2 Manon | Fast and Furious

Na een drukke december maand met lekker veel borrels en etentjes ligt bij mij de focus qua training de komende 2 maanden helemaal op snelheid. Want mijn doel is om de halve marathon van Parijs in 01:50 te rennen, het liefst zelfs iets sneller. Dus dat betekent 1 ding: intervaltraining. Want van alleen rennen wordt je niet zomaar sneller.

Waarom intervaltraining?

Door de krachtexplosie leert je lichaam zich sneller aan te passen aan verzuring en zuurstoftekort. Je hart en longen worden gestimuleerd om ef?ciënt om te gaan met zuurstof. En ook je spieren lijden minder aan verzuring. Daarnaast wordt je vetverbranding hoger. Niet alleen tijdens het trainen, maar ook daarna. En je zal al na 2 weken training merken dat je conditie verbetert. Je kunt ineens harder en langer lopen. Let wel op dat je niet te vaak intervaltraining doet. Eén of twee keer per week is genoeg. Zorg er in ieder geval voor dat je lichaam 24 uur de tijd heeft om weer te herstellen.

Waar?

Zelf doe ik intervaltraining het liefste op de loopband. Lekker makkelijk, want je kan van tevoren de exacte snelheid en duur instellen. Maar je kan natuurlijk ook prima buiten je training doen. Wat je dan wel nodig hebt is een stopwatch om je tijd te klokken of anders punten die je als markering kunt gebruiken. Bijvoorbeeld de bomen of lantaarnpalen in het park.

Schema’s
Als je net begint met intervaltraining is het verstandig om het rustig op te bouwen. Begin met 1 minuut ?ink rennen en daarna 3 minuten rustig joggen. Vermeerder per week de tijd dat je hard rent en maak de rustperiodes steeds iets korter.Er zijn op het web veel verschillende schema’s te vinden. Dit zijn de 3 bekendste:

? Standaard interval
In dit schema zijn de actiemomenten en de rustmomenten even lang. Bv. 1 minuut rennen, 1 minuut wandelen. Deze set herhaal je een aantal keer.

? Piramide interval
Bij dit schema bouw je de duur van het rennen steeds verder op, terwijl het rustmoment even lang blijft duren. Bv. 30 seconden rennen, 1 minuut wandelen. Daarna 45 seconden rennen en 1 minuut wandelen.

? Omgekeerde piramide interval
Na de piramide interval training kan je doorgaan met de omgekeerde piramide interval. Bv. beginnen met 1 minuut rennen en 1 minuut wandelen, daarna 45 seconden rennen en 1 minuut wandelen.


Stretchen

We weten allemaal dat rennen en stretchen hand in hand gaan. En ik ben vast niet de enige die hier de kantjes van af loopt 🙂 Gelukkig kwam ik deze week op de NTC App (Nike Training Club) een top workout tegen. Precies de juiste oefeningen die je nodig hebt om zoveel mogelijk spierpijn-vrij te blijven na een lekkere run.

?

Manon

Follow my blog with Bloglovin, Facebook & Twitter

P.S. Volgen jullie Manon al op Twitter?

Recent