2 Eat | Mr. Tim Noakes

Je hebt natuurlijk al veel verhalen over Zuid-Afrika gehoord, maar we hebben er nog één voor je in petto. Elke dag kwamen we wel een onverwachts avontuur tegen, zo ook op woensdag. We besloten ’s ochtends om Lion’s Head op te klimmen. Een berg die een prachtig uitzicht op Kaapstad én de Tafelberg gaf. In sportieve outfits werkten we ons de hele ochtend in het zweet of tegen het middaguur op zoek te gaan naar een lunchplek aan het strand.

Eenmaal daar krijgt Thomas een telefoontje. Hij had de dag ervoor de beroemde wetenschapper Timothy Noakes geïnterviewd, maar was nog niet helemaal klaar. Timothy belde hem dan ook op of hij langs wilde komen bij hem thuis. En Frans en ik waren ook uitgenodigd… En daar zaten we dan. Bezweet in onze sportgear. Geen echte goede binnenkomer;) Dus besloten we dat er geshopt moest worden. Een schone jurk en een paar Havaianas later zagen we er redelijk toonbaar uit en vertrokken we naar de -wat later bleek- prachtige mansion van mr. Noakes en zijn vrouw.

Noakes is een sport en bewegingswetenschapper aan de University of Cape Town. Met meer dan 70 marathons en ultramarathons op zijn naam is hij een grootheid in de hardloopwereld, maar dat heeft niet alleen daarmee te maken. Hij heeft een aantal belangrijke onderzoeken en boeken rond dit onderwerp op zijn naam staan. Zo schreef hij Lore of Running, een baanbrekend boek over de rol van de hersenen in sportprestaties. Zijn actieve cariere is inmiddels teneinde, maar stilzitten doet Noakes allerminst. Hij heeft net een nieuw boek uit, The Real Meal Revolution. En daarmee heeft hij mijn hele kijk op voeding toch mooi even ondersteboven gekeerd…

Zijn sportverhalen waren interessant, maar zijn kijk op voeding vond ik zo mogelijk nog interessanter. Waar hij in de Lore of Running nog schrijft over het belang van koolhydraten voor sportprestaties laat hij dat in zijn nieuwste boek helemaal los. Koolhydraten zijn -zo zegt hij- juist onze grote voedselvijand. Om zijn standpunt kracht bij te zetten grijpt hij terug naar onze verre voorouders. Toen we nog op jacht gingen voor ons eten, legden we enorme afstanden af op zoek naar vlees. Onze grote energiebron was datzelfde vlees. Koolhydraten gebruikten we toen nog helemaal niet. Terwijl deze eeuwenoude mensen wel topfit waren. Daarnaast heeft Noakes bewijs gevonden voor de link tussen koolhydraatinname en diabetes.

Wat wij mensen juist wel zouden moeten eten? Vet. Vet vlees, vette vis, vette boter en ei. Oja en groente. Groente is ook goed:) Ik was totaal in de war. Ik wist dat roomboter beter was dan halvarine, maar dat parmaham een gezond tussendoortje is… Dat gaat m’n pet te boven. Toch was mijn interesse gewekt. Juist door de enorme wetenschappelijke onderbouwing in het boek.

Tot nu toe ben ik me vooral aan het inlezen geweest. Zijn boek, maar ook het internet heb ik gebruikt en ik ben nog altijd niet 100% overtuigd. Het is nogal wat namelijk. Geen koolhydraten nodig voor een sportprestatie? Ik vind het moeilijk te begrijpen. En dus ga ik het proberen. Het is even plannen, want als ik het doe wil ik het ook goed doen. Er zit een vakantie aan te komen die ik afwacht, maar daarna ga ik 2 weken Noaksen. Gewoon kijken wat het effect is. Óf er effect is. Hoe het er precies uitziet ga ik allemaal nog delen. To be continued dus!

?

Fieke (& Francien)

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

 

 

Recent