2 Live | Kwetsbaar

Kwetsbaar, wat houdt dat voor jou in? Kwetsbaar laat zich vertalen in vele woorden. 1) Broos 2) Breekbaar 3) Delicaat 4) Erg gevoelig 5) Fijn 6) Fijngevoelig 7) Fragiel 8 ) Fragile 9) Frèle 10) Gevoelig 11) Gevoelsvol 12) Iel 13) Kaartterm 14) Licht te raken 15) Teder 16) Tenger 17) Trefbaar 18) Teergevoelig 19) Teerhartig 20) Teer 21) Vulnerabel 22) Wankel 23) Zwak

Durf je jezelf kwetsbaar op te stellen? Kwetsbaar is in mijn optiek jezelf blootstellen aan angsten en situaties waarin je je minder comfortabel voelt. Kun je een voorbeeld noemen Francien? Ik durf niet altijd mijn mening te geven. En ja dat klinkt gek, want je verwacht misschien dat ik alles eruit flap. Toch, durf ik het lang niet altijd te zeggen als ik het anders zie. Dat ervaar ik tijdens mijn werk, maar ook in mijn vriendschappen. Bang om anderen te kwetsen. Of niet zelfverzekerd genoeg om te zeggen waar het echt op staat. Schiet ik daar zelf iets mee op? Nee, lang niet altijd. Als ik mijn (ongezouten) mening niet naar voren breng en er vervolgens iets wordt gedaan waar ik het absoluut niet mee eens ben dan voel ik me daar heel vervelend door en over. In sommige situaties vind ik dan toch de kracht en ook moed om het wel te zeggen. Soms wordt dat gewaardeerd en soms niet. Maar het is nog veel verveelder als je zomaar over je heen laat lopen enkel omdat je iets niet kenbaar durfde te maken of erover liegt uit onzekerheid.

Kwetsbaar ben ik ook als ik schrijf over onderwerpen die shockeren. De slaapkamer workout bijvoorbeeld. Zo zelfverzekerd als ik was toen ik de post live zette zo onzeker werd ik toen al me vrienden me belden en appten, wat ik vredesnaam had geschreven op basis van de inleiding. Pas na het lezen van de gehele post begrepen ze mijn point of view en konden ze mijn eerlijkheid waarderen. Ik had de blogpost kunnnen verwijderen, maar ergens voelde ik me ondanks mijn kwetsbaarheid sterk genoeg om de post te laten staan. En dat leverde juist heel veel leuke en vooral onverwachte reacties op.

Mijn angst om te falen maakt me heel kwetsbaar. Ik ben geneigd om snel in doemscenario’s te denken in plaats van oplossingen. Pas als ik over bepaalde dingen goed nadenk kom ik tot de conclusie dat er een gepaste oplossing is. Soms is dat door het maar gewoon te doen. Toen ik de marathon van New York liep was ik bang om te falen. Mijn gestelde doel, binnen de vier uur, behaalde ik niet. Ik heb gefaald en toch heeft me heel veel nieuwe inzichten opgeleverd. Het heeft me vooral geleerd dat de tijd slechts een graatmeter is. Het heeft me geleerd dat ik steeds verder kan en wil lopen, zolang ik mezelf er maar toe zet. Mijn goede voornemen voor dit jaar is daarom het lopen van een ultra marathon. De angst om niet te finishen is aanwezig. De wil om te finishen is groter.

Ik wil mijn goede vriend Wout bedanken voor zijn prachtige website die  me iedere dag weer inspireert om mezelf kwetsbaar op te stellen in situaties waar ik me niet altijd even comfortabel voel.

Vanavond stel ik je geen vraag zoals ik dat gebruikelijk wel doe. Ik wil je alleen laten inzien dat kwetsbaar zijn kan leiden tot hele mooie inzichten die je verder  kunnen brengen in je leven.

?

(Fieke &) Francien

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you there.

Recent