2 make it count | Final update

Aan het begin van 2013 begonnen Marieke, Linda, Lisa en Wendy samen met ons aan hun persoonlijke hardloopavontuur. Alle 4 hadden ze andere doelen en alle 4 kwamen ze obstakels tegen, maar ze behaalden ook alle 4 successen. Soms groot, soms klein, altijd leerzaam;) Vandaag hun laatste update. Hebben ze het gehaald? Zijn ze nog steeds blij dat ze überhaupt aan dit avontuur begonnen zijn en hebben ze alweer nieuwe doelen voor 2014? Lees mee!

Marieke
Het jaar zit er alweer op. Time flies! Het lijkt wel gisteren dat ik met mezelf afsprak om dit jaar keihard te gaan trainen voor dat ene doel: het uitlopen van de Dam tot Damloop. We weten inmiddels hoe me dat vergaan is… ik heb het gehaald, whoohooo! Het was alles behalve makkelijk, maar ik heb geleerd dat ik tot meer in staat ben dan ik zelf altijd denk. Een wijze les voor het leven.

Helaas viel ik na die prestatie in een zwart gat. Driekwart jaar móest ik wel trainen, maar nu wilde ik even niets meer hoeven. Ik liep nog twee keer en lag daarna 1,5 maand stil. Tot ik het toch wel heel zonde vond om helemaal niets meer te doen en het toch weer begon te kriebelen. Helaas stond de winter voor de deur en dat is niet mijn seizoen. Ik haat kou, die slaat op m’n longen en benen. Lopen in de regen doe ik ook niet graag. Ik heb nu dus met mezelf afgesproken dat het de komende maanden genoeg is als ik gewoon bezig weet te blijven en zo’n 2-3 keer per week ga lopen, al zijn het maar korte afstanden van 5-7 km. Die opgave is al groot genoeg! Als het dan weer iets beter weer wordt, kan ik weer rustig aan opbouwen en aan mijn vervolgdoel werken, want die 16,1 km smaakt naar meer. Bij deze spreek ik met mezelf (en jullie) af: in 2014 loop ik de halve marathon van Amsterdam. Wish me luck!

Linda
Het jaar is om en ik heb mijn doelen niet gehaald. Toch voelt het niet alsof ik gefaald heb. Zo rende ik twee weken geleden mijn eerste 5 kilometer onder de dertig minuten, namelijk in 28.40. Zo’n vijf minuten sneller dan in januari. Daar ben ik trots op! Maar ik ben ook trots op de 10 kilometer die ik in juni al in één keer uitliep, dat was een ontzettende overwinning. Ik kijk met een heel goed gevoel terug op alle runs van het afgelopen jaar. Soms alleen, soms met mijn vader en soms met de geweldige mensen die ik via dit blog ontmoet heb dit jaar! De halve marathon heeft dankzij blessures helaas niet zo mogen zijn, maar zonder GirlsLove2Run had ik nooit de motivatie gevonden om hiermee door te gaan. Fieke en Francien, bedankt voor het afgelopen jaar!

En het komende jaar? Hopelijk komen er weer net zoveel mooie runs voorbij. Met als ultieme doel natuurlijk weer die halve marathon (en in 2014 dus echt). De halve van Den Haag op 21 september 2014 gaat het hopelijk worden. Met behulp van de fysio, sportschool en door heel veel te trainen moet dat gaan lukken. Dan hoop ik ook nog een snellere 10 kilometer neer te zetten (onder het uur wellicht?) en verder gewoon heel veel te genieten. Happy new year!

Lisa
Topfit ben ik niet, maar absoluut fitter dan begin 2013. Fitter, gezonder, bewuster van m’n lichaam, sterker, zelfverzekerder, meer doorzettingsvermogen en een aantal kilootjes lichter (nooit verkeerd, toch?): klaar om op wereldreis te gaan! Een actief 2014 ligt voor me.

Over enkele dagen vertrek ik naar het buitenland en laat ik een veel bewogen jaar achter me. Ik heb in Londen gewoond, ben afgestudeerd en heb door hard te werken mijn eigen bedrijf zien groeien. Daarnaast ben ik, lichamelijk gezien, dankzij GL2R en #makeitcount erg actief geweest. Waarbij hardlopen, yoga, meditatie, gezond eten en krachttraining als rode draad en rustpunt dienden tussen alle hectiek.

Ik liep 3 tot 4 x per week hard. Op 1 januari kon ik letterlijk nog geen minuut rennen (o o, shame on me). 4,5 maand later kon ik mijn 10KM doel afstrepen. Ontzettend trots en ietsje wijzer. Met als belangrijkste les: mentale doorzettingsvermogen en de kracht van je eigen gedachten. Daarnaast heb ik dit jaar veel geyogaat. Van (te) zwevende bijeenkomsten tot keiharde training. De ene week 3x, de andere week 0. Voorgaande jaren deed ik dit ook al, maar ik ben blij dat het nu een vast onderdeel in m’n ritme is geworden en ik het mis als ik te lang niet ga.

Door een aanhoudende knieblessure (ontstoken patella pees door wisselende over- en onderbelasting) zijn mijn hardloopuurtjes de afgelopen maanden ingeruild voor krachttraining. Dag conditie, hallo spieren. Soms gefrustreerd, maar met het vertrouwen dat ik op reis weer mag beginnen met hardlopen (yesss!) vind ik krachttraining leuker dan verwacht en ben ik blij dat ik er toe gezet werd. Ik moet tenslotte wel die veel te zware backpack meeslepen.

Waar ik tegen aan liep? Tijdgebrek. Maar misschien heeft dat meer te maken met prioriteiten stellen en te veel willen. Wat ik dit jaar geleerd heb is; het is wat het is, en het is goed. Als ik niet kan hardlopen, dan ga ik in de gewichten hangen. En als ik totally stressed out ben, verplaats ik mezelf naar de yoga school. En een dagje slecht eten weegt niet op tegen al die gezonde (suiker- en E-nummervrije) dagen. Alle beetjes helpen. Als je vol blijft houden dan komt de vooruitgang vanzelf. Dat zie ik nu, nu ik terug kijk op 2013. Good things take time.

Wendy
Wow, voor je het weet is het jaar alweer voorbij, wat is dat snel gegaan! Na de laatste update van oktober, waarin ik mijn MakeItCount doel haalde, liep ik een beetje vast. Ten eerste omdat ik na die 10K geblesseerd was geraakt en een aardig tijdje geveld was voor ik weer kon gaan lopen.

November was qua lopen een rustige maand omdat ik ziek was, in Parijs zat met mijn moeder en het op mijn werk zo druk had dat ik geen tijd meer vrij maakte voor een rondje hollen. Daar baalde ik van, dus gaf ik me op voor de nieuw gevormde Breda Running Club, een initiatief van Run2Day Breda, en sindsdien loop ik iedere zaterdagochtend met een clubje enthousiastelingen. Het is pittig, er lopen veel ervaren lopers bij en ik merk dat ik qua conditie en snelheid letterlijk achteraan loop.

Tegelijkertijd motiveert dat wel heel erg. Naast het lopen ben ik nu ook op de roeitrainer te vinden om mijn conditie op te krikken, en in januari ga ik  2x per week mee trainen met de plaatselijke atletiekvereniging om vaker te kunnen lopen en ook mijn snelheid op te krikken. Mijn doelen voor 2014? 5K onder de 30 minuten en op 6 oktober de halve marathon hier in mijn eigen stadje!

2013 heeft me geleerd dat sporten naast gezond, ook leuk kan zijn, en dat je enorm ver kunt komen door mentaal dat drempeltje over te gaan. Ik heb leuke mensen ontmoet, geweldige momenten meegemaakt dit jaar en overwinningen behaald. Dat smaakt naar meer! Hardlopen geeft me kracht, plezier, en ik persoonlijk word er gewoon een gelukkiger mens van. Bedankt, GirlsLove2Run, voor dit fantastische MakeItCount jaar.

 

 

Recent