2 Eat | Marathon madness

Ik ga dus een marathon lopen… Het komt steeds dichterbij en dat begint nu ook aardig in te zinken. Nog maar 81 nachtjes slapen. En dan is training super belangrijk. Ik moet natuurlijk zoveel mogelijk kilometers maken en spieren kweken. Maar er is meer. Voeding! Minstens zo belangrijk. De juiste stoffen binnen krijgen helpt je prestatie enorm. Toen ik hoorde dat we gingen lopen ben ik me er dan ook maar in gaan verdiepen. What to eat (& drink!) tijdens marathon madness.

Carbs are your friend, not your enemy;)
Ik wil geen blessure, oververmoeidheid of rare kwaaltjes. Ik heb namelijk al m’n trainingsuren meer dan nodig… 81 dagen! *it’s sinking in;) Dus moet ik goed kijken naar wat ik in m’n stop. Maar wat is dan die juiste brandstof? Overal staat wat anders, maar wat duidelijk wordt is dat dat gewoon gezond eigenlijk prima is. Je hebt wat meer koolhydraten, eiwitten en vetten nodig dan wanneer je niet beweegt. Alle dieten die roepen dat koolhydraten je grootste vijand zijn, in het geval van een marathon training zijn ze eigenlijk een beetje je vrienden. Zeker rondom de dagen waarop je lange afstanden loopt is het belangrijk om genoeg koolhydraten (energie) binnen te krijgen en om na je training je eiwit niveau weer omhoog te krijgen. Deze zomer staat dus in het teken van veel groente, volkoren pasta’s, fruit & andere gezondheidsspullen.

Bye, bye booze
Alcohol en marathon madness, gaan die twee samen?  Het antwoord is (helaas) nee. Af en toe een glaasje kan echt niet zo heel veel kwaad, maar het heeft toch gelijk effect op je lichaam. En laat dat lichaam je nou net die 42 km door moeten helpen. Wat alcohol precies doet? Ik heb een mooi lijstje gevonden (hier).

  1. Na een grote fysieke inspanning moet je lichaam hiervan herstellen. Alcohol verhindert dit herstellingsproces.
  2. Bij een fysieke inspanning wordt er melkzuur in de spieren gevormd. Melkzuur kan op den duur spierpijn veroorzaken. De afbraak van melkzuur wordt gehinderd op het moment dat er alcohol gedronken wordt. De lever geeft voorrang aan de afbraak van alcohol. Dit veroorzaakt een afname van conditie en (extra) spierpijn
  3. Bij het gebruik van alcohol in combinatie met het intensief beoefenen van sport is er spraken van extra vochtverlies. Te veel vochtverlies levert een tekort op van allerlei belangrijke mineralen.
  4. Voor het afbreken van alcohol heeft het lichaam extra suiker nodig. Dit kan na een fysieke inspanning een tekort opleveren.
  5. Na het sporten is de maag leeg. Als je dan alcohol drinkt wordt dit extra snel in je bloed opgenomen en zijn de merkbare effecten van alcohol extra hevig.

Of dit dan ook het laatste wijntje van deze zomer was. Hmm ik denk dat dat een dikke vette NEE wordt. Sorry, ik wil er best veel voor doen en laten, maar het leven moet wel leuk blijven he. Niet dat ik me normaal gesproken ieder weekend helemaal klem zuip, maar een rood wijntje bij het eten of een koude witte op het terras. Ik kan het moeilijk weerstaan. Gisteren lukte het in ieder geval niet;) Maar ja, toen had ik deze lijst ook nog niet gelezen!

Chocolate is still chocolate
Ik ben geneigd de hele tijd te denken dat ik alles maar kan eten. Voor de mededeling dat de marathon eraan kwam, was ik stiekem bezig m’n bikini battle body te behouden en lukte het me af en toe om iets lekkers af te slaan. Nu denk ik elke keer: “What the heck, over 81(!) dagen loop ik een marathon. Tegen die tijd ben ik zo in shape dat ik een kitkat/stuk taart/bak chips/happy meal/ijsje echt wel kan leien”. Maar dat is natuurlijk bullshit. Ik heb uiteraard wat compensatie met alle beweging, maar hierboven staat niet voor niks dat je lichaam op zoek is naar brandstof. En winegums bevatten een heleboel stofjes, maar weinig daarvan zijn echt goed voor je;) Al kun je ze wel weer gebruiken tijdens een duurloop i.p.v. de gels die iedereen zo smerig vindt.

Dit lezende klinkt trainen voor een marathon ineens nog vreselijker dan het al deed. En ik vond het al zo’n zwaar vooruitzicht. Ieder weekend een hele dag kwijt aan een duurloop, constante druk op mijn schouders (ga ik het halen, kan ik dit, wil ik dit, ik moet wel, ik ben GL2R), het potentiele verlies van mijn toch al zeeeer beperkte voorgevel (ja, Frans vertelt me steeds dat je tieten verdwijnen tijdens marathon madness). En dan mag ik nu ook nog eens op m’n eten en voor drinken gaan letten. Lekker dan;)

Nee, stiekem heb ik er ook wel plezier in. Ik heb een oud & leeg opschrijfboekje omgetoverd tot marathon diary en heb er een soort logboekje van gemaakt. Al mijn workouts schrijf ik ook, maar ook m’n eten en drinken hou ik bij. Ik ben namelijk super benieuwd om te zien of ik het kan, echt goed trainen en opletten. En dan ben ik vervolgens benieuwd of het door al dat werk ook echt beter gaat.

?

Fieke (& Francien)

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent