2 Live | Houd je hoofd koel

Dit weekend belooft tropisch warm te worden. Wat overigens extreem fijn is, maar wat iets minder is als je een race voor de boeg hebt. Helaas loop ik aanstaande zaterdag niet mee, omdat ik moet werken. Neemt niet weg dat ik wel in en rondom het stadion aanwezig ben om jou aan te moedigen. Neemt ook niet weg dat ik je wel kan vertellen hoe je het hoofd koel houdt.

Water
Kramp? Dan ben je al te laat. Kramp wordt vaak veroorzaakt door een tekort aan vocht. Je kunt dit preventief bestrijden door al voorafgaand aan de race voldoende water tot je te nemen. Tijdens de race ben je eigenlijk al te laat. En met de verwachtte hitte, heb je al het water tijdens de race nodig om je dorst te lessen. Zorg er ook voor dat je na de race voldoende water tot je neemt om je vochtbalans weer op pijl te brengen. Gelukkig staan Stella Maris en Vita Coco je op te wachten bij de finish.

No alcohol aloud
Ja ook ik weet dat We Own The Night tegelijk valt met Amsterdam Open Air en Free Your Mind (festvials). Breng je overdag een bezoekje aan één van deze festivals? Laat dan vooral de alcohol staan. Helemaal als je in de avond deelneemt aan We Own The Night. En dit is waarom: ‘het nuttigen van een of twee biertjes of een glas wijn bij normale weersomstandigheden heeft over het algemeen weinig invloed op het prestatie vermogen. Dit is een ander verhaal bij warm weer. Als je de dag ervoor  of op de dag zelf een warm-weer-race op het programma hebt staan, dan kan alcohol een negatieve invloed uitoefenen op je vochtbalans. Alcohol werkt vocht verdrijvend met als gevolg dat je de wedstrijd of training in een “meer uitgedroogde” toestand begint. Door het vochtverlies dat optreedt, verlies je lichaamsgewicht. Ieder procent verlies van lichaamsgewicht door dehydratie (vocht verlies), leidt tot twee tot drie procent prestatie verlies.

Wat zijn de gevolgen voor je prestatie?
– Je bloedvolume neemt af, waardoor er minder zuurstofrijk bloed door je lichaam vloeit.
– Hierdoor krijgen de spieren minder zuurstofrijk bloed aangeboden.
– Doordat er minder zuurstofrijk bloed in de spieren komt is aërobe energieleverantie in de spieren lager.

Gevolg? Je moet langzamer lopen dan je normaal kunt lopen.

Hierbij moet ook nog vermeld worden dat, omdat je gedehydrateert bent, dit ook invloed heeft op je warmte afgifte via de huid. Door het alcohol gebruik heb je een lager bloedvolume, waardoor ook het warmte transport via het bloed naar de huid minder is. Hierdoor loop je ook een risico tot “oververhitting” en daarmee samenhangende blessures.’ (Bron: tigch.nl)

IJsje
Eet liever een ijsje als je verkoeling zoekt. Ook wij weten dat een extra koud biertje op zo’n warme dag een fijn iets is. Maar zoals je hierboven leest is het dus geen goed idee. Fieke en ik gaan daarom lekker aan de Ola raketjes en splitjes.

Heb jij nog tips om je hoofd koel te houden?

?

(Fieke &) Francien

Photos by: Joyce Bongers

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

 

Recent