2 Live | De Prestatiecoach

Fieke en ik hebben inmiddels een heel team van specialisten om ons heel verzameld. Pim, de personal trainer. Judith, de fysiotherapeute. En Thomas, de Prestatiecoach. ‘Wat doet de Prestatiecoach precies?’ Dat is het eerste wat ik me afvroeg. En wie kan die vraag beter beantwoorden dan Thomas zelf? ‘Ik bied sporters, teams en coaches sportpsychologische begeleiding en training op maat aan. Hierbij is het doel om het optimale uit jezelf of uit jouw team te halen!’

Wat moet hij dan met mij? Want ik sport niet in teamverband, ben geen coach en ook geen topsporter. Toch ben ik wel een sporter en ik sta voor de nodige uitdagingen. Dus hij kan mij wel degelijk begeleiden. Daarnaast heb ik aangegeven dat ik niet alleen op sportvlak wil worden bijgestaan. Ik kan namelijk ook hulp gebruiken bij de realisatie van andere doelen.

We beginnen met het incasseren van de korte termijn doelen en stellen daarna ook de doelen op voor de lange termijn. Wat houdt dat incasseren dan precies in? Nou, ik mag vertellen wat ik wil bereiken en waar ik me op wil richten. Thomas luistert, laat mij afwegingen maken, vat samen en helpt me bij het relativeren van hetgeen dat ik vertel. Vooral het maken van afwegingen laat mij heel goed inzien hoe ik over dingen denk en wat wel en niet haalbaar is.

Mijn eerste doel?
Het uitlopen van de Berlijn Marathon. Dit is doel ligt het dichtste bij. Het lopen van een marathon lijkt makkelijk, echter vond ik het in het begin (twee maanden geleden) lastig om me hiervoor te motiveren. Omdat in mijn optiek de uitdaging minder groot was dan vorig jaar. Toen trainde ik voor de New York City Marathon. Berlijn was voor mij een goede tweede. Om te zorgen dat ik wel gemotiveerd werd om te trainen en me er toe te zetten ging ik samen met Thomas opzoek naar een goede manier. We kwamen er al gauw achter dat ik mezelf moest uitdagen om verder te lopen en dieper te gaan. Ik kan ervoor kiezen om op één zelfde tempo te blijven lopen en de marathon ‘gewoon’ uit te lopen. Ik kan er ook voor kiezen om mezelf als doel te stellen om onder de vier uur te finishen. Dat brengt me naar het volgende punt. Thomas stelde de vraag ‘Hoe ga je dat doen?’ Hij liet mij hierover nadenken en ik mocht zelf met het antwoord komen. Toen ik daar goed over nadacht wist ik het. Gebruik maken van een schema, 1 keer in de week samen met iemand lopen en snelheidstrainingen zijn nodig om mijn doel te behalen. Iedere week hou ik mijn progressie bij om te zien hoe het gaat. Dit bespreek ik samen met Thomas tijdens één van onze hardloopsessies (hardlopen met een jongen daagt mij dus uit om sneller en verder te lopen). Het is aan mij om dit doel waar te maken. We gaan zien hoe ik het er vanaf breng op 29 september.

Mijn tweede doel?
Efficiënt en doortastend leren werken. Ik stop nooit, ik ga altijd maar door. Met alles wat ik doe. Totdat ik niet meer kan. Ik ga van heel efficiënt naar heel inefficiënt. Hoe ga ik ervoor zorgen dat ik mijn tijd goed verdeel, zonder daarbij het overzicht te verliezen? Die vraag legde ik bij Thomas neer. Door te praten over de manier waarop ik dingen aanpak en wel of niet afwerk kreeg ik inzicht in mijn eigen manier van werken. Best verhelderd. Ik doe namelijk graag de makkelijkste dingen eerst en stel de lastige tijdrovende dingen uit. Samen met Thomas bedacht ik de onderstaande oplossingen. Door iedere dag een prioriteitenlijst te maken, neem ik nu ook de tijd om de lastige en tijdrovende klussen aan te pakken. Ik doe het wel in mijn eigen tempo. Daarnaast zet ik het internet af en toe uit, om niet afgeleid te raken. Heb ik op mijn werk gevraagd of ik een rustige omgeving mag werken (lees: ik wil graag met mijn gezicht naar de muur staren). Ik plan zelfs tijd in om te sporten en neem af en toe rust. Om daarna weer met frisse moed te beginnen met mijn to-do list. Ik vertel me zelf ook dat ik eerst iets moet afmaken voordat ik begin aan de volgende taak. Dat helpt. Ik ben namelijk heel erg geneigd om alles naast elkaar te doen, maar dat werkt voor mij helemaal niet. De realisatie van dit doel heeft iets langer nodig, maar ik ben dankzij Thomas zeker op de goede weg.

Om een lang verhaal kort te maken. Het is fijn om met iemand te praten die je kan helpen bij het maken van de juiste keuzes en je helpt om het beste uit jezelf te halen.
Wie helpt jou bij het realiseren van je (sport)doelen?

?

(Fieke &) Francien

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent