2 Listen | Werkt muziek prestatie verhogend?

Sport je liever met of zonder muziek. Francien, vraag je nou of ik liever een ‘patatje met’ of een ‘patatje zonder’ wil? Exactly my point. Patat smaakt toch gewoon lekkerder ‘met’ in plaats van ‘zonder’? Sporten ‘zonder’ muziek is okay. Sporten ‘met’ muziek is heerlijk!

Sportpsycholoog Costas Karageorghis (verschrikkelijk achternaam om uit te spreken) heeft onderzoek gedaan naar de invloed van muziek op je prestaties. Door muziek te luisteren kun je langer doorgaan, heb je minder snel last van pijn en je sport gecontreerder.

Als ik de beste man ‘met’ gekke achternaam mag geloven, dan is sporten dus bevorderlijk voor de hersenen. Dit komt (naar alle waarschijnlijkheid) omdat muziek hetzeflde werkt als sporten voor het lichaam. ‘Muziek verbetert de concentratie en leidt af van de pijn en vermoeidheid. Daardoor kun je dus meer inspanning leveren.’ (Bron:  Gezondheidsnet.nl)

Het soort muziek waar je naar luistert heeft ook invloed op je prestaties. Zo werkt uptempo muziek stimulerend, waardoor het lijkt alsof je harder rent of hoger springt. Trage muziek maakt kalm.

Als ik naar mijn eigen playlist kijk dan is dat eigenlijk een mix van nummers en tempo’s. Ik hou enorm van R&B, hiphop, maar ook gewoon van Nederlandstalige pop of hiphop.

Ik weet niet hoe ik een playlist vanuit Spotify op het blog moet delen, maar ik wil best mijn top-10 met je delen.

Beyonce – Pretty hurts (rustig)
Yellowclaw feat Adje – P*ssyrich (uptempo)
Kraantje Pappie – Met z’n tweeën  (rustig)
Splack Pack – Shake That Ass Bitch (uptempo)
Mya – My Love Is Like… Wo (rustig)
Amerie – Take Control – (uptempo)
Boys II Men – Human Nature (rustig)
Eryka Badu – Tyrone (rustig)
Jennifer Hudson – Love You I Do  (uptempo)
The Waifs – Gillian – (rustig)

Best persoonlijk om zo’n playlist te delen, want de meeste nummers roepen tijdens het lopen een bepaald gevoel op. Maar goed dat terzijde, I LOVE RUNNING WITH MUSIC. Dus koptelefoon op en gaan met die banaan!

Wat is jouw absolute number #1 powersong?

?

(Fieke &) Francien

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you there.

PH: Mariana Rocha

Recent