt scoren. Dit kan met vrije worpen. Vrije worpen worden verkregen als een verdedigende speler een fout maakt op een speler die een doelpoging onderneemt. De aanvaller krijgt 3 vrije worpen als de fout wordt gemaakt buiten de 3 punts-lijn. De aanvaller krijgt 2 vrije worpen als de fout wordt gemaakt binnen de 3 punts-lijn. Als een team 5 persoonlijke fouten heeft gemaakt in een kwart, krijgt de tegenpartij bij iedere volgende fout 2 vrije worpen. Als de eerste wordt gemist is de bal vrij, en kan de beste rebounder de bal oppakken. Er volgt dan ook geen tweede vrije worp.’ (Bron:  Amerikaansesporten.centraal.net) Tot zover de uitleg.

Het gaat mij er vooral om dat ik vandaag zoveel mogelijk ballen raak gooi. Mijn tegenspeler is heel wat beter in het dribbelen, maar gooit ook nog niet alle ballen raak. De bal afpakken is ook nog niet zo gemakkelijk als ik dacht. Ik scherm me helemaal kapot en ben dan ook snel buiten adem. Het voordeel is dat ik een heel knappe mannelijke tegenspeler heb, die me de fijne kneepjes van deze sport opnieuw aanleert. Na het nodige afschermen en dribbelen is het mijn beurt.

Ik mag eindelijk ballen op de basket afvuren. Het eerste shot is gelijk raak. Een gelukstreffer, zo blijkt. De volgende 10 ballen vallen er ver, maar dan ook echt ver naast. Om het spel iets leuker te maken probeer ik vanaf de 3 punts-lijn te scoren. Ik maak de nodige sprongen en weet ‘em vanuit het niets raak te gooien. Ook dit betreft een lucky shot. Na een half uur spelen houd ik het voor gezien. Ik ben helemaal kapot! Toch, wil ik deze sport wel weer eens vaker doen. Bij basketbal komt best veel kijken. Je hebt inzicht nodig, dient te beschikken over een goede conditie en een goede oog- hand coördinatie. Bij mij ontbreekt het inzicht nog een beetje. Dat neemt niet weg dat ik een hele leuke training heb gehad, getuige ook de foto’s.

Wat zijn jouw ervaringen met basketbal?

?

(Fieke &) Francien

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent