2 Live | Zelfbeeld

Je zelfbeeld is bepalend voor de manier waarop jij in de wereld staat. Te vaak zie ik mijn vriendinnetjes ongelukkig zijn, omdat ze op de één of andere manier niet (meer) happy zijn met zichzelf. Dat kan aan heel veel dingen liggen. Maar meestal komt het door een probleem of gedachte die heel diep in jezelf verankerd ligt en waarbij je onbewust opzoek gaat naar bevestiging van dit gegeven(s). Terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Francien, jij hebt makkelijk praten. Hoezo? Het klopt dat ik me op dit moment heel gelukkig voel. Dat komt omdat ik bijgestaan wordt door een team van zeven coaches. Ik vind het heerlijk om over mezelf te mogen praten. Het geeft me inzichten in wie ik ben en waar ik goed in ben, maar ook waar mijn zwaktes liggen. Toen mij werd gevraagd waarom ik hulp zocht voor mijn Alle Dagen Heel Druk persoonlijkheid werd mij gevraagd waarom ik hier zat. Ik leek toch zo gelukkig te zijn met deze vaststelling? Dat klopt ook helemaal. Ik antwoorde na lang nadenken dat ik hier zat vanwege mijn omgeving. Zij hebben er misschien wel een groter probleem mee dan ik. Dat had ik mis. Want ik DACHT dat mijn omgeving hier een probleem mee zou hebben. Dat bleek helemaal niet waar te zijn. Ze accepteren me juist vanwege dit gegeven. Mijn zelfbeeld klopte dus helemaal niet met de realiteit.

Negatief zelfbeeld
Mijn zelfbeeld geeft me vaak ook de kracht om te zijn wie ik ben. Toch is dit niet voor iedereen het geval. Een ‘verkeerd’ zelfbeeld maakt je namelijk kwetsbaar. Daar is niets mis mee. Maar een negatief zelfbeeld dat niet klopt met de realiteit zorgt ervoor dat je minder lekker in je vel zit. . Je zelfbeeld heeft misschien een deuk opgelopen. Het maakt je onzeker. Je vraagt je af of er iets mis is met jou. Je bent gekwetst door iemand die daartoe absoluut het recht niet had. Je vraagt jezelf misschien zelfs wel af hoe de wereld er zonder jou uitziet. Laat me je één ding zeggen. Zonder jou ziet die er niet uit. Je verdient het net zo goed als ik om gelukkig te zijn met jezelf. De drempel om over je ‘probleem’ te praten met anderen of zelfs een psycholoog is vaak hoog. Soms zelfs te hoog. Daar weet ik alles van. Maar ik kan je één ding zeggen, het helpt. Echt. Inzicht krijgen in wie je bent en waarom je dingen doet zoals je ze doet is extreem belangrijk. Dat je het misschien niet op de gangbare manier doet hoeft absoluut niet fout te zijn. Maar dat moet je wel zelf eerst inzien. Een psycholoog helpt je hierbij. Hij/zij laat je afwegingen maken en ondersteunt je bij het maken van je eigen keuzes.

Gekwetst?
Ben je gekwetst door iets om iemand en voel je je daardoor (intens) verdrietig/ongelukkig dan wil ik helemaal dat je hier met iemand over praat. Die iemand kan ook een goede vriend(in) zijn. Mijn vriendinnetjes weten bijvoorbeeld dat ik altijd wel iets te doen heb en er daardoor niet altijd voor ze ben of langskom. Ze weten ook dat ze me altijd mogen bellen voor een peptalk, want daar ben ik dan weer extreem goed in. Daarnaast kan ik bij diezelfde vriendinnetjes ook mijn verhaal kwijt als het even iets minder gaat. Ze luisteren en ze laten me inzien dat ik (meer) verdrietig hoef te zijn.

Controle
Ik heb lang niet altijd alles onder controle. Er is altijd wel één deel waar ik geen controle over heb. Soms is dat over geld, maar dit kan ook over ongezond eten gaan. Daar leg ik me bij neer en dat accepteer ik. Daarnaast probeer ik probeer er iets aan te doen. Soms lukt dat in mijn eentje. Soms met een beetje hulp van de mensen om me heen. Het kan ook voorkomen dat ik soms de grip op alles verlies. Sociale interacties, werk, ongezond eten, slecht slapen. Hoe ik de controle dan terugkrijg? Nou het antwoord is simpel. Door te sporten. Het is bewezen dat sporten depressies tegengaat, stress vermindert en dat je er rustig van wordt. Sporten zorgt ervoor dat ik helemaal los kan gaan, maar het geeft me ook heel veel rust. Ik kan goed nadenken tijdens het sporten, maar ik kan het juist ook even allemaal loslaten. Na het sporten voel ik mezelf altijd heel goed. Het geeft me zelfvertrouwen. Het geeft me het gevoel dat ik gezond bezig ben. Het geeft me overzicht, structuur en het geeft me dus heel veel rust.

Gelukkig zijn met jezelf
Waar dit allemaal op neerkomt? Nogmaals ongelukkig zijn met jezelf gaat je niet ver brengen. Doe er iets aan. Met of zonder hulp. Je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk. Ook als het lijkt alsof je hier geen invloed op hebt. Je kunt hier wel degelijk invloed op uitoefenen. Sta op en doe er iets aan. Een verandering onderga je niet in één dag, daar is meer tijd voor nodig. Maar alle kleine stapjes tezamen is dé stap naar verandering. Girl, I know you can do it. Nu moet je dat zelf ook nog inzien. Je bent het namelijk dubbel en dwars waard. Je hoeft niet te commenten op deze post. Ik wil je alleen laten inzien dat je geweldig bent.

?

(Fieke &) Francien

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent