2 Manon | Cardio of krachttraining…what’s first?

De meeste mensen die in de sportschool trainen beginnen met cardio en doen daarna krachttraining. Tot voor kort deed ik dat ook altijd. Totdat ik van een personal trainer hoorde dat dit niet persé de juiste volgorde is.

Krachttraining
Bij krachttraining verbrand je de koolhydraatreserves (glycogeen) in je spieren. En omdat spieren energie nodig hebben om te werken verbranden ze calorieën. Dus hoe meer spiermassa je hebt, des te meer calorieën je verbrandt. Daarnaast zorgt krachttraining er voor dat je ook een hogere verbranding hebt tijdens je rust. Dus zelfs languit liggend op de bank gaat je workout eigenlijk nog door 🙂

Cardio
Beginnen met cardio is een goeie warming-up voor je lichaam en spieren. Je hartslag neemt toe en de doorbloeding van je spieren komt op gang. Een nadeel hiervan kan zijn dat je spieren al vermoeid zijn terwijl je ze nog hard nodig hebt voor de krachttraining. Wat dan vaak gebeurt is dat je de oefeningen niet goed meer uitvoert wat weer blessures kan veroorzaken.

Conclusie
Het komt er op neer dat je het beste resultaat krijgt qua spieropbouw als je eerst krachttraining doet en daarna cardio. Beginnen met cardio is prima, maar hou het kort. Echt alleen maar om op te warmen. Ga vervolgens aan de slag met je krachttraining en sluit af met cardio. Good to know: uit een onderzoek gepubliceerd in the Journal of Strength and Conditioning Research is gebleken dat de spiergroep die je als eerste traint, de grootste resultaten boekt. Ook als je focus ligt op het kwijt raken van een paar kilootjes krijg je het beste resultaat als je begint met krachttraining.

In welke volgorde train jij meestal?

?

Manon

Je kan me volgen op Twitter en Instagram

Recent